stani

Uživatel

Zaregistrován
23. 11. 2015

#1851 - 22. 7. 2018, 22:32

Matematicky mi to vychádza takto:
1000 metrov nad morom=teplota vody 10 stupňov (kosa)
2000-20 stupňov.
Phoksumdo-3600 metrov nad morom=36 stupňov..🙂
To je ako v Bešeňovej a tam sa močia aj v zime..😋
Ale radšej tam nešnorchluj...
-s-

paully

Uživatel

Zaregistrován
13. 5. 2013

#1852 - 10. 8. 2018, 09:35

Zařadil jsem do sbírky pohled,který mně tak trochu vrtá hlavou.Je z hlavní ulice,která se jmenovala původně Ferdinandova,potom Třída čs.legií,Klatovská,Reinharda Heydricha,Benešova,Klatovská.1.máje a nyní opět Klatovská,což mně přijde tak nejlepší,neboť tato třída skutečně na Klatovy směřuje.
Z toho přejmenovávání je celkem zřejmné,že se jedná o jednu z velkých hlavních ulic a proto existujeí stovky pohlednic z těchto míst.Vlastním jich pár desítek,ale ten poslední přírustek z roku 1905 je trochu jiný.Okolo třídy byly vždy stromy.A tady nic!Vysvětluji si to,že buď byl snímek pořízen po vykácení velkých stromů nebo je fotograf vyretušoval.Pohledy jsou ze stejného časového období,když ulice nesla nejstarší název.Nejstarší je ten třetí(1900),kde jsou stromy poměrně velké.A na dalších jsou již stromy nově vysazené.Takže pohled nejspíš ukazuje krátké mezidobí mezi vykácením a výsadbou.Co myslíte vy?

Obrázky:

Obrázek vložený uživatelem

TONY-KK

Uživatel

Zaregistrován
2. 5. 2013

#1853 - 15. 8. 2018, 22:56

Pribudli mi nejaké mincové pohľadnice. Tak pridám jeden exemplár z exotických krajov, ktorý prešiel poštou. Pohľadnica bola napísaná a odoslaná z mesta Colombo, vtedajšej britskej kolónie ostrova Ceylon. Dnes je to ostrovný štát Srí Lanka. Krásne sa dajú vysledovať jednotlivé kurzy britskej koloniálnej rupie k ostatným svetovým menám. Ďalšia zvláštnosť je delenie rupie. Na indickom kontinente predstavovali drobné nominály ,,anna a pice". Na Ceylone to boli centy. Pohľadnica je datovaná 25.9.1912. Pisateľ (pisateľka?) ju odoslal priateľovi alebo príbuznému do Jokohamy v Japonsku. V tomto veľkom prístavnom meste ju orazili pečiatkou 17.10.1912. Mincová pohľadnica je opatrená dvomi 3 centovými známkami s portrétom britského panovníka Eduarda VII. Jedna známka je na averze a druhá na reverznej strane. Pritom Eduard VII. zomrel už v r. 1910.
Stručný text obsahuje pozdrav a blahoželanie k narodeninám adresáta. Dá sa tam vyčítať, že dotyčný mladý muž Charlie chodil v tom čase niekde do školy. Či to bolo v Jokohame ťažko posúdiť. V každom prípade je tento exemplár pekne zachovalý a človek po detailnejšom prebádaní zistí kopec historických faktov.

Obrázky:

paully

Uživatel

Zaregistrován
13. 5. 2013

#1854 - 16. 8. 2018, 13:24

No,hlavně ,že je prošlý!Většinu pohlednic tohoto typu jsem viděl pouze neprošlé.Ta známka a i ty razítka krásně pohled doplňují!Hezký kousek.

TONY-KK

Uživatel

Zaregistrován
2. 5. 2013

#1855 - 16. 8. 2018, 21:24
No,hlavně ,že je prošlý!Většinu pohlednic tohoto typu jsem viděl pouze neprošlé.Ta známka a i ty razítka krásně pohled doplňují!Hezký kousek.

Ďakujem paully. Tých čistých mincových pohľadníc mám veľa. Len táto jedna sa mi pritrafila v zachovalom a čitateľnom stave, ktorá zároveň prešla poštou. Ale je zvláštne, že sa páčia aj deťom. Pokiaľ máme návštevu, deti sa úplne kochajú tým reliéfom a plastickým obrazom mincí na pohľadniciach. Ale už som dostal aj otázku v akom počítačovom programe a na akej tlačiarni to bolo robené. 😃 😁

paully

Uživatel

Zaregistrován
13. 5. 2013

#1856 - 21. 8. 2018, 14:14

Potřeboval bych zjistit kdy pohled proběhl poštou.Zachovalo se pouze doručovací razítko.Předem děkuji za vysvětlení jak se zkratka čte.Já bych to tipoval na prosinec 1916?? odpoledne.Ale nejsem takový znalec na razítka jako se tu vyskytují.Pohled je krom toho značně starší.
A ještě bych se ujistil známkou-ta byla 5 krejcarová?

Obrázky:

TONY-KK

Uživatel

Zaregistrován
2. 5. 2013

#1857 - 21. 8. 2018, 15:01

Paully, malo by to znamenať 16. December 1901. Smerovalo to do Banskej Bystrice. Nemecky sa nazývala Neusohl. A hore je pečiatka v maďarskom jazyku s označením Besztercebánya. Čo sa týka známky to by mohli vysvetliť filatelisti, napr: moderátor smith. On zbiera aj pohľadnice a má v tom prehľad. Ak tam bola nalepená známka, tak predpokladám, že už v halierovej hodnote. Po prechode na korunovú menu v r. 1892 sa aj známky začali tlačiť v halierových a korunových hodnotách. Mohla tam byť známka v hodnote 5 heller-fillér. 5 grajciar zodpovedal 10 halierom. Také vysoké známky sa pravdepodobne lepili na dopisy. Možno nás smith uvedie na pravú mieru, pokiaľ tu zavíta.

smith

Profilový obrázek
Moderátor

Zaregistrován
6. 2. 2009

#1858 - 21. 8. 2018, 15:09

Tak TONY-KK to uviedol správne. Vročenie na pečiatke je maďarské, teda najprv je rok, mesiac a nakoniec deň.
Čo sa týka výšky poštovného to neviem, lebo České kráľovstvo patrilo pod Rakúsku poštovú správu, a tá mala trošku iné tarify ako Uhorská poštová správa. Tarify Uhorskej poštovej správy platili na území dnešného Slovenska a na území Uhorského kráľovstva.

http://notafilia-smith.blogspot.com/
Môj blog o bankovkách platných na našom území, a o ich zbieraní.
http://wartberg-szenc.blogspot.com/
Prechádzka mestom, pomocou dobových pohľadníc.

TONY-KK

Uživatel

Zaregistrován
2. 5. 2013

#1859 - 21. 8. 2018, 15:33

Smith, ďakujem za rýchlu reakciu. A čo sa týka hodnoty známky, tak v tej dobe boli už vydávané a distribuované pravdepodobne len známky v halieroch a korunách. Neviem či bolo ešte dovolené používať grajciarove exempláre známok.

paully

Uživatel

Zaregistrován
13. 5. 2013

#1860 - 21. 8. 2018, 20:22

Díky za přečtení razítka.Ta známka musela být skutečně 5 halířová-menší hlava císaře,protože to byla vnitrostátní zásilka.Do ciziny by to bylo 10 haléřů.Mám však pohledy pod rokem 1900,třeba 1898 a tam je použitá 2 krejcarová známka,proto jsem potřeboval upřesnit datum-ještě jednou dík!Takže,i po přechodu na korunovou měnu se známky s krejcary využívaly.Počítám,že po roce 1900 už byly známky jen v korunové měně-ale nevím..

Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.