Moderátoři: smith, Kucera, jan322

Profilový obrázek
Evropa1

Uživatel

Zaregistrován:
22. 7. 2011

#1171 19. 12. 2017, 08:56

V otázce zlatých ražeb platím za ignoranta.

Mě zajímají spíše všechny platební prostředky, které byly navázány na měnové systémy platné v době vlády císaře Františka II./I. Tedy fungování papírových, měděných, zlehčených a plnohodnotných stříbrných platidel a samozřejmě jako sběratel mincí preferuji všechny měděné a stříbrné razby.

Zlaté mince z období vlády císaře Františka II./I. lze označit za klasické obchodní ražby, které plnily trochu jinou roli. Navíc v dnešní době jsou ve většině případů, ve vztahu k jejich výskytu, předražené. Tedy některé zlaté mince se dají poměrně lehce koupit, ale nikoli za nižší cenu. Bohužel stále platí, že jsou mince částečně cenově hodnoceny podle výše jejich nominálu, než podle jejich skutečné vzácnosti, navíc je zde patrna i dnešní vyšší cena materiálu. Pak může dojít k situacím, kdy zcela běžná zlatá mince bude dražší, než velmi vzácný drobný nominál. V otázce zachovalosti také nebude platit, že se zlaté mince dochovaly ve většině případů v hezké zachovalosti, protože zlato je velmi náchylně na poškození a tyto mince sloužily k finančním operacím.

Koupím hezky zachovalé mince Františka II. Nabídky prosím zasílejte na email MERKUR1@o2active.cz

Profilový obrázek
Evropa1

Uživatel

Zaregistrován:
22. 7. 2011

#1172 23. 12. 2017, 10:51

Před několika dny jsem zde odmítl mytí mincí, pro nepochybný vliv na jejich cenu.
Tato moje snaha se částečně nesetkala s pochopením a z tohoto důvodu zde předkládám další minci se zajímavou patinou. Bohužel foto patinu částečně zkresluje, ale i tak je patrno, že každý zásah by tuto ražbu znehodnocoval.

Obrázky:

Obrázek vložený uživatelem

Koupím hezky zachovalé mince Františka II. Nabídky prosím zasílejte na email MERKUR1@o2active.cz

Profilový obrázek
mitom007

Uživatel

Zaregistrován:
3. 7. 2015

#1173 23. 12. 2017, 11:09

jezis to je osklive, krasnou patinu si predstavuji jinak.

Ostatně soudím že EU musí být zničena.

Profilový obrázek
dula77

Uživatel

Zaregistrován:
1. 8. 2010

#1174 23. 12. 2017, 12:28

tiež si myslím, že by sa mala očistiť. Patina pravdepodobne získaná v plastovom albume za posledných 40 rokov.

blasko.juraj.ml@gmail.com

Profilový obrázek
Evropa1

Uživatel

Zaregistrován:
22. 7. 2011

#1175 23. 12. 2017, 13:08
tiež si myslím, že by sa mala očistiť. Patina pravdepodobne získaná v plastovom albume za posledných 40 rokov.

Tato mince nebyla koupena na nějaké bezvýznamné vesnické burze od nevědomého člověka. Naopak tato ražba prošla dvěmi většími západoevropskými mezinárodními aukcemi. O tuto ražbu měl zájem i náš přední sběratel mincí Františka II./I., ale nedosáhl na ní, což litoval, protože se podle jeho názoru jednalo o nejhezčí ražbu, jakou v životě viděl - včetně patiny. Po nějakém čase jsem náhodou zjistil, že tuto minci vydražil další velký sběratel tohoto panovníka a podařilo se mně ji od něho získat.

Tedy tato mince má svojí historii, byla v držení relevantních sběratelů a nikoho, naštěstí, nenapadlo tuto minci zničit. Na téma čištičů zde bylo popsáno hodně "papíru," ale jak vidím naprosto zbytečně.

Profilový obrázek
opal

Uživatel

Zaregistrován:
4. 7. 2016

#1176 23. 12. 2017, 13:37

Patina zajímavá, celkem ostře ohraničená. Má nějaký "rodokmen"? Záznamy sběratelů jak vzniká a jak se rozlézá?

Profilový obrázek
dula77

Uživatel

Zaregistrován:
1. 8. 2010

#1177 23. 12. 2017, 13:37

nehodnotil som ražbu ale patinu. Predpokladám, že záujem bol kvôli stavu nie patine, ale to je vec názoru,

Profilový obrázek
Evropa1

Uživatel

Zaregistrován:
22. 7. 2011

#1178 23. 12. 2017, 13:47

Ale minci musíme hodnotit jako celek, tedy zachovalost + patina. Pokud zničíme tuto patinu, tím snížíme i celkovou hodnotu této ražby. A když jsem tuto minci kupoval, pak samozřejmě jsem o ní měl zájem, jako o celek a ani ve snu mne nenapadlo, že bych na ní šáhl.

A otázka ničení patin není otázka názoru. Je zajímavé, že na vyspělejších trzích, jsou mince ponechány ve svém původním stavu. Jak ale zavítáme na naše aukce, rázem je většina nabízených mincí vyčištěna. Prostě začátečníci to vyžadují, tak se prodejci snaží. Bohužel, že je zničena spousta mincí, to je pro čištiče otázka nepodstatná.

Profilový obrázek
opal

Uživatel

Zaregistrován:
4. 7. 2016

#1179 23. 12. 2017, 13:54

Stříbro patinu chytá. V jiném vlákně popisuje sběratel novodobých proof mincí, že se mu po několika letech od okrajů "něco" rozlézá. A je z toho vyděšený.

Profilový obrázek
dula77

Uživatel

Zaregistrován:
1. 8. 2010

#1180 23. 12. 2017, 13:58

V dobe keď ukladal zberateľ mincu do svojej zbierky predpokladám, že niekedy v roku 1833 kedže minca neprešla obehom, tak vtedy minca nemala žiadnu patinu. Tá vznikla len dodatočne nevhodným uložením, kedže nevznikla rovnomerne na celej minci. Myslím, že by sa ten dotyčný zberateľ netešil z takého čuda čo mu tam vzniklo, tak isto ako dnešný zberatelia novodobých mincí.
Je rozdiel pekná rovnomerná patina a patina len na určitej časti, to nepokladám za žiadne plus. A už vôbec nie tie "chloridové" dúhy alebo ako by som to nazva, Oliver by to asi upresnil🙂

Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.