Moderátoři: smith, Kucera, jan322

Evropa1

Uživatel

Zaregistrován
22. 7. 2011

#51 - 3. 10. 2012, 10:28

Nyní se vrátím k tomu, o čem jsem chtěl psát.
Použil jsem zde termín sbírková mince. Co se za ním skrývá a kdo o něm rozhoduje? Určitě to je trh, který má, jak se říká na burze, vždy pravdu. Ten stanovuje pravidla, poptávku, nabídku a z nich hledá cenový průsečík. Kdo je to trh? To jsme my všichni, kteří se na něm pohybujeme a každý z nás se na jeho váze podílí jiným zpsobem, podle kurzotvorných možností.
Z větší přehlednosti se budu věnovat pouze mincím, uvedených v tomto tématu, tedy portrétním měděným mincím. Znám cenové hladiny, vím, kdo se těchto aukcí účastní, vím jaké zboží poptávají a které již nechají ležet. Znám na našem trhu některé sběratele těchto mincí a proto vím, že za sbírkové mince považují ražby, které jsem já uvedl jako luxusní a nadprůměrné. Tyto mince poptávají, z nich budují sbírky, o ostatní již nemají zájem. Co ´je ale podstatné, oni tvoří trh a dávají mu svoje kritéria, která berou i skupiny pod nimi.
Konkrétní luxusní minci dražil i můj kamarád. Podle jeho názoru byla nádherná, ale nedosáhl na ní. Později dražil tu druhou a tu vydražil. Viděl jsem ji, byla slušná, ale již to nebylo ono. Byl to jak jeho, tak můj názor.

Zjednodušeně řečeno o sbírkových mincích rozhoduje tržní poptávka. My sami si můžeme doma povídat co chceme, ale když vyjdeme na veřejný trh, nikdy ho neoklameme a vždy nás oznámkuje podle svých zažitých nálepek, které jsou všeobecně respektované širokou skupinou sběratelů.

Koupím hezky zachovalé mince Františka II. Nabídky prosím zasílejte na email MERKUR1@o2active.cz

khhhh

Uživatel

Zaregistrován
8. 12. 2009

#52 - 3. 10. 2012, 17:54

To je všechno pěkné, ale když by měl začátečník sbírat jenom ty "sbírkové mince", tak s normálním příjmem by si koupil jenom pár do roka a tímto tempem se nedá nic sbírat a přestalo by ho to dřív bavit, než by vůbec začal...
Ve sbírce mám i "šroťáky" (zrovna mám po ruce tento pražský půlkrejcar 1755 (asi) - není sice měděný, ale na ukázku stačí) a vůbec mi to nevadí - až narazím na lepší stav, vyměním a tento pošlu dál do světa. A klidně si ty šroťáky i za symbolickou cenu koupím - sbírám hlavně pro radost a ne podle toho, co určuje trh. Mincí víc nebude, sběratelů přibývá, každý nemůže mít všechno😕

Obrázky:

Obrázek vložený uživatelem

oliver

Profilový obrázek
Moderátor

Zaregistrován
15. 7. 2007

#53 - 3. 10. 2012, 17:58

praudu ma ten chlapec, u me palec nahoru

Evropa1

Uživatel

Zaregistrován
22. 7. 2011

#54 - 3. 10. 2012, 18:17

Pokud si všimnete, dal jsem na třetí místo i minci průměrnou, tedy která je již horší, ale stále velmi solidní a za přijatelnou cenu.
Z mých příspěvký nevyplývalo hledisko navádějící každého ke sbírání pouze špičkových mincí, ale snažil jsem se pojmenovat pouze určitý a respektovaný stav.
Každý má samozřejmě právo sbírat, co se mu líbí, ale každý by se měl také snažit, aby jeho znalosti a materiál hrál nějakou důstojnou roly. Dále smyslem sběratele není pachtění se za kompletací za každou cenu. Já jsem také pouze obyčejný sběratel, nemohu si spoustu mincí dovolit a je mě naprosto jedno jestli sesbírám deset, nebo třicet procent ročníků, protože počet nehraje žádnou roly.

Koupím hezky zachovalé mince Františka II. Nabídky prosím zasílejte na email MERKUR1@o2active.cz

Kucera

Moderátor

Zaregistrován
6. 7. 2009

#55 - 3. 10. 2012, 18:20
myslim, ze kazdy chce mit ve sbirce co nejhezci mince. i ja, byt si to o mne mozna nekteri nemuseji myslet. pokud ale vezmu v potaz svuj plat a pokud se nechci vzdat nejakeho obdobi (a to zcela svobodne rikam, ze nechci) a chci mit mince z obdobi celeho, nebudu kupovat minci Marie Terezie ve stavech, abych dal za medak nekolik tisic (promin Marysko😃). Je mozne, ze casem nekde narazim na nejakou za velmi vyhodnou cenu, tu vezmu, jinak necham byt. Ano, neco jineho bude, pokud se clovek soustredi jen na habsburky nebo jen na nejake vybrane panovniky. Pak muze svuj zajem a predevsim finance soustredit na mince uvedenych kvalit. Jenze sberatelstvi je o tom, ze sbiram co chci a jak chci. Takze sice beru na vedomi existenci stupnu zachovalosti. Beru na vedomi i pojem sberatelska kvalita, byt mi vubec nic nerika. Ale uprimne - je pouze na me samotnem, co si ja za svoji sberatelskou kvalitu urcim. A ze se to jinemu nebude libit? Nemusi. Je to jeho problem, ne muj - pokud je ta mince v me sbirce. ...

Musim rici ze nazor Olivera beru i za ten svuj:

Proc bych se mel ridit trhem ktery zdanlive urcil jako "luxusni sbirkovou" tu v razebnim stavu i kdyz ma vady, kdyz me se vice libi mince urcena trebas trhem jako sice horsi ale me udela radost vetsi?!

Evropa1

Uživatel

Zaregistrován
22. 7. 2011

#56 - 3. 10. 2012, 18:29

Omyl a je to napsáno jednoznačně.
Trh určil, že první dvě skupiny jsou sbírkové, tedy mince luxusní a nadprůměrné. Kterou z těchto sbírkových si vyberet, bude vaše věc.
Dále já jsem pouze popsal názor trhu a nikde jsem neřekl, že byste ho měl poslouchat.

Kucera

Moderátor

Zaregistrován
6. 7. 2009

#57 - 3. 10. 2012, 18:45

Aby tady byly zase nejake mince, tak jedna ojetina - prvy nezpochybnitelny rocnik prazskeho pultolaru M.T.

Obrázky:

korunka

Uživatel

Zaregistrován
28. 6. 2008

#58 - 3. 10. 2012, 19:05

Nechtěla jsem se do této diskuze vkládat, protože naprosto chápu obě skupiny, co se tu dohadují, ale teď musím.
Evropa- dosud jsem souhlasila až na tuto poslední reakci. Rozhodně souhlasím s tím, pokud vím, že na minci v supr stavu nikdy nedosáhnu, ale dá se ještě mince, která byla označena jako průměrná, sehnat za zlomek ceny a při tom je pořád takto krásná, pak se určitě vyplatí počkat alespoň na takovouto a nespokojit se jen se "šrotem". S tímto naprostý souhlas a v poslední době nad tímto také dost přemýšlím. (Tedy až na to, že se mnohdy stejně neovládnu 😆 ). Ale pak tu padla jedna věta: "Kdo je to trh? To jsme my všichni,.."
Tak s tímto také naprosto souhlasím, ale obávám se že jinak, než zaznělo teď naposledy. Jestliže cenu určuje trh a jsme to my všichni, pak to ale také znamená, že naprosto každá mince má svého kupce. Kvalita, jakou si dáme do sbírky už je spíše hodně diskutabilní, ale v relativní rovině lze do sbírky dát všechno. Někdo dá do sbírky tu levnou, protože na tu hezkou prostě nemá, ale i tak mu udělá radost, někdo jiný počká na pěknou, protože ví, že ta ošklivá ho neuspokojí. Dokud se i ty levné budou prodávat a lidé je budou kupovat, pořád to bude součást toho trhu, který si právě určujeme my všichni.
U sebe pozoruji tendence, že čím hezčí minci do sbírky získám, tím už začínám být znechucena stavy horšími a stoupá náročnost na výběr kusů. Pak se ale ukáží mince vzácnější ale ve špatných stavech a člověk prostě neodolá, protože ji chce mít zastoupenu (např. můj erlangenský fenik, co jsem včera dala do sekce drobných mincí grošového období.) Takže jinými slovy, naprosto souhlasím s tím, co jsi zde napsal, ale zároveň chápu všechny ostatní a jejich pohledy. Je to opravdu vše hodně relativní a hodně idividuální.

korunka

Uživatel

Zaregistrován
28. 6. 2008

#59 - 3. 10. 2012, 19:08

Kucera- pěkný, takovou "ojetinu" bych tedy do sbírky rozhodně brala 😉

denary

Uživatel

Zaregistrován
18. 1. 2010

#60 - 3. 10. 2012, 19:18

to kucera-když je to ojetina rád ji koupím!!!!!!!!😉 Jinak blahopřeji

Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.