Mne fascinuje, jak jste schopen pouze podle fota dělat kategorické závěry, ale jste naprosto vedle. Jedná se pouze o různé odstíny patiny. A jestli dovolíte, já jsem tuto minci prohlížel fyzicky, tak si myslím, že mám větší přehled.
A doufám, že nepatříte mezi čističe. Pokud se vám mince nelíbí, tak je nekupujte, ale prosím vás nečistěte je. U mnoha sběratelů byste s čištěním neuspěl. Ono totiž platí, že některý druh čištění se bere jako neúcta k památkám minulosti.
Koupím hezky zachovalé mince Františka II. Nabídky prosím zasílejte na email MERKUR1@o2active.cz

To je rozsáhlé téma, ale zjednodušeně platí, že jsou mince, které např, po 200 letech nebudou mít ani náznak patiny, další ražby budou mít ušlechtilou patinu a jsou i kusy, které budou vykazovat černou nevzhlednou patinu, které se nezbavíte. Tento výsledek bude vycházet z mnoha okolnosti (uložení mince, složení kovu atd.)
Koupím hezky zachovalé mince Františka II. Nabídky prosím zasílejte na email MERKUR1@o2active.cz

ja mince čistím, ak sú napadnuté nevhodnou koróziou, alebo ak majú novú patinu, ale také sa snažím nekupovať. zásadne mince nepatinujem, to pokladám za nevhodný zásah do ich vzhľadu.
Aj keď to možno nevidieť dobre tak toto je pekná rovnomerná patina. U tej Vašej, kde sa blýska 90 percent plochy by som určite preferoval aby sa blýskalo celých 100 percent.
Obrázky:
blasko.juraj.ml@gmail.com

Ono je samozřejmé, že rovnoměrná patina na celé ploše by byla mnohem lepší, ale i když se jedná o vcelku dostupný ročník, vždy se jednalo o kusy, které mně nenadchly. Až tato mince a čekání na lepší jsem vzdal, protože s největší pravděpodobností hezčí exemplář neseženu.
Napsal jsem, že foto trochu zkresluje. Patina totiž nevykazuje takový rozdíl mezi tmavší a světlejší částí. Světlejší část má odstín žluté až zelenožluté patiny a přechází do tmavější zelené.
Výskyt této mince zaregistrovalo několik sběratelů, mám poptávky ze dvou adres a jsem si jist, že pokud bych tuto minci omyl, dopustil bych se podle jedno z nich svatokrádeže.
V životě jsem omyl patinu ze dvou hezkých mincí a v obou případech byl výsledek horší. Za tyto činy se budu do konce života stydět.

Raději budu mít ve sbírce takovou minci (tolar FII.)ve stavu 2/2 za 1/10 ceny, než se dívat na tak nepěkně zoxidovanou minci, která je možná i pod těmi barevnými fleky ve stavu ražebního lesku, nicméně stejně jako zoxidovaná proofka přestává být proofkoi, i tohle je ošklivé - ať to ve skutečnosti je či není tak kontrastní jako na fotce... Toť můj pohled, který jakkoliv nikomu necpu:-)

Že na ukázky hezkých mincí reagujete arogantním způsobem si již zde všimlo více lidí, ale říci o této minci, že má ošklivou patinu, to již hraničí s dosti velkým amaterismem.
Jaké si kupujete mince je jistě vaše věc, ale srovnávání této mince a tolaru ve stavu 2/2, ve prospěch druhé jmenované, je již komické.

to opal:
Mal som podobný problém na zopár minciach...hnusná čierna krusta. Keďže sa jedná o o pomerne vzácnu vec (retrográdny opis na reverze) a kvôli tej kruste som ho vydražil za smiešnu sumu, tak som to riskol a výsledok ma celkom teší. Mám aj viac príkladov a vždy som bol spokojný. Krusta je fuč, patina zostala. Očakávam inkvizíciu...🙄
Obrázky:
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.