Moderátoři: Admin - Zdeněk Jindra, dejvy, smith
Jako ne úplný začáteční ve sběratelství, ale poměrně novic ve známkách, jsem se pustil do revize a uspořádání/evidence/zasklení staré sbírky po dvou generacích sběratelů.
Myslel jsem si, že výzbroj v podobě katalogu Pofisu z r. 68 a nově zakoupeného katalogu na CD z e-shopu infofilie mám vše potřebné, ale ...
Něco jsem dořešil z článků ve Filatelii, něco našel tady v diskuzi.
Problém mám s variantami TGM I. typ (nejen):
Pofis znal 4 hodnoty a 8 průsvitek. OK. Tak to mám ve staré sbírce.
Katalog Infofilie mne dostal do nejistoty tím, že uvádí celkem 9 barevných variant, nicméně (patrně) bez průsvitky, a dále pro jednotlivé průsvitky vždy jen 4 základní barvy pro každou průsvitku.
OK.
Známky bez průsvitky nemám, tak jsem to neřešil. Problém ovšem nastal, když mí předkové u téměř všech průsvitek identifikovali hnědou 3Kč ve dou odstínech.
Jak to tedy je? Existují barevné varianty (tedy celkem těch 2+2+2+3 variant hodnot) pro všechny průsvitky?
Existují známky bez průsvitky anebo jak si vysvětlit příslušný oddíl z katalogu infofilie - viz obrázek?
Jen pro pořádek uvádím, že z uspořádání katalogu je zjevné, že symbol průsvitky (P5) a hlavička s textem patří vždy k následující tabulce. Před první tabulkou nic takového není, z toho má dedukce "bez průsvitky", což je asi hloupost. Nebo ne?
Obrázky:
Tak jsem si částečně odpověděl sám: po delším hledání jsem našel na webu opravdu (podle mne) kvalitní katalog známek a tam je vše vysvětleno detailně včetně množství údajů kolem. Přitom je zdarma, volně přístupný.
Sice mi to nevysvětlilo zmatenou tabulku ocenění v katalogu infofila - viz výše, ale jednoznačně tam je uvedeno, že na rozdíl od neotypie, kde jsou barevné varianty, u typu I jsou barevné odchylky nevýznamné. To mi vcelku vyhovuje.
Ještě jeden postřeh k citovanému DVD katalogu infofila: pro zkušené je z hlediska informační chudoby asi k ničemu, pro nezkušené vnáší bez bližšího vysvětlení zmatek. A to by stačila jedna vysvětlující věta. Přitom je to komerční produkt prodávaný za nemalé peníze.
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.