Moderátoři: Admin - Zdeněk Jindra, HeliFox, smith
Zaregistrován
2. 5. 2013
Práveže z neďalekej histórie je známych viacej takých záberov aj čo sa týka územia bývalej ČSR. Prvé boli rozhraničovacie komisie od r. 1919, keď sa vytyčovali hranice našej republiky. Videl som zábery maďarských a našich úradníkov pri spoločnej práci alebo úradných výkonoch v teréne. Všetci svorne sa usmievali a družne stáli vedľa seba. Nezainteresovaný človek by vôbec nevedel, že sú to predstavitelia znepriatelených strán. Také zábery som videl z obdobia rokov 1919 - 1921 a následne potom čo prebehla tzv. Malá vojna Slovenska s Maďarskom v marci 1939, keď Maďarsko zabralo územie južného Slovenska a Podkarpatskú Rus. Vtedy ešte úradníci brali svoju prácu ako poslanie a chovali sa vysoko profesionálne. Na tých fotkách sa medzi nimi neprejavujú žiadne známky nepriateľstva.
Zaregistrován
12. 6. 2012
Já bych si myslel že po první válce, neb bych řekl, že ti "hasiči", asi četníci, mají na přilbách orla a starosta vpravo působí spíše podle rakouské módy. Nejzajímavější by byl ten prostřední pantáta v uniformě, ale to je fakt blbě vidět. No, ještě by ti dva četníci mohli být Rakušáci a pak by to byla orlice a mohlo by to být opravdu před druhou válkou.
Přimlouval bych se za detalní sken prostřední části s celýma dveřina, neb na nich tuším znak a ten je podstatný.
Zaregistrován
12. 10. 2014
Tak, pridávam lepšie fotky. 😉
Obrázky:
Zaregistrován
13. 5. 2013
Chtělo by sem nasměrovat Altmana,ten by asi řekl co je to za uniformy.Když se na ty lepší fota dívám,tak už se mně to jako období po I.světové moc nejeví.Ale někdo by snad věděl určitě.Využiji toho,že sem možná Altmann nakoukne a dám sem poněkud poničenou fotku svého praděda v četnické uniformě.Není moc kvalitní,asi se z ní moc nepozná.No,uvidím!
Obrázky:
Zaregistrován
6. 1. 2013
Přátelé,
já se snažím, ale nejsem výstrojní náčelník. Na černobílém obrázku to fakt není jednoduché. Že nejde o důstojníka, ale četníka nám upřesňuje již šavle (česky briketa, tak jsme jim říkali). Hodnost šikovatel. Poskytnu obrázek knihy, ale je to jen armáda, kniha má více jak 500 stran, neřeší četníky. Na čepici nerozeznám např. zda je knoflík zlatý či stříbrný, viz obrázek. Tedy je to předválečný četník, nejvyšší poddůstojnická hodnost. Co více?
Obrázky:
Ladislavaliev@atlas.cz
Zaregistrován
12. 6. 2012
No, tak žádný znak nad dveřima není, zas jen kytky. Ale zdá se, že ti "hasiči" mají na přilbě starý, meziválečný, maďarský znak, takže to bude asi z období před druhou válkou. Ovšem výstrojní náčelník by to mohl určit přesně!😃
Zaregistrován
13. 5. 2013
Dvě koláže,ale místa jsou od sebe dosti vzdálená.Tu dánskou bohužel nevlastním,ale zdá se,že by mohla být vyrobena v R-U.Docela zajímavé,ale zjistit jak to vlastně bylo se asi nedá.
Obrázky:
Zaregistrován
7. 10. 2011
Krása
Zaregistrován
13. 5. 2013
Už jako kluk jsem si koupil zajímavé pohledy na dřevěné dýze.Jsou vypalované a jedná se většinou o žánrové pohledy.Nevím,zda se ještě vyrábí,ale myslím,že asi ano.Ovšem dnes mně přišel pohled z roku 1898,naprosto perfektně provedený panem Tewelesem z Ústí,který pohledy na severu vydával.Ale že dokázal udělat i takový zajímavý,tak to jsem nevěděl.Domnívám se,že pohled byl vyroben pomocí světlotisku,tedy žádné vypalování jako v letech nedávných-co je to 50 let,že?Má někdo něco podobného?
Obrázky:
Zaregistrován
2. 5. 2013
Ktovie či sa také pohľadnice na drevenej dyhe vyrábajú aj dnes. V každom prípade sa objavujú dosť zriedkavo. Sú to zaujímavé kúsky paully. Raz za čas sa dajú vidieť aj pohľadnice z alumíniovej fólie alebo tenkého strieborného plechu. Pokiaľ natrafím na nejaký zachovalý exemplár tak si ho kúpim. Nevenujem sa priamo pohľadniciam, no niekedy srdce zberateľa zaplesá aj nad úplne iným artefaktom ako je jeho zberateľská oblasť. Dokonca sú známe aj nemecké platidlá, núdzovky z alu-fólie. Tieto vydávali do obehu počas trvania Weimarskej republiky v meste Lautawerk od októbra 1922. Samozrejme z akého materiálu sa vydávali pohľadnice, tak sa neskôr vydávali núdzové platidlá. Z kože, textilu, dreva či plechu či porcelánu. Nemecko má v tomto bohatú históriu. Občas si takým kúskom urobím radosť.
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.