Moderátoři: Admin - Zdeněk Jindra, HeliFox, smith
moze byt😉
... Som tu deň a noc ...
Historické pohľadnice, dobové dokumenty a predmety z mesta Sereď
http://sered-city.blogspot.com
Tak. Na první pohled je poznáš podle toho, že je v nich uvedeno více jmen různých obcí. (Snad nemusím zdůrazňovat, že to neplatí o případech, kdy se dvě obce spojily do jedné, jako třeba Frýdek-Místek🙂 ) Správně bychom měli mluvit o ambulantních poštách, protože kromě vlakových pošt jezdily i autobusové, a mám dojem, že dokonce existovaly i letecké poštovní kursy, které měly svá razítka. Po většinu doby razítko obsahovalo i číslo kursu, viz 870 v horní části toho razítka na Brettově pohlednici. (Autobusové pošty měly čísla kursu od 1000 výše.) Ale někdy v 70. letech se začala používat razítka bez čísla kursu. (Když jsem např. jedinkrát v životě použil vlakovou poštu - v Pardubicích na nádraží jsem v roce 1977 jako čet. abs. čekal na vlak při návratu ze služební cesty, sepsal jsem tedy dopis manželce a pak jej vhodil do košického rychlíku - dopis dostal razítko "Praha - Žilina" bez čísla.)
Pokud máš o toto téma hlubší zájem, podívej se na Exponet, je tam více různých sbírek razítek vlakových pošt: http://www.exponet.info/exhibit_select_by_subject.php?category_SUB_ID=1000000&subcategory_SUB_ID=1004000&subsubcategory_SUB_ID=1004003
Tom H – ďakujem za reakciu a príspevky!
Pridávam detailnejší scan razítka. Jedná sa o vlakovú poštu Nové Zámky – Prievidza (Bojnice). Číslo vlp je 876. Je to trať NOVÉ ZÁMKY – PRIEVIDZA. Prievidzská stanica už v časoch RU niesla názov "Privigye – Bajmóc fürdó".
Ak myslíš pohľadnice z príspevku #319 a #981, tak áno je to Prievidza (na zadnej strane oboch to je dokonca uvedené). Je na nej Piaristický kostol a vľavo kde sú tie domy dnes stojí obchodný dom Vtáčnik.
Objavil som pohľadnicu s razítkom miesto známky.A už ako skoro "odborník" si myslím,že je to razítko vojenskej nemocnice,pretože tam vidím spital.😃
Iné nič tam neprečítam,feldpost tam nevidím.Je to asi niečo podobné.A možno to na tom razítku aj je,ale...nem vidím to.To tretie (nie kruhové) tiež neprečítam.
Mne sa to páči.😃
Nechcem dovoliť,aby sem začal padať prach.Aj preto to sem dávam...
-s-
Obrázky:
Domnívám se, že text toho třetího razítka je "Militärpflege", což by taky vysvětlovalo, proč je pohlednice posílaná nevyplaceně. Pošta vojáků byla porta prosta, ať už dotyčný psal z fronty nebo z nemocnice.
Ještě se vrátím k jiné pohlednici, na které bylo razítko "Divisní soud v Popradě", kterou jsme tu "řešili" před časem: Dodatečně mi došlo, že vlastně i soudce, který psal od soudu své paní, mohl mít nárok na osvobození od porta, protože to nebyl vojenský soudce. Buď ještě nebyl demobilizován po skončení války, nebo byl znovu povolán do armády - v té době probíhaly boje mezi čsl. a maďarskými jednotkami na Slovensku - a jako soudce byl přidělen k vojenskému soudu.
Ďakujem Tom H.Keď si tam to militärpflege napísal,už ho tam aj vidím.😉
Preložilo sa mi to ako vojenská ošetrovňa.Keď som začal hľadať toho sudcu tak som si všimol,že som ten spital(Kassa) sem už raz dal,opakoval som to nechtiac,zabudol som,že to tu už bolo.🙄
Takže by som sa mal p.sudcovi ospravedlniť,právomoc nezneužil,mal na porta prostú pohľadnicu (jej poslanie) ako zamestnanec armády nárok.Tak som to pochopil.
Dám sem jednu,kde zneužitie právomoci je zrejmé,ale to len tak pre zábavu.Ona pohľadnica je prešlá,ale len v tom zmysle,že poštárka PREŠLA z dediny do dediny a babke pohľadnicu doniesla.Keď už nie so známkou,tak aspoň s razítkom,aby to malo šmrnc a babka mala radosť.Tie dediny sú skoro spojené,nemala to ďaleko.😃 Ale ten pravopis....
Viem,kto bola tá babka.Mama mojej svokry.😲
Včera som sa pozastavil nad pohľadnicou,kde je známka natlačená.
Videl som to na nejakej ruskej (sovietskej) pohľadnici,ale na našej doteraz nie.Až včera.Tak som to začal pred chvíľou hľadať a našiel som toto.
http://www.postoveznamky.sk/co-zbierame-celinove-pohladnice
Je to celinová pohľadnica a zas je to skoro "veda"🙂
Je to tá s Gottwaldom.
Rozumiem tomu dobre,že to bolo niekoľko sád,po niekoľko kusov,z niekoľkých rokov,čiže konečný počet nebol vysoký?
Tak to asi nebude,aký by to malo zmysel v priebehu niekoľkých rokov vytlačiť(vyrobiť)len niečo nad 1000-1500 ks pohľadníc?
Tu je tá babka😃
-s-
Obrázky:
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.