Moderátoři: smith, Kucera, jan322

Profilový obrázek
Evropa1

Uživatel

Zaregistrován:
22. 7. 2011

#321 30. 10. 2011, 14:00

http://www.sixbid.com/nav.php?p=viewlot&sid=493&lot=143

Já se ptám hlavně z důvodu této mince, která se nezdá špatná a v podmínkách střední Evropy jsem se s tím u těchto mincí nesetkal.

Koupím hezky zachovalé mince Františka II. Nabídky prosím zasílejte na email MERKUR1@o2active.cz

Profilový obrázek
vassilij

Uživatel

Zaregistrován:
12. 8. 2006

#322 30. 10. 2011, 14:25

To Evropa1: u moderny jako je tohle bych se moc nebál - od pohledu je mince OK, problém mohou být jedině rysky, které většinou certifikační firmy při hodnocení kvality neuvažují (posuzují pouze otřelost) a které někdy nebývají přes holder vidět. Ještě by mohla mít mince obroušenou hranu, což by ale v tomhle případě poznal asi i slepec ...

Profilový obrázek
Evropa1

Uživatel

Zaregistrován:
22. 7. 2011

#323 30. 10. 2011, 14:38

To vassilij.
Na stránkách aukční firmy je mince hodně zvětšená a docela se zdá být slušná.
Jestli máte chuť, klikněte si na stránce mince, na firmu.
Dnes se odpouštějí rysky, ale záleží hlavně na ploše. Mě se na této minci líbí hlavně to, že má zachovalé jednotlivé vlasy, což u některých kusů je problém, protože byly již raženy opotřebovanými razidly.

Koupím hezky zachovalé mince Františka II. Nabídky prosím zasílejte na email MERKUR1@o2active.cz

Profilový obrázek
xstancl1

Uživatel

Zaregistrován:
1. 10. 2008

#324 30. 10. 2011, 14:42
Hmm,tohle jsem ještě neviděl. Připadá mi to trochu jak soulož přes igelitový pytlík, bezpečné ale stojí to za hovno.😉

:mrgreen:

ještě se říká s pláštěnkou do sprchy...

Le Corbusier: „Buď tím, kým jsi“

Profilový obrázek
Evropa1

Uživatel

Zaregistrován:
22. 7. 2011

#325 10. 11. 2011, 18:12

O inkusních ražbách jsme se zde už bavili. Nejrozšířenější jsou v podobě znak/ inkusní znak, kdy je inkusní znak vyražen asi znakem mince. Je vyražen do hloubky a celá strana mince je pohledově obrácená.
Občas se ale vyskytne i mince v podobě regulerní znak/ znak, který je sice pohledově obrácený, ale je plastický, jakoby byl ražen razidlem pohledově obráceně rytým! Pravda bude asi někde jinde, ale vysvětlení bude trochu složitější.

Profilový obrázek
Evropa1

Uživatel

Zaregistrován:
22. 7. 2011

#326 11. 11. 2011, 08:30

Opravdu někdo nevíte jak mohla vzniknout mince v provedení znak/znak, kde je na jedné straně mince plastický znak, který je ale pohledově obrácený?

Profilový obrázek
Dracek

Uživatel

Zaregistrován:
6. 11. 2008

#327 13. 11. 2011, 19:42
V pražské mincovně byl vyražen dvacetikrejcar s letopočtem 1814, kde jeho rubní opis končí D. LO. SAL. WIRC, tedy jako u mincí předešlého typu z let 1806- 1810. Někde se v nedávné době dražil v Německu, ale okolnosti jeho výskytu mě utekly. Nemáte o výskytu této varianty někdo přehled?

Tak se mi dnes chlubil známý z Moravy, že si ho doplnil do sbírky, podrobnosti se možná dozvím na pražské aukci ČNS. 🙂

http://digi.ceskearchivy.cz/

Od té doby co jsem přestal být namyšlený, tak jsem už bez chyby... ;)

Profilový obrázek
Evropa1

Uživatel

Zaregistrován:
22. 7. 2011

#328 14. 11. 2011, 08:01

To Draček.
Tak to je opravdu zajímavá mince, která se moc často nevyskytuje a k získání musí mít sběratel i patřičné štěstí. U takových ražeb můžeme právě vidět, co je to sběratelsky vzácná mince a jaký rozdíl je mezi ní a běžnou komercí z jakéhokoli období.
Dodatečně by bylo dobré zde zdělit i další okolnosti, jako je kvalita atd.

Profilový obrázek
Evropa1

Uživatel

Zaregistrován:
22. 7. 2011

#329 14. 11. 2011, 16:08

Stále se zde setkávám s názory, že mince Františka II, jsou raženy dokonalou technologií výroby a tedy všechny opustily mincovnu v bezchybném stavu. Chtěl bych tuto částečnou mýlku vyvrátit, protože skutečnost je trochu jiná. Zajisté u některých nominálů, z pozdější etapy císařovi vlády, nás to může k tomuto závěru svádět, ale pokud se například zaměříme na drobné nominály z válečného období, pak naopak můžeme nabýt dojmu, že získání pěkné mince se bude rovnat zázraku.
Nejdříve si musíme uvědomit, že mince Františka II, nemají z pohledu výroby a dalších okolností nic společného například s dokonalými ražbami FJI atd. Na konci osmnáctého a na začátku devatenáctého století byla Evropa v zajetí válečných událostí, které přivedly monarchii až k hospodářskému úpadku. Na války bylo zapotřebí mnoha peněz, které stát získával přechodem od kurantních platidel, ke kreditním v podobě tištění bankocedulí. Stříbra se nedostávalo, protože ho obyvatelstvo tezaurovalo, platily se s ním Francii reparace za prohrané války a stát v některých obdobích ani neměl zájem stříbrnou minci razit a nahrazoval ji měnou měděnou.
Proto se některé drobné nominály razily z velice nejakostního stříbra, které mělo vliv na vyšší opotřebení oběhem a také na spoustu vad již při výrobě v mincovně, nebo následného upravování. Bohužel se i většina ročníků razila v malých nákladech. Kdybychom teoreticky mohly tyto ražby již tehdy prohlížet v mincovně, určité bychom jich nemalé procento vyřadily, jako nesplňující naše dnešní numismatické nároky a to ještě by zbytek čekala dlouhá cesta v platebním styku. Proto si můžeme položit otázku, kolik se z toho mála mohlo v pěkné zachovalosti dochovat do dnešních dní. Podle mého názoru velice málo a tržní výskyt nám dává jednoznačně za pravdu.
Stačí si vzít první typ tříkrejcarů. Ve slušné zachovalosti se jich zachovalo minimum a všechny mají nějakou vadu. Ať už to je vada materiálu, prasklý střížek, justýrování, stopa koroze atd. Ještě jsem se nesetkal s pěknou mincí bez vady!!!
Téměř všachny ročníky desetikrejcarů jsou velice vzácné, navíc naprostá většina nákladů je justýrovaná a část až brutálně.
Nedávno jsem v jedné aukci dražil 3 krejcar 1824 G, ale nakonec jsem v poslední chvíli ucukl, protože cena dosáhla mého stropu. Tato mince byla značená 0. Asi neprošla téměř oběhem, ale byla ražená již z opotřebovaného razidla, kdy plastiky mince byly nevýrazné a jakoby rozpité. Plocha nebyla rovná a vykazovala mnoho nerovností atd. Dodatečně jsem si ale uvědomil, že jsem vlastně ještě neviděl drobnou minci z této mincovny ve slušné zachovalosti. Žádný tříkrejcar, žádný pětikrejcar, ani žádný desetikrejcar!!! Jenom pár mincí, ale ve stavech torz a když už vidím konečně jednu slušnou, tak měla mnoho vad z ražby.
Proto je velkým omylem brát tyto mince jako moderní, které se nechají běžně sehnat a navíc v dokonalé zachovalosti. Souhlasím s tím, že tyto mince můžeme zařadit mezi ražby novější, nemají vzhled starších ražeb, ale mnoho z nich je velice vzácných. Proto je nemožné je sehnat a natož pak, aby k něčemu vypadaly. Možná, že pokud bych měl finanční prostředky, pak bych byl u některých starších mincí mnohem úspěšnější, než jsem nyní u mincí, které někteří považují za dokonale moderní.

Profilový obrázek
babygulka

Moderátor

Zaregistrován:
7. 6. 2010

#330 14. 11. 2011, 18:30

Evropa1: mal by som jeden napad, mohol by ste pre Infofilu napisat clanok o minciach? pripadne to doplnit foto materialom zo zbierky? Velmi rad citam Vase prispevky, viete stylizovat, prispevky maju stavu!

Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.