Zaregistrován
22. 7. 2011
Nyní se vrátím k tomu, o čem jsem chtěl psát.
Použil jsem zde termín sbírková mince. Co se za ním skrývá a kdo o něm rozhoduje? Určitě to je trh, který má, jak se říká na burze, vždy pravdu. Ten stanovuje pravidla, poptávku, nabídku a z nich hledá cenový průsečík. Kdo je to trh? To jsme my všichni, kteří se na něm pohybujeme a každý z nás se na jeho váze podílí jiným zpsobem, podle kurzotvorných možností.
Z větší přehlednosti se budu věnovat pouze mincím, uvedených v tomto tématu, tedy portrétním měděným mincím. Znám cenové hladiny, vím, kdo se těchto aukcí účastní, vím jaké zboží poptávají a které již nechají ležet. Znám na našem trhu některé sběratele těchto mincí a proto vím, že za sbírkové mince považují ražby, které jsem já uvedl jako luxusní a nadprůměrné. Tyto mince poptávají, z nich budují sbírky, o ostatní již nemají zájem. Co ´je ale podstatné, oni tvoří trh a dávají mu svoje kritéria, která berou i skupiny pod nimi.
Konkrétní luxusní minci dražil i můj kamarád. Podle jeho názoru byla nádherná, ale nedosáhl na ní. Později dražil tu druhou a tu vydražil. Viděl jsem ji, byla slušná, ale již to nebylo ono. Byl to jak jeho, tak můj názor.
Zjednodušeně řečeno o sbírkových mincích rozhoduje tržní poptávka. My sami si můžeme doma povídat co chceme, ale když vyjdeme na veřejný trh, nikdy ho neoklameme a vždy nás oznámkuje podle svých zažitých nálepek, které jsou všeobecně respektované širokou skupinou sběratelů.
Koupím hezky zachovalé mince Františka II. Nabídky prosím zasílejte na email MERKUR1@o2active.cz
Zaregistrován
8. 12. 2009
To je všechno pěkné, ale když by měl začátečník sbírat jenom ty "sbírkové mince", tak s normálním příjmem by si koupil jenom pár do roka a tímto tempem se nedá nic sbírat a přestalo by ho to dřív bavit, než by vůbec začal...
Ve sbírce mám i "šroťáky" (zrovna mám po ruce tento pražský půlkrejcar 1755 (asi) - není sice měděný, ale na ukázku stačí) a vůbec mi to nevadí - až narazím na lepší stav, vyměním a tento pošlu dál do světa. A klidně si ty šroťáky i za symbolickou cenu koupím - sbírám hlavně pro radost a ne podle toho, co určuje trh. Mincí víc nebude, sběratelů přibývá, každý nemůže mít všechno😕
Obrázky:
Zaregistrován
15. 7. 2007
Zaregistrován
22. 7. 2011
Pokud si všimnete, dal jsem na třetí místo i minci průměrnou, tedy která je již horší, ale stále velmi solidní a za přijatelnou cenu.
Z mých příspěvký nevyplývalo hledisko navádějící každého ke sbírání pouze špičkových mincí, ale snažil jsem se pojmenovat pouze určitý a respektovaný stav.
Každý má samozřejmě právo sbírat, co se mu líbí, ale každý by se měl také snažit, aby jeho znalosti a materiál hrál nějakou důstojnou roly. Dále smyslem sběratele není pachtění se za kompletací za každou cenu. Já jsem také pouze obyčejný sběratel, nemohu si spoustu mincí dovolit a je mě naprosto jedno jestli sesbírám deset, nebo třicet procent ročníků, protože počet nehraje žádnou roly.
Koupím hezky zachovalé mince Františka II. Nabídky prosím zasílejte na email MERKUR1@o2active.cz
Zaregistrován
6. 7. 2009
Musim rici ze nazor Olivera beru i za ten svuj:
Proc bych se mel ridit trhem ktery zdanlive urcil jako "luxusni sbirkovou" tu v razebnim stavu i kdyz ma vady, kdyz me se vice libi mince urcena trebas trhem jako sice horsi ale me udela radost vetsi?!
Zaregistrován
22. 7. 2011
Omyl a je to napsáno jednoznačně.
Trh určil, že první dvě skupiny jsou sbírkové, tedy mince luxusní a nadprůměrné. Kterou z těchto sbírkových si vyberet, bude vaše věc.
Dále já jsem pouze popsal názor trhu a nikde jsem neřekl, že byste ho měl poslouchat.
Zaregistrován
6. 7. 2009
Aby tady byly zase nejake mince, tak jedna ojetina - prvy nezpochybnitelny rocnik prazskeho pultolaru M.T.
Obrázky:
Zaregistrován
28. 6. 2008
Nechtěla jsem se do této diskuze vkládat, protože naprosto chápu obě skupiny, co se tu dohadují, ale teď musím.
Evropa- dosud jsem souhlasila až na tuto poslední reakci. Rozhodně souhlasím s tím, pokud vím, že na minci v supr stavu nikdy nedosáhnu, ale dá se ještě mince, která byla označena jako průměrná, sehnat za zlomek ceny a při tom je pořád takto krásná, pak se určitě vyplatí počkat alespoň na takovouto a nespokojit se jen se "šrotem". S tímto naprostý souhlas a v poslední době nad tímto také dost přemýšlím. (Tedy až na to, že se mnohdy stejně neovládnu 😆 ). Ale pak tu padla jedna věta: "Kdo je to trh? To jsme my všichni,.."
Tak s tímto také naprosto souhlasím, ale obávám se že jinak, než zaznělo teď naposledy. Jestliže cenu určuje trh a jsme to my všichni, pak to ale také znamená, že naprosto každá mince má svého kupce. Kvalita, jakou si dáme do sbírky už je spíše hodně diskutabilní, ale v relativní rovině lze do sbírky dát všechno. Někdo dá do sbírky tu levnou, protože na tu hezkou prostě nemá, ale i tak mu udělá radost, někdo jiný počká na pěknou, protože ví, že ta ošklivá ho neuspokojí. Dokud se i ty levné budou prodávat a lidé je budou kupovat, pořád to bude součást toho trhu, který si právě určujeme my všichni.
U sebe pozoruji tendence, že čím hezčí minci do sbírky získám, tím už začínám být znechucena stavy horšími a stoupá náročnost na výběr kusů. Pak se ale ukáží mince vzácnější ale ve špatných stavech a člověk prostě neodolá, protože ji chce mít zastoupenu (např. můj erlangenský fenik, co jsem včera dala do sekce drobných mincí grošového období.) Takže jinými slovy, naprosto souhlasím s tím, co jsi zde napsal, ale zároveň chápu všechny ostatní a jejich pohledy. Je to opravdu vše hodně relativní a hodně idividuální.
Zaregistrován
28. 6. 2008
Kucera- pěkný, takovou "ojetinu" bych tedy do sbírky rozhodně brala 😉
Zaregistrován
18. 1. 2010
to kucera-když je to ojetina rád ji koupím!!!!!!!!😉 Jinak blahopřeji
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.