A nepřemýšlel jste, že byste svůj sběratelský záběr trochu ohraničil? Takto budete mít podchyceno téměř vše, ale ve skutečnosti nic. Můj názor berte jako názor člověka, který spíše preferuje užší specializaci.
Koupím hezky zachovalé mince Františka II. Nabídky prosím zasílejte na email MERKUR1@o2active.cz

Myslím si , že ta šíře specializace záleží i na povahových vlastnostech. Někoho neuspokojí sbírka stejných "koleček", které se liší jenom ročníkem nebo mincovnou. (Já třeba sbírám acháty a opály, protože každý kus je originál.)
Spíš mě zaráží ta přesnost a naplánování dopředu. Na 19. století 3 mince - a ne třeba 2 nebo 5.

Např. v 19. století na našem území platilo několik měnových systémů s mnoha nominály, které se nakonec dělily na několik základních typů. Prostě pouhé tři mince v rámci tohoto období naprosto nic neukazují o platidlech té doby. Pokud bych si např. zvolil zmapování konvenční měny pouze podle typologie, byly by to desítky ražeb a tímto postupem bych pouze shrnul to nejzákladnější.
Asi by mělo platit- čím užší záběr, tím větší specializace a čím širší záběr, tím povrchnější znalosti.
Koupím hezky zachovalé mince Františka II. Nabídky prosím zasílejte na email MERKUR1@o2active.cz

Přesně jak píše Evropa, já mám v jedný kazetě všechno a nic. Kdybych to všechno vysypal na jednu hromadu a vyfotil, vyšla by z toho klasická obálka na knihu o českém mincovnictví.
Ale vždycky mě to přivede do jiného období, jednou si něco přečtu o Baltazaru Zwirnerovi, pak si koupím knížku o nejstarších denárech. Soběslava I. jsem si zase pořídil kvůli bitvě u Chlumce..
Krejcar FII. občas najdu v katastrofálním stavu na poli, tak asi proto bych chtěl nějaký pěkný.

To že si kupujete knížky z různých období se zaměřením na numismatiku je v pořádku. Všeobecný rozhled by měl být základem, ale pak si můžeme zvolit ke sbírání mincí a speciálnějšímu zaměření pouze určité užší historické období. To se nevylučuje.
Co se např. stane až si koupíte hezký krejcar s letopočtem 1800 a objeví se stejně hezký 6 krejcar? Koupíte si ho? Bude to začátek budování speciálnější sbírky, nebo odoláte?

Jenomže někoho nezajímá mapování měnových systémů.Zajímá ho hlavně historie a bere mince jako doklad té které doby.A tak má jednu mincičku jako fyzického svědka z tohohle zajimavého místa a doby,jinou dobu a místo zastupuje další mincička.Nepotřebuje sbírat např. další a další mince jednoho panovníka.Finance jsou omezené a historie je nepřeberná...Že nemá šanci sesbírat nějaký ucelený soubor ho nezajímá.Prostě si může celý život dělat občas radost tím,že si pořídí nějakého svědka z doby,co ještě nemá.Vím,že se takový člověk nemá právo nazývat numismatikem 🙂
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.