Moderátoři: Admin - Zdeněk Jindra, HeliFox, smith
Tak pridám ešte "sestričku" tej z príspevku #319 z vydavateľstva Tatran, ktorá prešla poštou v roku 1951.
Túto vydalo Grafo Čuda v období Slovenského štátu. Usudzujem tak podľa toho pola v ľavom dolnom rohu určenom pre nálepku Slovakotour a podľa ceny v Ks.
PS1: stani - inak, aby som ťa nedoplietol ... to číslo 4615, ktoré spomínam v príspevku #977 si moc nevšímaj - opakuje sa na viacerých pohľadniciach z toho obdobia (hlavne celinových / s natlačenou známkou).
PS2: Tom H - Vďaka za príspevok #768
jano7B9 napsal/a:
Stani- načo by som mal ja nejaké Nováky? 😃
Píšem O mojom meste😉
Ja som nemyslel na Nováky.Išlo mi o to,či sú na pohľadniciach rovnaké obrázky,keď sú rozdielne čísla.
Nemyslím si to.Podľa mňa sú rôzne.Tak by to malo byť.
Niektoré z tvojich čísel možno mám.Určite mám Leninov park.Číslo neviem,nie som doma.😃
Brett,to je sestra tej cenzurovanej?Mrkol som,je to ako som myslel.Dvojičky.
-s-
Podle toho, co jsem "vyčetl" ze slovenských pohlednic ve své sbírce, přešla výroba pohlednic z vydavatelství Tvar Bratislava asi v r. 1955 (nebo 1956? - nechce se mi teď prohledávat celou zásuvku) do Osvety Martin, aby pak v 60. letech pokračovala ve Vydavateľstvu politickej literatúry Bratislava, které pak následně ještě několikrát změnilo jméno.
Na pohlednici z Osvety stojí za zmínku razítko vlakové pošty; bohužel z obrázku není dobře čitelný kurs (Nové Zámky - ...?)
K tématu dvojic si taky dovolím přispět ukázkou ze své sbírky. Na obou pohlednicích je pohled na olomoucký dóm sv. Václava přibližně z místa, kde Dómská ulice ústí do Václavského náměstí. První pohlednice nemá uvedený rok vydání, odeslaná je v červnu 1932. Druhou vydal Orbis v době, kdy taky neuváděl datum vydání, což bylo přibližně od měnové reformy v červnu 1953 do roku 1958 nebo 1959. (O tom, že je pohlednice vydaná po měnové reformě, svědčí i uvedená cena Kčs 0,70.) Negativ pro výrobu nové pohlednice zřejmě vznikl ofotografováním původní předlohy nebo opakovaným kopírováním původního negativu, jak je vidět na tom, že se ztratily polotóny a některé detaily. Ale podle větví a listí na nich i podle dvojice holčiček v pravém dolním rohu je zřejmé, že původní snímek je tentýž. Mezi vydáním obou pohlednic tak uplynulo nejméně 21 let, ale možná i více než čtvrt století...
Obrázky:
A někdy se ze stejného základu nechá udělat i zcela jiný obrázek!Stačí když se hezky vykoloruje.Předpokládám stejné časové období-jedna není prošlá,bez jakékoliv datace,ale rovněž dlouhá adresa,jako ta první.
Jinak jsem viděl sbírku,ve které bylo třeba i deset pohlednic ze stejného základu,které se lišily právě tím vybarvením,eventuelně popisem.Jednou byl černý,červený,modrý ,český ,německý atd.Zajímavá sbírka,ale mně stačí většinou už jen jeden kousek.
Obrázky:
a co to je? ja som pozrel len tak povrchne
... Som tu deň a noc ...
Historické pohľadnice, dobové dokumenty a predmety z mesta Sereď
http://sered-city.blogspot.com
Tom H napsal/a:
Podle toho, co jsem "vyčetl" ze slovenských pohlednic ve své sbírce, přešla výroba pohlednic z vydavatelství Tvar Bratislava asi v r. 1955 (nebo 1956? - nechce se mi teď prohledávat celou zásuvku) do Osvety Martin, aby pak v 60. letech pokračovala ve Vydavateľstvu politickej literatúry Bratislava, které pak následně ještě několikrát změnilo jméno.
Na pohlednici z Osvety stojí za zmínku razítko vlakové pošty; bohužel z obrázku není dobře čitelný kurs (Nové Zámky - ...?)
A prečo? Veď nebolo ani pol druhej....😁
Dám sem tie Hágy.Pohľadnica je z Hágov,preto si myslím,že je to aj na razítku,nedá sa to dobre prečítať.(Viem,pečiatka.. ) To je zrejme staničné razítko.Nové Zámky-XXX,Žilina-Košice a podobné sú raz.vlakovej pošty.Tak?
Je tam asi napísané Vyšnie(🙂 )...asi Hágy.
-s-
Obrázky:
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.