Moderátoři: Admin - Zdeněk Jindra, HeliFox, smith
Zaregistrován
2. 5. 2013
Ak to nebude vadiť ešte by som sa vrátil k téme MS v lyžovaní 1935 vo Vysokých Tatrách. Náhodou som natrafil na dobové fotografie z toho podujatia, kde je zobrazená vlajková výzdoba krajín FIS na Štrbskom Plese. Úplne ma zarazil jeden detail. V pozadí vidno vlajku so svastikou. Najprv som si myslel, že sa autor pomýlil a záber je z obdobia II. sv. vojny. Tak nejako máme zafixovaný všeobecný názor, že vlajky Tretej ríše sa začali na našom území objavovať až po rozbití ČSR a začatí vojny. Keďže tam ale visia vlajky USA či Británie, hneď ma napadlo, že cez vojnu to nemohlo byť. Skutočne je to február 1935. Totiž Nemecko od 13.3.1933 až do 15.9.1935 oficiálne používalo dve vlajky. Hlavnou bola vlajka pôvodného cisárskeho Nemecka, ktorá niesla 3 vodorovné pruhy - čierny, biely, červený. Z Hitlerovej iniciatívy sa však popri nej začala vyvesovať aj vtedajšia vlajka NSDAP so svastikou. Napokon ríšsky parlament schválil zákon, ktorý od 15.9.1935 oficiálne uviedol do platnosti len jednu vlajku, tú so svastikou. Neviem prečo sa už vo februári 1935 objavila vlajka NSDAP, čiže čiste stranícka (nie reprezentujúca svoju krajinu, ale politickú stranu) na území iného suverénneho štátu, keďže ešte nebola v tej dobe ani vo svojej domovskej krajine uznaná ako oficiálna. Chcem sa opýtať tunajších zberateľov pohľadníc, existujú aj podobné pohľadnice z predvojnových 30-tych rokov? Prípadne sú známe zábery vlajky NSDAP napr. z predvojnovej Prahy? Určite sa tam konalo viacej spoločenských, športových alebo kultúrnych akcií. Aby si to niekto zle nevysvetlil, zaujíma ma to hlavne z historickej stránky. Pretože ak laik vidí nejaký starý záber s vlajkou Tretej ríše automaticky toto obdobie spojí s rokmi II. sv. vojny a na zábere ani nepotrebuje vidieť žiadnych vojakov. Pritom to vôbec nemusí byť pravda.
Tú vlajku vidno v pozadí záberu, asi 3-4 od konca.
Obrázky:
Zaregistrován
6. 10. 2017
České Švýcarsko
Obrázky:
Zaregistrován
13. 5. 2013
Tony-žádný pohled jsem nenašel,ale určitě se vlajky používaly již před okupací.Mám pouze jeden pohled ve sbírce,ale ten určitě pochází z období Protektorátu.Ten druhý vystihuje daleko hezčí idylku,ještě za R-U
Obrázky:
Zaregistrován
23. 11. 2015
paully,pekné ako vždy,asi sa vyznáš a máš..😉
https://www.tyden.cz/rubriky/zahranici/evropa/pred-75-lety-se-svastika-stala-nemeckou-vlajkou_181115.html?showTab=nejctenejsi-3
-s-
Zaregistrován
26. 7. 2007
Tento rok mi ešte nič nepribudlo. Neskutocne😲 🙄 asi začneM zbierať papieriky od čokolády čo som zjedol. A cenovo to vyjde na rovnako 😆 😁
... Som tu deň a noc ...
Historické pohľadnice, dobové dokumenty a predmety z mesta Sereď
http://sered-city.blogspot.com
Zaregistrován
23. 11. 2015
Aj to zbierajú.Pribral si?
Keď sa chceš špecializovať,tak prírastky (početné) nečakaj.
Ale to predsa vieš..🙂
Reagujem všade,dnes chcem dosiahnuť 3.tis.zmysluplných príspevkov a ešte si myslím,že je tu akési veľmi veľké ticho a to už uhorková sezóna skončila,aspoň mne už nerastú..Preto mám nos všade.Mal by mi to niekto hodiť do xichtu...😃
-s-
Zaregistrován
7. 10. 2011
jano ani ty nepribudne.....
Zaregistrován
2. 11. 2015
Pohlednice z Bali. Malá kopie zustane kupujícímu a velká je odeslana. Je to paklík neporušený. nekolik stran s domorodkyněmi /prsa jsou vidět !!!! 2 pol. 20.stol. barevné . Tehdy erotika pro kluka 10 letého :-) nemím ji tady
Zaregistrován
26. 7. 2007
Nerastu tomos. Zato ponuky na predaj pribúdajú. ..
... Som tu deň a noc ...
Historické pohľadnice, dobové dokumenty a predmety z mesta Sereď
http://sered-city.blogspot.com
Zaregistrován
7. 10. 2011
jano tak kupuj teda .....
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.