ale to já chápu také obě strany, ale nelíbí se mi, že ta jedna strana (Evropova) zastává pouze své kategorické stanovisko a uznává ho za jediné správné! to je celkem totalitářský přístup a různých totalit jsme si v minulém století užili už dost! proto jsem na oliverově straně, protože on uznává a respektuje i jiné názory a umí si své názory a náhledy jasně a konkrétně (příklady) obhájit.

Tak tohle uz je docela silne kafe a i kdyz jsem puvodne do debaty Oliver / Evropa1 nechtel vstupovat tak Kacurova zminka o totalitnim chovani se jiz prekousnout neda. Nevidim nic spatneho na tom kdyz zde nekdo prezentuje svoje dlouholete sberatelske zkusenosti a chce tak pomoci zejmena mladym zacinajicim sberatelum minci vyvarovat se chyb a upozornit je na ruzna uskali spojena se sbiranim minci. Bohuzel skutecnost je takova ze malokdo je ochoten prijmout dobre minenou radu a casto misto racionalni diskuse jsme zde svedky urazlivych ci posmesnych reakci. Co si mam myslet treba o Oliverove obrazku u prispevku #904 a nebo o zdanlive nechapavosti terminu "mince s jiskrou"? Kdyz zde nekdo zminil treba „z mince je patrny duch antiky", zadne posmesne reakce jsem nezaregistroval. A kdopak se nam to tady v lete v jednom prispevku vysmival jaci jsme to nekteri hlupaci, preplacime mince na aukcich, jenom on jediny je chytry nebot minci nemusi mit hned, pocka si a ona se urcite zakratko objevi na trhu za vyrazne nizsi cenu?! Kdybych se ridil jeho skvelou radou tak bych si z minci sveho sberatelskeho zajmu v poslednich letech a mozna uz ani do konce sveho zivota neporidil do sbirky jiz ani jeden kus.
Na rozdil od vetsiny zdejsich diskutujicich jsem kolegu Evropa 1 poznal pri nekolika osobnich setkanich, mnohemu jsem se od nej i ve svych letech priucil a reakce ve stylu Kacurova prispevku si nezaslouzi. Priznam se ze situaci na foru Sberatel.com jsem jiz delsi dobu znechucen, prispevky ktere by si zaslouzily pranyrovat ale jsou od „zaslouzileho clena“ (viz nedavno v tlacharne) jsou pokrytecky trpeny a naopak, takze se nedivme ze i situace v tomto state je takova jaka je.

Nemyslim si, ze by situace na sberateli mela vliv na fungovani statu... to je uz trochu pritazene za vlasy.
Přebytky antických mincí http://imince.net/?cat=2
Katalog účelových známek http://imince.net/katalog-ucelovych-znamek/

jde o to, že Evropa zde prezentuje své názory za jediné správné, ale spousta sběratelů, včetně mě, sbírá mince jakožto svědky minulosti a jestli mají nějaký škrábanec nebo jinou vadu jim nevadí, protože stále jsou to artefakty z dob minulých, které mají svou vypovídací hodnotu! Evropa zde prezentuje pouze tu část sběratelů, kteří jsou natolik movití, že si můžou dovolit mince v luxusní zachovalosti a bere tento stav jako jedinou možnou bernou minci. ale zdá se, že z této skupiny "sběratelů" se tu prezentuje v podstatě jako jediný. ať si má názory jaké chce, ale jestliže je vnucuje ostatním, je to dle mého názoru totalitářský přístup a za tím si stojím. nikdo jiný tu ostatním nevnucuje svůj vkus či názor na kvalitativní normu stavu mince, která je jako jediná vhodná ke sbírání. proto má reakce. demokracie je o tom, že každý si může sbírat co chce, může mít ke sbírání své vlastní osobité důvody a motivaci a ta nemá s kvalitou mincí co dělat. mince, která prošla oběhem má pro mě svou skutečnou historickou hodnotu, protože jakožto oběživo splnila funkci, pro kterou byla zhotovena, prošla rukama či měšcem desítkám , stovkám, tisícům lidí .... to už méně platí o exempláři, který někde zapadl a dochoval se v ražební kvalitě do dnešních dnů.
Evropa zde do nekonečna omílá své zkušenosti, které mu nikdo nebere, ale oli poukazoval na to, aby své zkušenosti proměnil ve skutečné hmatatelné příklady, kterými spíš zájemcům předá své zkušenosti, než omílání nějakých frází či pocitů ... a na to už Evropa nereagoval a dál zde pouze teoretizoval a dával průchod svým pocitům, které jsou jen těžko přenositelné jakožto zkušenost, na což oli několikrát poukazoval!
do nikoho se nenavážím, to co jsem napsal byl jen příměr, jak na mě Evropovo vystupování působí ... je to samozřejmě také jen můj pocit, ale ten nikomu nevnucuji, jen jsem napsal, jak to cítím a to snad v demokratické společnosti můžu😉

myslim ze v tejto debate sa uz vystrielali vsetky patrony a nema zmysel pokracovat a vzajomne sa presviedcat o nejakej abstraktnej pravde.
tu jednoducho neexistuje spravna odpoved.
kazdy si bude aj nadalej tvorit zbierku tak ako ho to bavi,
a podla vlastnych kriterii do ktorych nikoho nic neni.
jacisin76@yahoo.com

Kucera: Já souhlasím s Evropou v některých věcech, jako je to, že by si každý měl zjišťovat informace, jezdit po aukcích, snažit se získávat kontakty, udělat si nějaký přehled o cenách a reálných stavech apod. Pak jsou některé věci,, kde bych souhlasil s výhradami a některé s kterými bych nesouhlasil. Co mi opravdu vadí a asi nebudu sám, je forma, jakým jsou tyto názory prezentovány. Napadlo vás, že pokud začínající sběratel pochytí pouze dogmata, že mu to může v některých případech ne pomoci, ale i uškodit?
Dále, jakou racionální diskusi máte na mysli? Oliverův přístup podle mne byl racionální, uměl si svoje teze obhájit, když chtěl po Evropovi, aby měl stejný přístup, vysvětlil některé věci a odpověděl na některé otázky, následovalo uhýbání, neodpovídání a rozvíjení různých neuchopitelných tezí, většinou opakovaných. Co si o tom má člověk myslet? To pak není ani racionální ani diskuse, ale monolog (resp. dva, ale jeden z toho ne vlastní vinou). Přístup numismatika na jedné straně a rady zkušeného sběratele-investora na straně druhé, takový je můj dojem.
Ad "duch antiky" - vím, že jsem to tu možná i víckrát použil, ale přece s tím nemůžu nějak operovat například při stanovení ceny. Jde o subjektivní pocit, který může a nemusí sdílet větší skupina lidí, jiní si vyberou minci, která bude zachovalejší ale pro mne třeba nezajímavá.
A pokud jde o přístup ke sbírání, vidíte, já bych zase při vašem přístupu neměl spoustu krásných mincí, protože by mi na ně nezbyly peníze. Je to asi dané nejen rozdílným zaměřením, ale i jeho šířkou a nároky - nepotřebuju mít konkrétní typ, ročník a ani sbírkový stav, pokud je pro mne mince dostatečně zajímavá.
A na závěr bych ještě rád podotknul, že jsem rád, že tady můžeme svobodně diskutovat a byl bych naopak znechucen, kdyby tady ta možnost nebyla. A věřte nebo ne, jsem i rád, že prezentujete názor na opačné straně barikády, byť s ním v mnohém nesouhlasím, Evropa byl na to poslední dobou v podstatě sám.

vite, chtel jsem pouze, aby Evropovi nazory zacinaly ve smyslu "dle meho nazoru..." a ne "musite...". prosil jsem ho, at na konkretnich pripadech (ne nutne svych minci, pokud se bal) ukaze, co je podle nej ok a co uz je neakceptovatelne. pak by se o jeho nazorech dalo polemizovat. to se nedelo. byl tu veden monolog a jak jsem rekl, myslim, ze nebezpecny. protoze na me vyzvy nereagoval, ano, byl jsem ironicky a hnusny. a byl bych znovu. mnozi jste mlceli, ja ne. odmitl jsem tuto autoritu poslouchat a chtel jsem ukazat chatrnost tvrzeni.
chapu, ze jsem se tim i nekterych lidi, predevsim tech starsich, zkusenejsich nebo majetnejsich, musel dotknout. jenze ja nerikam, ze jste blazni, kdyz sbirate jak sbirate. delejte si co chcete (i kdyz s filosofii davat za minci v hodnote napr. 1000 CZK dvakrat tolik jen proto, ze jsem ji posledni tri roky nevidel na trhu proste stale nesouhlasim)
jasne jsem ale na strane druhe rekl, ze jsem si vedom jeho kvalit a znalosti, ktere prokazal jinde. toto, co predvadel zde, byl ulet a za tim si stojim.
vyhrady k ucasti na aukcich nemam, jen by mne zajimalo, jak byste sve 12-ti lete dite, drazi vazeni, pousteli na aukci do vidne nebo i jen na druhy konec republiky... to je, odpustte mi ten vyraz, vazne posahane...

souhlas, jdu s kuzi na trh a vklozim sem nejake ze svych minci Frantiska II.
zkritizujte, ohodnotte jakou to ma cenu, co je na minci spatne, ukazte, jakou mate lepsi nebo co mate zajimavejsi, at se tady konecne objevuji i mince:
mince v plnem rozliseni je zde
Obrázky:
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.