možná i 80Kč, ale jak píše, do sbírky to už není...
Od té doby co jsem přestal být namyšlený, tak jsem už bez chyby... ;)
Já bych to zkusil dát na chvíli do špavku....pokud se to bude rozpouštět ( to uvidíš ) tak je to dobrý, ale pokud ne, tak nevím....Čpavek by neměl stříbru uškodit....Já to tak dělám a jsem spokojený. Otázkou je, jak pak dočistíš ten lehce našedlý povrch od čpavku...Jestli vyleštit a udělat umělou patinu.....podle gusta...
To Apollo444: Pokud ti nejde o patinu (dle fotky už stejně na některých místech není) tak bych raději použil chelaton III (taky pod zkratkou EDTA). Není tak agresivní jako čpavek. A poté umělá patina ;-)
Když nejde o život, tak jde o h..no
http://cnspg.cz
No, nebo tak...Jak říká LukeH2O,to by taky šlo.... a pokud se ti tam objevuje měď.....tak tato varianta čištění chelatonem bude asi rozumější....
No, vzhledem ke stavu mince se už moc pokazit(ani zachránit) nedá...
Tak si to aspoň Dráčku má na čem vyzkoušet....A pokud je to jeho nález, tak každé silverko má pro hledače svoje kouzlo...znám to....😉
Díky za rady, přečtl jsem si to ale až pozdějc... :/ rez sem sundal pomocí fixinely - 5-15% roztok kyseliny fosforečný, po cca dvou hodinách byla dole, mince ale zůstala furt taková, jaká byla, tzn. s černym povlakem, chci na to zkusit roztok manganistanu draselnýho s kys. sírovou, je to slabá málo koncetrovaná lázel podle Bukvici, mělo by to s tím jít dolu, tak uvidím.
Taky sem si říkal, že tahle mince nijak cenná neni, tak proč si na ní nevyzkoušet pár postupů, lepší než něco zmrvit pozdějc s mincí za x tisíc.
asi uherský tolar Marie Terezie z mincovny Kremnice
vzhledem k letování po sponě je cena jen několik stokorun(cca 200-400Kč)
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.