Moderátoři: Admin - Zdeněk Jindra, HeliFox, smith
Zaregistrován
26. 7. 2007
Existuju aj zo slovenskych, ale velmi malo. Menej ich je ako "buducnost" by som povedal .
Tusim ju maju kosice...
... Som tu deň a noc ...
Historické pohľadnice, dobové dokumenty a predmety z mesta Sereď
http://sered-city.blogspot.com
Zaregistrován
13. 5. 2013
Tak myslímže na Slovensku by mohly být nějaké podobné pohledy z vinařských oblastí.Myslím,že dříve se na Slovensku pivo tak nepilo.Dnes už je to asi též jinak.
Ty opilecké pohledy nejsou moc často vidět(myslím městské).
Na ukázku ještě jeden opilecký-nebýt nápisu Plzeň ,může být odkudkoliv.Podobný jako prezentoval kolegy Robby.Ale líbil se mně,tak jsem ho do sbírky dal.Další je celkem jasný sbírkový,ale zaujal mě hlavně ten popis.Počítám,že autor měl už silně naváto pod kloboučkem,pokud nebyl už přímo nažraný,jak říkáme tady u nás.Nápis hlása-Včera jsem pil,dneska taky,pozítří zas a popozítří také.Zkrátka furt v lihu!Mimochodem těchto kolážových pohlednic existuje velké množství.Je to již novější výroba,ten můj duchaplný pochází z období Protektorátu.Do sbírky jsem dal ale různé pohledy ,které se města ale určitě též týkají.Třeba plzeňská selka -Němka(Němec se asi styděl a tak ho nemám) a český plzeňský pár v krojích.Mimochodem plzeňský rodák JUDr.Jakub Škarda věnoval plzeňské kroje Národnímu divadlu a v těchto krojích se pak hrála Prodaná nevěsta.
Obrázky:
Zaregistrován
26. 7. 2007
No plzen mala kreativnych vydavatelov a to je pre zberatelov len dobre. Konkurencia a biznis ich k tomu hnala :-)
... Som tu deň a noc ...
Zaregistrován
13. 5. 2013
No vidíš Jano a pořádnou pohlednici,,Budoucnost" Plzeň nemá!Jen takovou ošklivku kreslenou.Přitom menší městečka v kraji mají nádherné koláže od fy.Leder a Popper.Myslím,že tato pražská firma dělala ty nejhezčí koláže.
Zaregistrován
12. 1. 2010
Na Slovensku se pivo driv ani pit nedalo...
Rikal otec, kdyz jsem jel na sluzebku kamkoli do cech, v hospode nesli tac plny piv a obcas nejakou stamprli. Na Slovensku tac plny stamprli a sem tam nejake pivo😃
Zaregistrován
16. 2. 2007
Relativně vzácná fotopohlednice (možná i nejstarší známá, z těch co jsem dosud viděl) z r. 1898. Pro mě má zvláštní význam proto, že odtud pochází mé kořeny a je zde zachycena sklárna (založena 1788 ), kde pracoval můj praděda a předtím i jeho předkové. Sklárna se zbrourala v letech 1937-38 a tím zanikla mohaletá tradice výroby skla. Skláři se pak nechali najmout na práci v Egyptě, mezi kterými byli i můj praděd.
Na obci je zajímavé to, že částí přímo prochází státní hranice a tak se za války stala styčným bodem pro německé Gestapo. Během války byly obyvatelé nasazeni na frontě, nebo se přidali k odboji a mnoho jich bylo zabito. Obyvatele obce se naložili do autobusů a odvezli do jiné části sudet, na sever do Jeseníků, kde bydlí dodnes.
Obrázky:
..::R::..
robert.kurucz@email.cz
Zaregistrován
16. 2. 2007
Zaregistrován
26. 7. 2007
Toto by som nepovazoval za fotopohladnicu.
A zaujimava je ta prazdna stuha na fotke. Vydavatel mal nieco v umysle a zabudol na to 😹
Alebo vyretusoval nemecky napis obce zo starsej pohladnice a vydal ju ako cesku...
... Som tu deň a noc ...
Zaregistrován
16. 2. 2007
Máš pravdu, technologicky je to světlotisk.
..::R::..
robert.kurucz@email.cz
Zaregistrován
13. 5. 2013
Nedalo mně to a když jsem zaregistroval číslovanou pohlednici mé oblíbené firmy Lederer a Popper s ,,mistrným"popisem
AK Marienbad Ambrosium-Brunnen Kathol. Kirche Soldat in Uniforf mit Abzeichen
Tedy kolážovou pohlednici ML krom jiného s vojákem nejspíš v uniformě-nevím co je Uniforf a vyznamenáními,neodolal jsem.Trochu mě ale zaráží ta historická negramotnost.Bohužel,to asi už lepší nebude.Nejen historické,ale i mluvnické znalosti upadají.Co se týče češtiny,také udělám chybu,ale to co čtu v diskuzích na netu,tak to je leckdy opravdu nářez!
Myslím si,že je to tím,že se už moc nečte.Nedávno jsem v kontejneru na papír našel knihy,o které se dříve lidé byli ochotni poprat.Zachránil a rozdal jsem všechny.A něco dal do své silně přeplněné knihovny.Třeba Hrabala ,kterého jsem neměl.Ale jsme v pohledářské rubrice,tak tady je pohled,který mě potěšil!
Obrázky:
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.