Áno mince sú vyčistené až príliš. Ale neboj, za pár rokov zase chytia svoju patinu. Tak prečo hneď vyhadzovať ? Stačí pár rokov vyčkať... Inak vidím tam aj platný 5 eurocent, takže bezcenné určite nebudú.
Tiež tam vidím medené mince a mince z iných kovov - ak ich budeš máčať v kyseline alebo nejakej soli (myslím anorganickú zlúčeninu), tak vzájomným pôsobením vytvoria galvanický článok a mince z menej ušľachtilého kovu sa začnú v roztoku rozpúšťať. Mal si viacej počúvať na hodinách chémie. Najprv si o čistení mincí niečo naštuduj, aby si nezničil niečo čo ťa bude neskôr poriadne mrzieť... 😉
Processed coin catalogs 4.152 Auctions / 35.000 Lots
Všetko o bankovkách www.mojazbierka.sk :)
Sent from my ZX Spectrum
Tak tedy chytí svoji patinu ještě a nebo jsou opravdu nenávratně zničeny? Je to už asi deset let co jsme je tehdá (byl jsem ještě škvrně) dali do octu vyčistit. Je to směska z různých zemí - dnes jsem tam zahlédl třeba Izrael a snad i Čína a kupa dalších. Bohužel se na ně zapomnělo a vytáhli se až po delší době. Nechci doma schovávat krámy. Pokud se z toho nedá ta "červeň" dostat, tak mě nenapadá jiné využití než vyhodit. V tomto stavu jsou minimálně 7 let a patinu zpátky zatím nezískali... nějaká rada?
Prcik napsal/a:
Je to už asi deset let co jsme je tehdá (byl jsem ještě škvrně) dali do octu vyčistit.... V tomto stavu jsou minimálně 7 let a patinu zpátky zatím nezískali... nějaká rada?
Neverím. Toto je minca, ktorá bola vyčistená až na meď a takto vyzerá po 10-tich rokoch...
Obrázky:
Processed coin catalogs 4.152 Auctions / 35.000 Lots
Všetko o bankovkách www.mojazbierka.sk :)
Sent from my ZX Spectrum
Pokud se rozhoduješ mezi vyhozením a ponecháním, zkus vzít nízký plechový (starý, jakýkoliv stav) pekáč na buchty, dej do něj pečící papír aby se mince nedotýkaly pekáče a mince na něm rozlož tak, aby se nedotýkaly navzájem. Dej to do trouby nejprve tak na 60 stupňů, ohřívej cca 15 minut a vyndej to pak ven, aby na to mohl i déšť. Můžeš to i vzít ručním rozstřikovačem. Párkrát to zopakuj a ono to patinu chytne. Můžeš laborovat s teplotou, ale pozor, ať ti nezmodrají. Po čase otočit na plechu a to by v tom byl čert, aby to do jara patinu nezískalo - alespoň nějaké. Teplota a vlhkost = základ nechemické patiny. Ono by šlo dát je do vody, ve které by bylo rozpuštěno pár zrnek třeba NPK, ale nesmí se mince dotýkat, došlo by mezi nimi při různém potenciálu k vytvoření Voltova článku. Je to laborování, návod neexistuje z důvodu různého obsahu složení kovů v mincích. Některé půjdou hned, jiné pomaleji nebo jinou metodou, ale když jsou na vyhození, tak žádná škoda nehrozí.
Teraz ich už umy.Aspoň mydlom,"kefáčkom"=kefka/kartáček.Alebo aj Sitolom,dobrý je nakrátko zostrihnutý školský štetec,polej ich s tým v plytkej miske a čisti.😉 Úplne do čista.Opláchni.Hrdzavým už nepomôžeš.A potom opekaj a vystavuj rôznym rozmarom počasia,teploty,vlhkosti.Niečo sa stane.Aspoň s niektorými.Slabším numizmatickým povahám doporučujem nečítať..🙂
-s-
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.