Moderátoři: Admin - Zdeněk Jindra, HeliFox, smith
Zaregistrován
13. 5. 2013
Ano,Tony je to tak,že správného sběratele osloví nejedna věcička pro kterou ostatní lidé mají jednotný název-starý krám.Ten pohled Ústí(nesbírám) jsem si koupil,protože mě skutečně zaujal a nejspíš jsem i nějakého sběratele Ústí naštval.Chtělo jí totiž více sběratelů.Mám menší sbírku zajímavých a nebo jen hezkých pohlednic.A tam tato pohlednice jistě patří.Na folii nic podobného nemám a jednu zajímavou nouzovku mám z jelenice.Svatokrádežně jsem uvažoval,že by byla perfektní na čistění brýlí!Ale zůstal jsem jen u uvažování.Byla by to škoda.Na to mám staré věci moc rád.
Mám jeden pohled ve sbírce,tlačený a vybarvený kovovou barvou.Tak ho sem dám.Ale v tomto případě to beru jen jako kuriozitu do sbírky.Mám raději staré fotopohledy,které lépe vypovídají o své době.
Obrázky:
Zaregistrován
2. 5. 2013
No dúfam, že tá núdzovka z jelenice ostane založená radšej v šanóne ako by mala slúžiť na čistenie okuliarov. Veď to by bola svätokrádež. Paully, rád by som ju videl aký je to typ, z ktorého mesta a aký nominál. Teda ak sa dá. Tieto kožené núdzové platidlá, pokiaľ sú v zachovalom stave posledné roky naberajú na cene. U zachovalých vyšších nominálov sa ceny pohybujú okolo 120-150 eur, niektoré typy atakujú 200 eurovú hranicu. V budúcnosti sa dá vymeniť za atraktívnu pohľadnicu. Na čistenie okuliarov by to bola sakramentsky drahá utierka. Paully ale pripúšťam, že niektorí milionári si nimi okuliare naozaj čistia. 😃 😆 😆 😁
Čo sa týka metalických pohľadníc, tie majú tiež svoje čaro. Tá Plzeň v tej zlatej farbe sa mi celkom páči. Videl som u jedného zberateľa zopár metalických pohľadníc zarámovaných vo vkusných starých rámčekoch a zavesených na stene. A priznám sa, že malo to svoj pôvab. Akurát treba dbať na to aby neboli vystavené priamemu slnku a časom nevybledli.
Zaregistrován
2. 5. 2013
Paully ak sa mi dnes podarí, vložím sem zopár mojich metalických pohľadníc s numizmatickou tématikou. Neviem či ich v tomto vlákne už niekto uverejnil, no starí zberatelia pohľadníc s nimi prišli do styku.
Zaregistrován
13. 5. 2013
Ta nouzovka je v hodnotě 20 marek a patří do známé koženářské oblasti Osterwiecker .Numismatické pohledy znám,ale zatím je nikdo nepředstavil.Já je nemám,přece jen jsem vždy upřednosťoval místopis.Takže se ,a doufám že nejen já,těším.Vždy se rád na pěkný a zajímavý pohled podívám.
Tedy vyjímečně nepohledová nouzovka!
Obrázky:
Zaregistrován
2. 5. 2013
Ja mám 50 a 500 Mark, taktiež z Osterwiecku. Treba tú núdzovku uložiť tak aby sa ešte viac nekrčila.
Tak pridám teraz zopár numizmatických pohľadníc. Všetky sú ale čisté, neprešlé poštou. Zadná strana je v podstate na všetkých rovnaká. Najviac ich vychádzalo pred I. sv. vojnou. Kupujem si ich, pretože sú dobrým príkladom kurzov medzi vtedajšími menami. Bežným obyvateľom slúžili ako kurzové lístky, minimálne do zač. vojny v r. 1914. Tak sa dajú porovnávať aj cenové relácie jednotlivých tovarov v rôznych krajinách.
Obrázky:
Zaregistrován
13. 5. 2013
Hezké kousky.Mít to všechno,to by byla sbírka!Možná též nějaký zařadím do svého pohlednicového,,koukátka".
Jsou fakt hezké.Já se vždy dokáži nadchnout pro hezkou věc,a je jedno zda je to pak pohled,mince,bankovka,porcelán,sklo,zbraň,známky,cín,obraz,prostě v podstatě jakýkoliv sběratelský materiál.A také knihy,knihy a knihy!Akorát když něco dovalím domů,většinou nahlásím kvůli rodinné pohodě jen zlomkovou cenu té původní,a to i tehdy,když cena skutečně není vysoká.Děti to sice vědí,ale jsou solidární.Bohužel,sběratelé nejsou.
Zaregistrován
23. 11. 2015
Také "katalógy" som ešte ani nevidel.Ani tie handričky.Mám toho ešte veľa pred sebou...🙂
-s-
Zaregistrován
2. 5. 2013
U mňa ,,taky tak". A zrejme u drvivej väčšiny členov toho fóra. Teda aspoň tí čo sú ženatí, vedia o čom je reč. 😃 😆
Občas nastane prúser keď manželka natrafí na nejakú vec, ktorú nepozná. To vykrúcanie a výhovorky okolo ...... no niekedy sa človek zapotí aj pri takej činnosti. 😋 😁 😁
Zaregistrován
2. 5. 2013
Tak vložím ešte jednu pohľadnicu, ktorá na prvý pohľad veľmi nezaujme. Vyzerá všedne ale po prečítaní človek pochopí ten duchovný rozmer a pohnutú históriu. No najzaujímavejšie je miesto odkiaľ bola odoslaná. Takých sa pravdepodobne zachovalo málo. A neznalí ľudia, vedení rôznymi predsudkami si asi také pohľadnice doma neodkladali. Zrejme sa mnohí štítili ich vôbec dotknúť. Túto pohľadnicu odoslal 17.6.1915 ako výraz vďaky, riaditeľ misionárskej stanice. Táto stanica bola táborom pre pacientov postihnutých leprou - malomocenstvom. Nachádzala sa na území Surinamu, holandskej kolónie v Južnej Amerike. V angličtine Surinam nazývali aj Dutch Guyana, čiže Holandská Guyana. Tábor samotný mal názov Bethesda. Je pozoruhodné, že tábor a následné leprosárium r. 1899 založili protestantskí misionári z Moravy. Rozkladal sa na brehu rovnomennej rieky Surinam. Počet malomocných sa pohyboval okolo 45 - 60 osôb. Celý ošetrujúci personál tvorili zväčša misijné sestry. Len vrchný lekár alebo riaditeľ boli civilné osoby. A aký život viedli postihnutí, toto si ani nechcime domyslieť. Averz pohľadnice obsahuje text v podobe akéhosi vyznania druhej osobe. Keďže táto karta bola určená žene, možno vytušiť z textu nejakú blízku náklonnosť pisateľa. Druhá strana znamená v preklade približne toto:
,,Chcem vám povedať, že vaša krabica s obväzovým materiálom, všetky ostatné pekné veci, malé krabičky a pod. prišli bezpečne na B. (BETHESDU) a priniesli nám veľa šťastia. Ďakujeme vám za tento nový dôkaz priateľstva a súcitu, ktorý máte pre našich malomocných. So skutočne najlepšími želaniami Váš J. Clausen. Riaditeľ misionárskej stanice pre malomocných."
Bethesda, Holandská Guyana. Odoslané v hlavnom meste Paramaribo 17.6.1915.
Adresované Mrs. - pani Bernsteinovej do Filadelfie v USA.
Obrázky:
Zaregistrován
23. 11. 2015
U mňa nie.Moju to vôbec netankuje.Až vám to skoro závidím..Prevezme od poštárky doporučenú zásielku.. ??🙄,dá sa to ,vyberie obálku/ky zo schránky aj pár dní po sebe,položí na stôl v kuchyni a fajka zhasla..S ňou by nepohlo,ani keby mi doručili živého mamuta.
-s-
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.