Moderátoři: smith, Kucera, jan322

Profilový obrázek
elsky

Uživatel

Zaregistrován:
23. 12. 2010

#1131 16. 12. 2017, 13:26

No jo, ještě zachovalost razidla :-), vidím, že na tuhle minci jsem bez šance. Ale díky, je to s Vámi zajímavý exkurz do světa (z mého pohledu) novějších mincí.

Profilový obrázek
Evropa1

Uživatel

Zaregistrován:
22. 7. 2011

#1132 16. 12. 2017, 13:40

Ale určité názory na mince platí ve všeobecnějším pohledu. Zde neplatí škatulkování. Např. vždy je vše odvislé pouze od znalostí a přehledu.

Koupím hezky zachovalé mince Františka II. Nabídky prosím zasílejte na email MERKUR1@o2active.cz

Profilový obrázek
Evropa1

Uživatel

Zaregistrován:
22. 7. 2011

#1133 16. 12. 2017, 16:37

Jak jsem napsal dříve, musíte získat přehled o výskytu kvality, v jakém koridoru se na trhu u konkrétních nominálů, či ročníků vyskytuje.
Zde máte zástupce tolarů z běžnějších typů. Oba dva lze hodnotit za mimořádně zachovalé. Na druhé straně lze vidět odřené kusy. Mezi těmito dvěma extrémy se nacházejí další různé kvality. Na předešlé stránce jsem vytvořil část žebříčku kvality u poltury. Podobný žebříček si můžete vytvořit např. u měděných krejcarů a poté se zamyslet, v jakém rámci zachovalosti se chcete pohybovat

Obrázky:

Obrázek vložený uživatelem

Koupím hezky zachovalé mince Františka II. Nabídky prosím zasílejte na email MERKUR1@o2active.cz

Profilový obrázek
Evropa1

Uživatel

Zaregistrován:
22. 7. 2011

#1134 16. 12. 2017, 18:01

Až pochopíte atributy, které přísluší k jednotlivým kvalitám, můžete se věnovat cenovým hladinám, které přísluší k těmto kvalitám.

Zde máte nádherný 1/2 tolar, který se vyznačuje zrcadlovými plochami a decentní patinou.

Na tomto příkladu si můžeme ukázat užší cenová ohodnocení. Tato mince, v této zachovalosti, má nějakou cenu. Pokud tuto minci omyjeme, snížíme tím její cenu. Pokud by se vyskytla stejně zachovalá mince, ale již z opotřebovanějšího razidla, i zde by se tato okolnost projevila v nižší ceně.
Atd.

Obrázky:

Profilový obrázek
patason

Uživatel

Zaregistrován:
9. 7. 2007

#1135 16. 12. 2017, 18:45

TomL: zvlášť pokud jste sběratel-začátečník, doporučuji tyhle krasofilní úlety brát spíše s rezervou, resp. vytvořit si poněkud reálnější kritéria pro mince do sbírky. Tyto, v předchozích příspěvcích zde prezentované mince, jsou opravdu krásné, ale pokud byste je vzal jako vzor toho, co chtete mít ve sbírce, budete rád, pokud za pár let budete mít “sbírku” o dvou, třech kusech. “Sbírku”, na kterou sice bude radost pohledět, ale na které nebudete moci ukázat, co se v dané době razilo / čím se platilo. Smysluplnější je dle mého názoru sbírka mincí vytčeného období / území, která odráží strukturu oběživa, ale i reálný stav mincí, ve kterém se tyto nacházely v oběhu, resp. ve kterém vycházely z mincovny.
Podle toho, co bylo výše napsáno, je zřejmé, že pokud budete do sbírky vybírat mince i s ohledem na “zachovalost razidla”, ze kterého byly vyražené, jedná se o výjimečné ražby a že jich nebude mnoho. Je to samozřejmě každého věc, ale stále zde opakovaná snaha po dokonalosti exemplářů, které nelze ani omýt vodou, natož se jich dotknout, hraničí s patologickou obscesí - jako by nestačilo, že už sběratelství samo o sobě je psychiatrickou diagnózou;-)

Profilový obrázek
Evropa1

Uživatel

Zaregistrován:
22. 7. 2011

#1136 16. 12. 2017, 18:56

Ale zde bylo jasně řečeno, že toto je jeden extrém a na druhé straně je druhý, nečitelný extrém. Mezi těmito dvěma extrémy pak existuje celá škála kvalit. A že jsem zde uvedl krásné ražby, je snad pochopitelné. Šrotu je na trhu nadbytek. Zároveň bylo také řečeno, ať si každý najde svojí parketu kvality.

To, že když kásnou původní patinu někdo omyje, dopustí se jistého zločinu, je snad jasné. To jsem slyšel od velkého počtu sběratelů mnohokrát. Proto velká část našich sběratelů kupuje mince v cizině, protože tam se dokáží k památkám minulosti chovat trochu jinak. Původní patina se někdy tvoří stovky let a je tak jednoduché jí za pár minut zničit. Nebo to je podle vás v pořádku?

Profilový obrázek
opal

Uživatel

Zaregistrován:
4. 7. 2016

#1137 16. 12. 2017, 19:30

TomL
No jo, ještě zachovalost razidla :-), vidím, že na tuhle minci jsem bez šance.
Jsou i jiné mince v kvalitě: "very well struck from fresh dies. "
Tahle by se Ti nelíbila? Není to moderna, jako František. Ale je to "abstraktní moderní umění".😉

Obrázky:

Profilový obrázek
elsky

Uživatel

Zaregistrován:
23. 12. 2010

#1138 16. 12. 2017, 20:13

Díky všem za reakce. Ano, můj "sběratelský plán" mě odsuzuje do role věčného začátečníka. Mince nehromadím, mám na ně strašně málo místa. Na celé devatenácté století mám jenom tři pozice, z toho jednu jsem vyhradil právě pro jednokrejcar FII.

Tím je právě dané, že se zdráhám tam dát úplně běžnou kvalitu za 15€. Na druhé straně pak musím projít celé martyrium "nakoukávání" různých kvalit a porovnání je s cenami, jak píše Evropa. Nakonec je to většinou stejnak finančně ztrátová záležitost, protože se ani tak se znalostmi nedostanu na úroveň specializovaného sběratele.

Ale to jsem zrovna tak musel u Ferdinanda II., Boleslava I., Václava II. .. a nějak to vždycky dopadlo.

František II. bych řekl je težší, je to jiná disciplína. I proto, že kvalitnější měďáky se u nás prakticky neprodávají.

opal: Kelta beru, je super. Na toho si taky místo udělám🙂

Profilový obrázek
opal

Uživatel

Zaregistrován:
4. 7. 2016

#1139 17. 12. 2017, 08:04

Kelt už je pryč - za 420chf.
Ty máš systém sbírání jak tabulku prvků😃 Přesně určené chlívky podle valenčních elektronů.

Profilový obrázek
elsky

Uživatel

Zaregistrován:
23. 12. 2010

#1140 17. 12. 2017, 09:48

Jo, je to takovej sběratelskej bizar🙂

Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.