Brett

Uživatel

Zaregistrován:
9. 3. 2010

Vytvořeno:
22. 11. 2016, 19:51

Nebol som tu,ale tipol by som to isté ako smith.Tam sa toho vraj dá zistiť viac. Tých Orbisov (rôznych) mám asi dosť,ale nejako som to do hľbky neštudoval. Nestíham.A idem šlófen,za 4 hod.mám "odlet".😉 Dnes som riešil aj fialového Zápotockého,mince sú pod stolom,zajtra prídu ďalšie,no hrôza.Blbnem.😃 -s-

smith napsal/a:

a) V rámčeku na známku je číslený kód
b) Apríl 1974

smith - výborne - získavaš sľúbenú pochvalu 😉

smith napsal/a:

Brett toršku off topic, ale dobrá rada: Ak chceš dávať odkaz na konkrétny príspevok v nektorom vlákne tak klikni na číslo príspevku, a ten link potom kopíruj. Keď následne klikneš na odkaz, tak ťa hodí na konkrétny príspevok, a nemusíš potom točiť kolieskom na myši aby si sa tam dopracoval.

Ďakujem za upozornenie. Polepším sa 😉

paully napsal/a:

A protože se každý rád podívá na něco zajímavého s historií,tak dnes dva pohledy s historie plzeňské Škodovky.

paully - NÁDHERA! Pokochal som sa krásnymi pohľadnicami.

Zvykne sa hovoriť - "Neviem, kde mi hlava stojí" 🙂

tomos

Uživatel

Zaregistrován:
7. 10. 2011

Vytvořeno:
22. 11. 2016, 21:13

paully áno jeto taký široký záujem vetčinov už mám ale pomaličky daľej zájdem niekedy je aj lacnejší pohľad pekný,táto pohľadnica je pekná ja mám jeden letecký záber na Plzenské závody celkom ujde.....

jano7B9

Uživatel

Zaregistrován:
26. 7. 2007

Vytvořeno:
22. 11. 2016, 22:52

tiez plzenske zavody ale len ako falosne kulisy, k pomyleniu americkych bombarderov😃

Obrázky:

Obrázek vložený uživatelem

... Som tu deň a noc ...
Historické pohľadnice, dobové dokumenty a predmety z mesta Sereď
http://sered-city.blogspot.com

paully

Uživatel

Zaregistrován:
13. 5. 2013

Vytvořeno:
23. 11. 2016, 13:04

Jano velice zajímavý záběr.Ta Škodovka stávala nedaleko místa kde bydlím.Po válce si prý místní lidé tu dřevěnou Škodovku rozebrali na volné použití.
Při posledním náletu 25.4.1947 na Plzeň,ale ta atrapa moc nepomohla.Škodovka byla z větší části zničena,hořela pak více jak týden.Dodnes jsou na toto bombardování různé názory,zda bylo nutné.Vždyť armáda USA byla v Plzni již 6.května!

stani

Uživatel

Zaregistrován:
23. 11. 2015

Vytvořeno:
23. 11. 2016, 13:11

Nebolo to skôr?
Ten nálet.
-s-

jano7B9

Uživatel

Zaregistrován:
26. 7. 2007

Vytvořeno:
23. 11. 2016, 13:40

Ten moj záber som stiahol raz Z nejakého amerického webu. Mal vtedy akciu zadarmo A otvorený archív. Tých záberov je viac...

... Som tu deň a noc ...
Historické pohľadnice, dobové dokumenty a predmety z mesta Sereď
http://sered-city.blogspot.com

paully

Uživatel

Zaregistrován:
13. 5. 2013

Vytvořeno:
23. 11. 2016, 15:06

stani-těch náletů bylo více,ale poslední byl ten 25.4.1945
. 2012
Názor dnešní oficiální a druhý ,jenž má názor poněkud jiný
Nálet amerického bombardovacího svazu na Prahu z února 1945 byl tragický omyl, došlo k záměně s Drážďany. Další letecké útoky na sklonku války však byly většinou přesně cílené. Ať už se jedná o plzeňskou Škodovku, tehdy poslední funkční zbrojovku Wehrmachtu, pražskou Kolbenku, různá letiště, rafinerie a důležité dopravní uzly. Z pohledu vojenské strategie šlo o logické urychlení německé agónie. Z pohledu nacistické a později komunistické propagandy o nechutný banditismus, respektive snahu americké buržoazie zlikvidovat československý průmysl. Zcela specifickou kapitolou jsou fatální omyly sovětského letectva v posledních dnech války. Komunistická historiografie je neváhala na dlouhá desetiletí přisoudit nacistům. Přes tisíc zbytečně zabitých Čechů a Moravanů, ale i samotných sovětských vojáků se totiž do obrazu osvoboditelů nehodilo.
Názor č.2
Plzeň - bombardování (nejen) Škodových závodů
Plzeň byla díky Škodovým závodům jedním z nejdůležitějších měst v Československu.
Společně s německými koncerny Krupp a Rheinmetall patřila mezi tři nejdůležitější zbrojní továrny, pracující v době války pro Třetí říši.
Před válkou továrnu vlastnila francouzská společnost Schneider Creuzot a americká Morganova kapitálová skupina.
Po tři předchozí roky byla Škodovka terčem celkem 6 spojeneckých náletů, aniž by došlo k většímu poškození. Zřejmě ani o to nebyl zájem. Spojenci si mysleli, že po válce Škodovku získají oni, takže "si ji přece nebudou ničit".

Proč se však, pouhých dvacet dní po vyhlášení Košického vládního programu,

1. dubna 1945, stala plzeňská Škodovka terčem jednoho z posledních spojeneckých náletů, si lze jen těžko vysvětlit jinak, než jako snahu oslabit český poválečný průmysl.

Několik set amerických bombardérů tedy svrhlo přes pět tisíc tříštivých, fosforových a zápalných bomb, 29 objektů závodu bylo úplně zničeno, 21 velmi těžce poškozeno a 33 poškozeno těžce. Závod byl bez proudu, komunikační spoje prakticky neexistovaly. V té době, těsně před koncem války, nacisté nemohli z Plzně odvézt již ani šroubek pro frontu. Přesto byl tento průmyslový gigant fakticky zničen.

Předtím (17. dubna 1945) americké bomby zabíjely v dělnických čtvrtích Škvrňany a Karlov, které byly téměř zničeny, fakticky zničeno bylo plzeňské seřaďovací nádraží.
Přes těžké ztráty na majetku se podařilo již v květnu 1945 obnovit některé základní funkce Škodovky, na něž později navázal další rozvoj výroby.

m1234

Uživatel

Zaregistrován:
19. 4. 2014

Vytvořeno:
23. 11. 2016, 15:33

stani

Uživatel

Zaregistrován:
23. 11. 2015

Vytvořeno:
23. 11. 2016, 16:45

Ok paully.Preštudoval som si to.Bolo to určite vedomé a prešpekulované svinstvo.
To je jasné.Ale máš tam 1947.Ide o to,aby to nejaký študent nezahlásil v škole.😃
Ja viem,že je to preklep..😉
-s-

paully

Uživatel

Zaregistrován:
13. 5. 2013

Vytvořeno:
23. 11. 2016, 19:19

stani-ano,je to překlep.Vůbec sem nezaregistroval,že mám špatně letopočet!Myslel jsem,že se tě nezdá to datum 25.4.No,aspoň jsem po dlouhé době zase nakoukl do ,,chytrých" knížek.
Tady vidíte,že sbírání čehokoliv,tedy i pohlednic,není jen bezduché zandavání exponátů do sbírek.Vždy se dá něco vypátrat a dozvědět něco,co nevím.
Stejně ta technika pokročila.Američané potřebovali tuny bomb,aby tu Škodovku vyřadili a i pak vyráběla nadále.A dnes to šlo i bez bomb a ještě na tom řada jedinců zbohatla!
Abych nekřivdil,něco tam snad ještě jede,ale nejúspěšnější je tam toto
http://techmania.cz/
Přiznám se však,že jsem tam nebyl,bylo by mně asi trochu smutno.Ale třeba se tam také někdy podívám.

Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.