Moderátoři: smith, Kucera, jan322

Profilový obrázek
taki

Uživatel

Zaregistrován:
17. 11. 2011

#381 13. 12. 2011, 10:59
Profilový obrázek
vassilij

Uživatel

Zaregistrován:
12. 8. 2006

#382 13. 12. 2011, 11:42

To taki: obě mince jsou pospány f.s.sch., což znamená téměř 2/2, jinak v podstatě -2/2-

Profilový obrázek
Evropa1

Uživatel

Zaregistrován:
22. 7. 2011

#383 13. 12. 2011, 11:48

To taki.
Nejdříve se naučte posuzovat kvalitu u skutečných mincí, protože i to Vám zabere nějaký čas. Nejedná se pouze o zachovalost detailů, ale i o stav plochy, hran atd.
Odhadování stavu mince z fot již chce opravdu hodně zkušeností a stejně je v našem zájmu dražit na limity pouze v renomovaných a důvěryhodných aukcích, kdy s nimi máme nějaké zkušenosti.
Nedávno jsem viděl na Aukru prodávat jednu minci. Zdála se solidní a proto jsem si nechal od prodejce poslat ještě jedno foto. Byl jsem na vážkách a o dražbě jsem přemýšlel. Do ní se zapojil i jeden obchodník a proto jsem se dražby nezůčastnil. Věděl jsem, že pokud ji získá, pak si ji budu moci prohlédnout. Pokud by byla solidní, zaplatil bych mu sice i zisk, ale co je důležité, kupoval bych kvalitu. Minci jsem u něj viděl, ale bohužel jsem ji nekoupil, protože neodpovídala mým nárokům.
Naproti tomu jsem nedávno dostal z jedné zahraniční aukce vydraženou minci. Fota jednoznačně vypovídala o skutečném stavu mince a nechala se neomezeně zvětšit, že zde byla patrná i ta nejmenší vada. Podle detailů jsem odhadl i další náležitosti a když jsem zásilku doma rozbalil, sedl jsem si na židli, protože zachovalost byla neskutečně nádherná a dokonco o mnoho hezčí, než jsem předpokládal.
Zde jsem Vám uvedl dva rozdílné případy v posuzování kvality z fotografií. V prvním případě se z nich moc nedozvíme, ve druhém jsou naprosto nezkreslená a víme opravdu co dražíme.

Koupím hezky zachovalé mince Františka II. Nabídky prosím zasílejte na email MERKUR1@o2active.cz

Profilový obrázek
Evropa1

Uživatel

Zaregistrován:
22. 7. 2011

#384 17. 12. 2011, 11:12

V některých případech historických dat dochází k nejednoznačtnostem. Já zde uvedu jednu otázku.
Kolik měl císař František II oficiálních dětí a s kolika manželkami?

Koupím hezky zachovalé mince Františka II. Nabídky prosím zasílejte na email MERKUR1@o2active.cz

Profilový obrázek
Archypov

Moderátor

Zaregistrován:
10. 6. 2006

#385 17. 12. 2011, 12:47

No to je nejednoznačné.🙂

Profilový obrázek
tenzor

Moderátor

Zaregistrován:
12. 1. 2010

#386 17. 12. 2011, 12:48

Trinact se dvema?

Profilový obrázek
Kucera

Moderátor

Zaregistrován:
6. 7. 2009

#387 17. 12. 2011, 15:15

Melo by byt 13 se 2.
Vetsinou se omylem pripisuje jeho prvni dcera s prvni manzelkou az jeho druhe manzelce a take se zapomina na syna Josefa Franze.

Profilový obrázek
Evropa1

Uživatel

Zaregistrován:
22. 7. 2011

#388 17. 12. 2011, 15:27

Tenzor, Kučera.
Souhlasím s Vámi, mělo by to být tak, jak píšete.
Já jsem tuto otázku položil úmyslně, protože nyní si zalistujte v Polívkovi a Halačkovi, jako autorech, kteří se jako jediní u nás věnují době a ražbám Františka II. Nechci je kritizovat za jejich další omyly, ale berte to jako upozornění na to, že numismatika je ve všech směrech pouze individuální záležitostí, kde se máme učit z dostupných znalostí, ale zároveň je prověřovat.
Za velký souhrn nesmyslů můžeme jmenovat cenové katalogy, jako je například Austria Münz Katalog, nebo Novotný z naší provenience.

Profilový obrázek
Kucera

Moderátor

Zaregistrován:
6. 7. 2009

#389 17. 12. 2011, 15:49

jj, vzdycky by melo platit stare dobre duveruj ale proveruj 🙂

Profilový obrázek
Evropa1

Uživatel

Zaregistrován:
22. 7. 2011

#390 17. 12. 2011, 16:44

Pane kolego.
Na první pohled by se mohlo zdát, že je naprosto jedno, jestli autor upře zkoumané osobě nějaké to dítko, ale pokud se člověk začte do numismatické literatury a hned po pár řádcích, nebo odstavcích nachytá autora na všeobecně známém omylu, pak začne ztrácet důvěru v autorovu preciznost, kterou by mělo každé vědecké dílo mít a kterou on sám považuje za stěžejně důležitou. Možná, že to má ale naopak i pozitivní náboj, protože si zavčas uvědomíme, že se musíme spoléhat pouze sámi na sebe, abychom se vyvarovali chyb.
Velkou groteskou jsou výše zmiňované cenové katalogy, které jsou v některých směrech naprosto odtržrny od reality. Není podstatné jaké zde jsou cenové záznamy, protože ty se v čase mění, ale jde o poměrové ukazatele mezi jednotlivými ročníky. V poslední době nabývám dojmu, že ty běžné dohánějí ty naprosto nedostupné a ta samá skutečnost funguje i mezi horší a lepší kvalitou mincí. kdy ty horší dohánějí ty kvalitnější, i když trh nám dává jednoznačně najevo, že se děje právě naopak. Proto si myslím, že budování sbírky s cenovým katalogem v ruce, není ten správný postup, protože by se nám mohlo stát, že přijdeme o mnoho kvalitních ražeb, které již příště nemusíme potkat.

Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.