Moderátoři: Admin - Zdeněk Jindra, HeliFox, smith
Zaregistrován
14. 3. 2018
mohu se zeptat zda toto ma nejakou cenu?diky
Obrázky:
Zaregistrován
26. 7. 2007
ani nie, odlozit naspet do kniznice
... Som tu deň a noc ...
Historické pohľadnice, dobové dokumenty a predmety z mesta Sereď
http://sered-city.blogspot.com
Zaregistrován
12. 10. 2014
Ahoj všetci. Dnes mi prišla táto zaujímavôstka. Bral som ju iba kvôli tej ,,obci" dnes už mestskej časti Bratislavy, Jarovce. Teda po starom Horvátjárfalú. Moja otázka: Vedel by mi ju prosím niekto zadatovať? Najskôr asi podľa tých čapíc a oblečenia?
Obrázky:
Zaregistrován
12. 6. 2012
Tipl bych jaro po válce, ale hádat se nebudu.🙂
Zaregistrován
2. 5. 2013
Podľa mňa to bude povojnové obdobie 1945 - 1947. Jarovce pripadli po rozpade monarchie v r. 1918 Maďarsku. Po skončení II. sv. vojny sa nanovo upravovali hranice a Maďarsko muselo odstúpiť Československej republike aj obec Jarovce. Definitívne sa Jarovce stali čs. územím v októbri 1947. M. KIR. FÖVÁMHIVATAL by v preklade malo znamenať ... Maďarský Kráľovský Hlavný colný úrad. Možno ma moderátor Smith opraví. Vidno tam československú uniformu predpokladám, že je to príslušník finančnej stráže (colník), maďarského uniformovaného príslušníka, hasičov ap. Môže to byť spoločná fotografia úradníkov a financov keď sa preberalo územie obce aj s hraničnou budovou colnice do správy Československej republiky. Pravda je to moje tvrdenie a možno ma niekto opraví alebo doplní. Na druhej strane fotky nie je žiadna poznámka?
Zaregistrován
6. 2. 2009
TONY-KK preklad je správny
http://notafilia-smith.blogspot.com/
Môj blog o bankovkách platných na našom území, a o ich zbieraní.
http://wartberg-szenc.blogspot.com/
Prechádzka mestom, pomocou dobových pohľadníc.
Zaregistrován
12. 10. 2014
Ďakujem za postreh🙂 Dúfal som, že to bude o kúsok staršie. Zadná strana čístá, je tam iba pečiatka/razítko s názvom PEPIN ROBEN. Súvisieť nemusí nijako.
Zaregistrován
13. 5. 2013
Hezký kousek!TONY KK-možná se zeptám hloupě, nejsem znalec na uniformy,ale působí na mě jako z období R-U.Nemohlo by to být období po I.sv.válce,když území naopak zabírali Maďaři?
Zaregistrován
2. 5. 2013
Paully, samozrejme nič netvrdím so 100% istotou. Skôr sa na to pozerám v historických súvislostiach. Maďari po ukončení I. sv. vojny nič nezaberali, pretože sme boli jedno celistvé územie v podobe Uhorska. Práve my Česi a Slováci sme vytvorili nový štát a toto územie sme v podstate zobrali z bývalého Uhorska (Maďarska). Jarovce ostali ako súčasť pôvodného územia Uhorska, ktoré si Maďari po r. 1918 pomenovali Maďarské Kráľovstvo ako nový štátny útvar. Keďže Jarovce ostali Maďarsku, tak si Maďari nemohli nič zaberať. Ďalej ja tam vidím príslušníka v československej uniforme. Snáď sa nemýlim a nie je to maďarská. Chcelo by to väčší sken. Tieto čs. uniformy začali od r. 1921 ako vz. 21, potom vzor 30 atď. Teda ak je to čs. uniforma, tak ako by sa tam ten príslušník niekedy r. 1919 nabral? Colnica mohla vzniknúť asi v 1919 roku, vtedy keď sa potvrdili hranice nového Československa. Ostatné uniformy môžu pôsobiť ako z R-U monarchie. Nepoznám detaily všetkých maďarských uniforiem. Môžu to byť úradníci železnice a ich výstroj sa nemusela zásadne zmeniť. Ďalší sú hasiči. Prvá osoba zľava je v maďarskej vojenskej uniforme. Tieto typy, pokiaľ to mám odpozorované vidno na maďarských vojakoch od 30 -tych rokov až po roky II. sv. vojny. Táto fotografia mohla ešte vzniknúť niekedy v pohnutých rokoch 1938-39, kedy si Maďarsko začalo uplatňovať územné nároky voči ČSR. Tých možností je viacero a samozrejme privítam akékoľvek iné názory, pokiaľ budú mať historické opodstatnenie. Každý z nás je niekedy omylný.
Zaregistrován
13. 5. 2013
Díky za objasnění,víte o čem píšete.Mě jen trochu zarazilo,že kdyby někdo zabíral území na které bych si i já dělal nárok,že bych se s ním fotil.Ale asi to tenkrát brali jinak.
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.