Moderátoři: numismat, smith

xstancl1

Uživatel

Zaregistrován:
1. 10. 2008

Vytvořeno:
18. 5. 2010, 18:32

No... tipuju tak do 30Kč - 40Kč za kus😃

Takovéhle mince se získávají v konvolutu za pár korun, Kupovat je zvlášť je blbost...

Le Corbusier: „Buď tím, kým jsi“

WaluigiCZ

Uživatel

Zaregistrován:
21. 3. 2010

Vytvořeno:
18. 5. 2010, 19:07

Jako začátečník sis nevybral jednoduchou oblast sbírání a ještě k tomu stále a dokola aukro... Takhle tě to učení bude stát moc a moc peněz a výsledek nebude žádný... Doporučuji jako první sbírku třeba stříbro 1945-1953... Jedná se o 8 velmi dostupných mincí. pokud je dáš dohromady třeba za půl roku..., mezi tím obejdeš pár burz a uvidíš, jaké jsou opravdové ceny... Budeš mít radost z kvalitní sbírky, protože tyto mince se bez problémů dají sehnat minimálně v 0/0 a ceny jsou tam v pohodě... Výsledek bude zajímavější než to, co tady neustále ukazuješ... 😉

Nevíte kde a kdy jsou burzy?😳

jan322

Moderátor

Zaregistrován:
27. 12. 2009

Vytvořeno:
18. 5. 2010, 19:22

Nebo počkej až ti bude 18 a začni jezdit na aukce.
Já si prošel různými obdobími, když jsem začínal sbírat mince. Jako úplný začátečník (to mi bylo tak 14) jsem byl nadšený vídeňskými a jinými feniky, protože byly staré (14 - 15. stol.) a byly levné. Postupně se mi dostaly pod ruku jiné mince a byl jsem okouzlen antickým Římem. Potom mi učarovaly slezské ražby a z těch jsem začal sbírat co mi přišlo pod ruku....soukromé, vládní....všechno na jednu hromadu. Teprve později jsem přišel na to, že mě zajímá hlavně 14 - 15. století a gotické a raně renesanční umění na mincích....i jinak se zajímám o dějiny Slezska v této době. A u toho už jsem zůstal. Občas zařadím do sbírky něco z antiky, ale zde chci mít jen mince v pěkném stavu a řazeny ve stylu: jeden panovník = jeden portrét = jedna mince. No...a okrajově se snažím sbírat evropské zlaté mince, ale ty jen na investici nebo výměnu. A celý tenhle vývojový proces zabral nějakých 7 let😃

Takže: nechci nikoho přesvědčovat nebo radit, ale: pokud už chceš zůstat u mincí Marie Terezie a FJI, vždycky si vzpomenu na slova Ing.Slunéčka z Ostravy. Ten tvrdil, že kdo má FJI sesbíraného na 70%, má velkou a hodnotnou sbírku. U mincí Marie Terezie je to podobné. Ale sbírat oba panovníky je opravdu velký záběr. Jestli jsem správně pochopil, bere tě více Marie Terezie. Za ty peníze, které jsi vydal za ty šroty bys měl už krásný krejcar v jedničkovém stavu. Ono méně je někdy více a nehodnotí se kvantita, ale kvalita

www.slezske-mince.cz
RolencH@seznam.cz

WaluigiCZ

Uživatel

Zaregistrován:
21. 3. 2010

Vytvořeno:
18. 5. 2010, 19:26

Můj nejhezčí krejcar MT😃

Obrázky:

Obrázek vložený uživatelem

Obrázek vložený uživatelem

jan322

Moderátor

Zaregistrován:
27. 12. 2009

Vytvořeno:
18. 5. 2010, 19:29

Dá se. Už jsem ti posílal ty fotky těch zlatníků.

www.slezske-mince.cz
RolencH@seznam.cz

WaluigiCZ

Uživatel

Zaregistrován:
21. 3. 2010

Vytvořeno:
18. 5. 2010, 19:30

Dá se. Už jsem ti posílal ty fotky těch zlatníků.

vím, právě si je prohlížím...😉

xstancl1

Uživatel

Zaregistrován:
1. 10. 2008

Vytvořeno:
18. 5. 2010, 19:32

Nemusí být třeba jen burza... Stačí se podívat do aukčního katalogu třeba dukátu na korespondenční aukci 59 a kouknout na vyvolávačky, a v 60 jsou dosažené ceny... Uvidíš úplně jiný ceny než v katalogu...
Nebo RAUCH má ke stažení starý aukční katalogy včetně výsledků...

http://www.dukat-mince.cz/main.htm (dole ke stažení)

http://www.hdrauch.com/ (někde to tam je...)

Nebo si jednou za čas zajet do většího města na nákup...
I za cenu cesty nakoupíš lépe než kupovat předraženej šrot na aukru...
Na nakupování na aukru musíš znát ceny, abys poznal, co se ještě vyplatí a co už ne... cca. 5% aukcí na aukru se dá alespoň sledovat, ale zbytek je opravdu šrot!!!! (nejčastěji FJI, čsr ag, atd...)

Nevím odkud jsi, ale určitě se někde poblíž bydliště nějaká ta burzička nebo sraz sběratelů najde (alespoň jednou za rok). Ale i zde musíš jít alespoň s nějakým ponětím o cenách... Nebo naletíš i zde...

Nebo podle financí, objednej si katalog dukátu (myslím že 24 května je aukce) a zajeď si sem s tátem do brna, třeba tam o nějaké položky nebude zájem a dostaneš je za vyvolávačku... Já si poslal alespoň limity (protože se na ni kvůli škole nedostanu) ale vím, že to co vyhraju, budu mít za lepší cenu než třeba na tom slavným aukru... (protože vím, jaký jsem si dal limity) a když nic nevyjde, budu vědět že příště je třeba přihodit...

Le Corbusier: „Buď tím, kým jsi“

WaluigiCZ

Uživatel

Zaregistrován:
21. 3. 2010

Vytvořeno:
18. 5. 2010, 19:36

Nemusí být třeba jen burza... Stačí se podívat do aukčního katalogu třeba dukátu na korespondenční aukci 59 a kouknout na vyvolávačky, a v 60 jsou dosažené ceny... Uvidíš úplně jiný ceny než v katalogu... Nebo RAUCH má ke stažení starý aukční katalogy včetně výsledků... http://www.dukat-mince.cz/main.htm (dole ke stažení) ...

Do Brna je to přes celou ČR. Nějáký ty nummus-shopy v okolí mého bydloště je a všechny už jsem samozřejmě navštívil. Moje zkušenosti: v prvním obchodě jsem si koupil album a nějákou tu minci, v druhém jen mince a ve třetím mi chtěli prodat tolar MT, ovšem novoražbu, ale to mi nechtěli říct (ještě že jsem nekoupil, uf)

NumizmatSR

Uživatel

Zaregistrován:
22. 3. 2009

Vytvořeno:
18. 5. 2010, 19:37

Len opravím, že Dukát je 30.5. Btw-Wailuigi, xstancl má úplnú pravdu...

WaluigiCZ

Uživatel

Zaregistrován:
21. 3. 2010

Vytvořeno:
18. 5. 2010, 19:39

vím, právě si je prohlížím...😉

odpovězeno na tvojí nabídku😉 😉 😉 😉 😉 😉

Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.