Moderátoři: Admin - Zdeněk Jindra, HeliFox, smith
ozaj len par, co sa slovenska tyka nula bodov
... Som tu deň a noc ...
Historické pohľadnice, dobové dokumenty a predmety z mesta Sereď
http://sered-city.blogspot.com
Viem,že je to z inej kategórie ako zaujíma vás,ale....akú mala,takú dala.
Myslím,že tie podpisy ju robia zaujímavejšou ako úplne bežnú,ale neviem o koľko (v €😁 )
Raška mi padol do oka hneď,o Hubačovi som počul,Doubek som vylúštil,ale nepočul,štvrtý podpis mi nehovorí nič.
Ešte otázka.Bolo bežné,že sa robili pohľadnice,skôr fotopohľadnice z pohrebov?
Načo? Pre tých,čo neprišli na pohreb?🙄 Niečo som dostal a je tam aj pár takých pohľadníc.A všeličo.Také menšie Vianoce.😃
Tip-v ateliéri ( vo foto) použili taký papier...Nič viac.Tak?
-s-
Obrázky:
stani-pohlednice s pohřbů se dělaly celkem často.Význačné osoby,státníci,umělci apod.,ale někdy i ,,obyčejní"lidé.Mám pohlednice z Radčic-dnes součást Plzně,kde při spojeneckém náletu na Škodovku ke konci války,došlo k četným civilním obětem.Tedy nejen v Radčicích,ale různě po Plzni to odnesli čeští lidé.No,a Němci okamžitě nechali vyrobit pohřební pohledy,které odsuzovaly tyto,,barbarské a teroristické" nálety.
Pohlednice Krkonoš je zcela určitě zajímavá a to i pro sběratele autogramů.A cena bude jistě ,,lepší",než kdyby tam ty podpisy nebyly.
Presne tak. Takých pohľadníc z pohrebu T.G. Masaryka, alebo M. R. Štefánika bolo "neúrekom".
Ale otázka skôr znela načo a pre koho. Myslím, že odpoveď treba hľadať v myslení ľudí a treba sa na to pozrieť "z pohľadu doby". Vtedy bol vzťah ľudí k týmto osobnostiam našej histórie iný, ako dnes. A v neposlednom rade obrazový materiál bol v tom čase oveľa, oveľa menej dostupný, ako je tomu dnes. Televízia, internet, ale aj k iným obrazovým médiam (noviny, časopisy ...) sa ľudia dostávali ťažšie. Tak to vidím ja.
Prikláňam sa k Brettovmu vysvetleniu.
http://notafilia-smith.blogspot.com/
Môj blog o bankovkách platných na našom území, a o ich zbieraní.
http://wartberg-szenc.blogspot.com/
Prechádzka mestom, pomocou dobových pohľadníc.
Všetkým trom ďakujem.Ja vám rozumiem.Jednu moc poničenú z pohrebu E.Beneša som včera dostal.Čierna-smútočná TGM je známa,mám ju.Ja som to ale myslel ináč.Paully o tom píše.Mám zábery zo sprievodu,skrátka z pohrebu,kde je jasné, že to nie je žiadny štátnik (to je vtedy iný "hurhaj") ,ale tí účastníci sa mi zdajú moc "nóbl" na to,aby to bol pohreb nejakého obyčajného a aj trocha "menej obyčajného" človiečika.Obrovské vence,truhlu vezú v koči,parádne ancúgy,šaty....
Žiadni bezdomovci.🙄
Fotka by bola lepšia ako kvákanie,ale nemám to naskenované.A ani som sem nechcel strkať pohľadnice s takou témou.🙄 Mám pocit,že to bol niekto známejší,alebo bol prachatý.
Zajtra pozriem,kde som to vlastne dal,mám v tom chaos,prišlo mi toho dosť,naskenujem a dám sem.Aspoň sa dozviem čo to je.Alebo-kto to je/bol.Je tam lomítko....😃
-s-
Já jsem k tomu mému povídání opomněl napsat,že tenkrát si lidé některých významných lidí vážili.Politik nebyla téměř nadávka a umělec byl většinou umělec ,a ne kam vítr tam plášť.
Hodně těch fotopohledů je též tzv.privátky.To znamená,že je nechal vyrobit někdo,kdo měl k zemřelému nějaký vztah.Prošlých poštou jich asi moc nebude.Teď myslím na fotopohledy těch spíše neznámých osob.
Známější osoby ,to bylo něco jiného.Viděl jsem prošlý pohled,ze zemřelým FJ,prošlý pohled J.Vrchlického,který zasílal učastník pohřbu.Privátní pohlednice z pohřbů si pořizovala i šlechta.Zkrátka na pohlednicích se dá vidět lecos.Třeba i sex,mimino,svatba,pracovní činnost,,poprava,a i ten pohřeb-to jsem to hezky seřadil.Možno všelijak přehodit.
Myslím,že právě proto ty kartičky sbíráme,protože je tolik témat,že si každý správný sběratel může vybrat.Pro mě je nejzajímavější,když mohu sledovat na pohledech proměnu svého města v čase a pokud je tam vidět ještě něco jiného,je to bonus..
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.