Pokud nalezneme zachovalé, krásné jsou i hrubé ražby určené pro Rakouské Nizozemí.
Zde je na ukázku sice zcela běžný, ale hezký křížový 1/4 tolar 1797 B.
Obrázky:
Koupím hezky zachovalé mince Františka II. Nabídky prosím zasílejte na email MERKUR1@o2active.cz

To TomL.
Dohledal jsem vám na ukázku daný krejcar 1800 A. Můžete si zamyslet nad tím, který krejcar je hezčí. Podle mého názoru bych si tipnul na salcburskou ražbu.
Při této příležitosti si dovolím jednu poznámku:
Vždy, když se nám podaří získat nějakou obvzláště krásnou minci a zároveň i vzácnou, máme snahu brát tuto ražbu za určitý základ kvality, což by byla chyba, protože tyto mince musí plnit roli třešniček na dortu, to je jejich role.
V našem případě si vezměme za základ měděné mince do sbírky krejcar 1800 A a pak si uvědomíme, že krejcar 1800 D v tomto stavu je opravdu zázrak, tedy něco naprosto vyjimečného.
Obrázky:
Koupím hezky zachovalé mince Františka II. Nabídky prosím zasílejte na email MERKUR1@o2active.cz

Fotka toho D je v hodně malém rozlišení a úplně jinak nasvícená, to se asi porovnávat nedá. Ale tu Vaši minci si uložím jako určité měřítko.
Já po dokonalých stavech netoužím- to by se pak člověk bál na to sáhnout, ale tahle za 15€ bez zájmu ležící na Ebayi už mi asi stačit nebude🙂

Tato mince již vypadá lépe, i když má na lícní straně některé vady. Pokud se vám líbí, záleží na ceně.
I když toto téma netáhne další účastníky k diskuzi, jedno plus se dá nalézt v tom, že vás některé názory zde odradily od koupě odřeného krejcaru za 15 €. Vezměte si, že s ostatními náklady byste za tento krejcar zaplatil cca 500 Kč. Přitom je jisté, že se tento druh zboží dá koupit v ceně kolem 15 Kč. Nebo jak říká kolega. Takové mince házím přes stodolu na sousedovo pole, protože větší cenu nemají.
Zde si můžeme ukázat, jak je soustředění se pouze na internetové nabídky bez bližších zkušeností "nebezpečné."

:-) Kdysi jsem měl známého a ten si kupoval hi-fi soupravy za zhruba tehdejší ekvivalent půlročního platu. A plánoval, jak tu soupravu prodá a koupí si lepší, dražší. Ptám se ho, proč to dělá, vždyť už mezi tím nemůže být rozdíl a on tak zkroušeně povídá. "Ale je, jak Ti jednou narostou uši, už si nemůžeš pomoct"
Já oči tak narostlý nemám, všiml jsem možná určitých známek opotřebení na lístcích věnce..
Mince se válí na známém internetovém odkladišti za 100€

Ale vše je závislé pouze na zkušenostech. Než budete kupovat mince, musíte mít představu o nabídce různé zachovalosti mincí a jejich cenách. Až získáte přehled budete schopen určit kvalitu, kterou budou vaše nároky respektovat. Nemůže se vám tedy stát, že budete chtít koupit něco, co by se vám později po získání přehledu nelíbilo.
To samé v otázkách cen. Pokud vyrazíte na obyčejné burzy, zjistíte, že odřené mince se válejí za jednotnou cenu pár korun. Také zjistíte, že hezčí mince již stojí více a hezkých uvidíte za stejnou dobu pouze omezené množství za ceny v tisících korun. Po určité době také získáte určitou podvědomou automatiku, kdy se oči budou dívat na určité body a podle nich okamžitě budete schopen určit zachovalost.

Zde máte příklad.
Uvádíte, že se nedá u krejcarů 1800 A a 1800 D určit, který je hezčí.
Podle mého názoru určitě ano a to v ohledu k zachovalosti razidla. Zde se dá určit kvalitnější ražba ve prospěch salcburské ražby. Vídeňská ražba již byla ražena opotřebovanějším razidlem líce, naopak u salcburské ražby jsou patrny např. vlasové detaily. Atd.
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.