Moderátoři: Admin - Zdeněk Jindra, HeliFox, smith
Zaregistrován
12. 10. 2013
jano7B9 napsal/a:
to mas tak, ked su v meste tupci, nevzdelanci, zaslepenci... len sa vsetko bura.
platilo to v roku 1903 aj dnes🙂
A co taková asanace v Praze...😞 Kdyby se podařilo zachránit ghetto, jistě by to byl dneska trhák😉
Jinak jsem si nadělil nádhernou publikaci, 350 velkoformátových stran na křídě, stovky pohlednic, vyobrazení - krásná publikace.
http://www.cbdb.cz/kniha-77754-zidovske-mesto-prazske-na-vedutach-fotografiich-a-pohlednicich-zidovske-mesto-prazske-na-vedutach-fotografiich-a-pohlednicich
Ve filatelii nelze nikdy zoufat. Budoucnost nám může přinést nádherná překvapení. (Máte-li nějaký zajímavý dokument k historii Židů na našem území do roku 1848, nabídněte.)
Zaregistrován
16. 2. 2007
No, ale stejně jako dnes byli ti kdo měli rozum a zákonodárci, kteří rozum neměli, viz. ke zbořenému kostelu a hodinové bráně:
"V roce 1770 i přes protesty městské rady přikazuje W. A. Kaunitz zbořit městskou věž při zámku a zvonici chrámu sv. Jakuba Většího. Na Rybniční bránu jsou umístěny ciferníky do čtyř světových stran a hodinový stroj ze zbořené městské věže. Zdivo brány je zpevněno pro zvonovou stolici k umístění zvonů a fasáda velmi pěkně vyzdobena ornamenty. Od těch časů dostává brána název Hodinová. Pro trhliny je zbořena v roce 1903 ve smyslu módy boření všeho starého."
Něco jako budování za komančů...
..::R::..
robert.kurucz@email.cz
Zaregistrován
12. 1. 2010
Robbie: hodinove veze byla skoda, ale co si myslis treba o zachovani kazdeho kousku hradeb, viz ten u parkoviste, co malem spadl, nez ho zakonzervovali (takze tak z 1/3 uz ani neni puvodni🙂 ) ?
Jinak Vaclav Antonin Kaunic byl druhy nejmocnejsi muz v monarchii, rissky knize a kancler Marie Terezie, budme radi, ze nenechal zbourat cely Slavkov, aby mu neprekazel ve vyhledu na Urbanek😉
A pokud jde o ten starsi kostel, ten se castecne sesul (Slavkov je na nestabilni pude a mensim zlomu, ostatne i soucasny kostel pry klesa o pul mm rocne🙂 ) a vyhorel a nynejsi kostel je jeden z nejzajimavejsich na jizni Morave.
Ta moda v druhe polovine 19. stoleti a jeste na zacatku 20. byla, nicmene dost casto se jednalo i o nutnost kvuli rozvoji mest, tezko se mohlo vsechno zakonzervovat. Tim samozrejme nerikam, ze me nemrzi, co vsechno se zbouralo, v Brne hodne vyznamnych pamatek, vcetne gotickeho kostela na namesti Svobody apod.
Zaregistrován
16. 2. 2007
No asi tak... vím, že skoro každý, kdo tam má postavený barák, má na pozemku archeologické artefakty. Jeden pán se dokonce propadl na zahradě do středověkého hostinského sklepa. Obecně řečeno, kdyby to záleželo na mě, na takových místech (hradby a pod.) by nestálo nic (parkoviště, novodobé domky). Výsledek je jakási zprzněná zeď, která má parodovat zachování středověkého opěvnění (původně 7-8 metrů vysoká). O supermoderních domech ve svítivých barvách navazujících na středověké stavby radši mlčím. Rozvoj měst určitě, ale po česku je to jaksi vždycky nějak špatně.
Podívejme se třeba na kauzu Bratislavského hradu (staví se tam podzemní garáže), kde archeoložka do novin řekla "nepředpokládali jsme, že zde bude tak rozvinuté osídlení" (Na největší a nejvýraznější ostrožině nad Dunajem), tak říkám aha (Kde už sakra jinde by to mělo být než tam, že?). V podhradí se samozřejmě našlo největší Keltské centrum, dále Římské honosné vily, Římské dlážděné chodníky a náměstí, mezi tím zlatý poklad, amfory s vínem a pod. Myslíte že to někoho zastavilo? Ani omylem. Bagruje se dál. A Rakušáci se jim jenom smějou a ťukají si na čelo, že to je vyloženě demence, jen proto že papaláši nemají kde parkovat.
Tak se věci mají, mno😃
robert.kurucz@email.cz
Zaregistrován
16. 2. 2007
Pro odlehčení... tohle mě fakt pobavilo, to jsem si musel koupit - za 45,- Kč😃 A ta adresa... "Ctěný pan hostinský v Turnově na náměstí"😃
Obrázky:
robert.kurucz@email.cz
Zaregistrován
13. 5. 2013
Typická ,,opilecká" pohlednice.Je pěkná a cena odpovídá.Škoda jen,že to není konkrétní místo.To by pak byla dražší.Do sbírky místopisu pak pohled patří,také nějaké mám,ale v poslední době preferuji kvalitní fopohledy.Čím starší tím lepší!
Přece jen ta vypovídající hodnota takového pohledu je větší!
Myslím,že ty opilecké pohledy má povícero měst a městeček.Na těch plzeňských jsou konkrétní budovy a ulice,proto jsem je dal do sbírky.
Obrázky:
Zaregistrován
12. 1. 2010
Aj zo Slovenských miest sa objavujú takéto opilecké pohľadnice?
. . . To, že sa niečomu všeobecne verí, vôbec neznamená, že je to aj pravda. Mýty sú oddávna najväčším ohrozením poznania. Každý, kto má odvahu ich spochybniť, je na dobrej ceste . . .
Zaregistrován
13. 5. 2013
Tak to nevím,slovenské pohledy jsem nezaregistroval.Asi se tam moc nepije 😆
Zaregistrován
13. 5. 2013
V Plzni bývali borci,že si nechali narazit štěně (25 l) jen pro sebe a za večer ho strestali.Dobře popisuje tažení po plzeňských hospodách Matěj Kuděj-kumpán Jaroslava Haška.To potom to měli vydavatelé pohlednic snadné,náměty mohli vidět každý den!
Zaregistrován
12. 1. 2010
50 skopku? to jde prezit?🙂
A v kolika jim odesly ledviny?
Slysel jsem o lidech co dali "sit" (230 voltu celkem😉 ), ale tohle uz je fakt moc..
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.