Když naváži na minulé články a zamyslím se nad výskytem mincí Františka II, jejich kvalit a ceny, pak se tyto mince na trhu vyskytují v poměrně vysokých počtech. Mohli bychom tedy být spokojeni, ale pokud si je budeme dělit do jednotlivých skupin podle zachovalosti, pak už to nebude jednoznačný pohled, protože převážná většina nabízených ražeb je v horší, až dezolátní zachovalosti a těch pěkných je minimum. Tomu budou odpovídat i ceny. Jestliže na mince v horší kvalitě nebude vyšší tlak na nárůsty ceny v čase, pak na ty pěkné rozhodně ano. Bohužel se na trhu vyskytuje jenom omezený počet dostupných ročníků a většina ostatních je naprosto nedostupná, nebo jsou vidět pouze sporadicky. V těchto případech nám nezbývá, než šanci využít, protože si nemůžeme být jisti, že se v dohledné době bude znovu opakovat. Navíc některé zde neuvidíme a pokud je budeme chtít získat, budeme se muset vypravit k sousedům, i když ani u nich nejsou takové nabídky, jako ještě před pár lety. Můžeme se o této pravdě přesvědčit v některých aukcích, kde je materiálu méně, je benevolentněji ohodnocen a zaplatíme za něj podstatně více. U mincí tohoto panovníka je naprosto jedno, kde je kupujeme, protože se již ve většíně případů ceny zcela vyrovnaly.
Koupím hezky zachovalé mince Františka II. Nabídky prosím zasílejte na email MERKUR1@o2active.cz

To dračku a ostatní.
Dnes jsem studoval nabídku mincí aukce Rauch a jelikož se nikomu nechce nadhodit žádné téma, zkuste se podívat na položku 4774. - 1/2 scudo 1824 M. Je to mince, která bůchvíjaká také není a má navíc některé malé vady, ale docela bych jí potřeboval. Chvíli si říkám ano, chvíli ne. Co vy na to?
Koupím hezky zachovalé mince Františka II. Nabídky prosím zasílejte na email MERKUR1@o2active.cz

Pokud mohu soudit podle fotografie tak mince ma peknou ostrou razbu a zachovane i male detaily. Bohuzel tam ale vidim uhozy na aversu a take poskozeni vnitrni hrany okraje na reversu coz alespon z meho pohledu na tyto jiz modernejsi razby pusobi prece jen rusive. Nevim ktere nedostatky jste ochoten tolerovat Vy, ja radeji uprednostnim minci se setrelymi jemnymi detaily pred tou ktera ma sice detaily zachovany ale zase ma vice uhozu nebo jinych poskozeni.

Není zase tak špatná, do sbírky bch si ji klidně dal. Já mám v tonto období asi nejvěší aversi k justýrování(většinou znaku) a to tady naštěstí není. Do sbírky tedy klidně ano, ale za odpoídající cenu.
Od té doby co jsem přestal být namyšlený, tak jsem už bez chyby... ;)

Děkuji Vám za názor.
Bohužel Rauchovi jedničky již nejsou stejné, jako před pár lety, kdy měl hodně aukčního materiálu a označoval každý detail.
Ty rubní vady se mě také nelíbí a proto moje váhání, protože ve většině případů je nehodlám tolerovat.
Na druhé straně opravdu pěkných mincí vyšších nominálů, na trhu moc není. Na našem území jsem snad viděl pouze jedno velmi pěkné scudu a půlscudo, snad ještě nikdy. Po těchto ražbach hlavně jdou Italové, kteří je považují za své. Krásná kolekce lombardsko- benátska byla před dvěma lety v aukci Dorothea. Známý tam koupil velmi vzácné půlscudo v neskutečně krásné kvalitě, kterou jsem neviděl ani u běžných ročníků. Získat tyto mince v pěkné zachovalosti je dnes téměř neřešitelným úkolem.
Tento ročník má svoje mouchy, ale ve svých záznamem nemám jedinou poznámku, že by byl alespoň v takovém stavu vidět.

Pokud jsi ji za dobu svého sbírání neviděl, pak bych asi moc neváhal protože mi přijde slušná a vše mít v RL prostě mít nemůžeš a k tomu úbytek volného materiálu...
Od té doby co jsem přestal být namyšlený, tak jsem už bez chyby... ;)

Co se týká mých záznamů, tak tento ročník nemám v pěkné zachovalosti zanesen ve svých záznamech za dobu posledních několika let. Katalogově je zcela běžný, ale to je již jiná věc. Například trochu lepší ročník v katalogovém ohodnocení 620 € se před nedávnem vydražil za cenu s poplatky, 2460 €, tedy až vlna neukojených sběratelů ukázala pravou vzácnost. Ty samé případy jsou u půlscuda 1822 A, liry 1822 A, půlliry 1822 A, čtvrtliry 1823 A atd. V těchto případech opravdu záleží na tom, jestli tyto ročníky sběratelé vlastní, nebo většina ho nemá a to se opravdu ukáže až v případě výskytu daného ročníku.
Mince ražené do kroužku v období Františka II, mají hodně poskákané hrany. Je to způsobené výrobní technologií, kdy se nejdříve mince vyrazila a následně se roloval nápis do hloubky hrany. U mincí následujících panovníků již tyto vady nejsou tak patrné a v takovém hojném počtu.

Nejzajímavější mincí celé nabídky ražeb Františka II je položka číslo 4758. 3 krejcar 1831 A bez ztuh. Katalogově je ceněný cenou záliby, ale občas se vidí a je tedy podle mého názoru katalogově nadhodnocený, protože tržní výskyt mu dokáže dát cenu. Je pravdou, že zde je v opravdu asi nejlepší kvalitě ze všech, které mám v seznamu zanesené, ale již vyvolávací cena se blíží k hranici 50 000 korun a to jistě nebude konečná. Bohužel u tako vzácných mincí se vždy konečná cena stane zákonem pro další nákupní příležitosti, i kdyby se měl další objevit za pár dní.
Je zajímavé, že stejný ročník, ale v provedení s vlajícími stuhami, je brán jako běžný, ale asi jsem ho viděl mnohem méně a tedy si myslím, že jestliže je předešlý typ nadhodnocený, pak tento naopak podhodnocený a z této relativně běžnější mince bych měl mnohem větší radost.
Vždy je dobré brát poměry vzácnosti jednotlivých ročníků a nevidět jen detaily jednotlivých mincí. Můžeme si to představit na příkladu ročníků 1831 A a 1834 C stejného typu, kdy jsou oba dva katalogově stejně hodnocené. Pravda je ale taková, že výskyt prvního je mizivý a druhého běžný. Tedy první je podhodnocený, druhý nadhodnocený. Pak bude záležet, jakou cenu si zvolíme jako základ.
Tím chci ukázat, že katalogy nejsou dogma, ale musí se s nimi pracovat.

Díval jsem se na výskyt 1/2 scuda 1824 M a našel jsem několik případů mincí v horší zachovalosti. Tedy tento ročník asi nebude nedostatkový, problém bude stav. Jediná solidnější ražba se dražila v jarní Rauchovi aukci v deklarované kvalitě 1, za 360 €, ale po jeho zhlédnutí jsem zjistil, že je naprosto nadhodnocený, se spoustou hran, dlouhých škrábanců atd. Tedy do sbírky naprosto nepoužitelný.
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.