Moderátoři: smith, Kucera, jan322

Kucera

Moderátor

Zaregistrován
6. 7. 2009

#41 - 2. 10. 2012, 21:39

Zajimal by mne termin sbirkova mince ktery byl zminen v prispevku #35 a to konkretne jak tento termin charakterizovat - nevidel jsem ho v zadnych tabulkach pojednavajicich o stupnich zachovalosti.

dula77

Uživatel

Zaregistrován
1. 8. 2010

#42 - 2. 10. 2012, 21:43
Zajimal by mne termin sbirkova mince ktery byl zminen v prispevku #35 a to konkretne jak tento termin charakterizovat - nevidel jsem ho v zadnych tabulkach pojednavajicich o stupnich zachovalosti.

Táto otázka sa nedá zodpovedať, každý má svoj názor na vec a hlavne ide o financie ktoré môže investovať. Niekto nechce mať doma jednu dve mince v peknom stave ale stačí mu priemerný stav ale 20 mincí.

blasko.juraj.ml@gmail.com

Brett

Uživatel

Zaregistrován
9. 3. 2010

#43 - 2. 10. 2012, 22:16

Bude lepšie počkať na vyjadrenie Evropa1, ale napíšem svoj názor na tento termín. Zbierková minca (môže sa to vzťahovať aj na bankovku, známku ...) nie je podľa mňa termín, ktorý sa dá vyjadriť stupňom zachovalosti. Príklad: Vzácna minca (bankovka známka ...) v stave 2 môže spĺňať kritéria, aby sme ju mohli nazvať zbierkovou, ale bežnú minca v kvalite 1 už nebudeme nazývať zbierkovou ... Takže tento termín by som so stupňom zachovalosti nespájal.

oliver

Profilový obrázek
Moderátor

Zaregistrován
15. 7. 2007

#44 - 2. 10. 2012, 22:18
..No dovol, ...😈 .. to jsem se s tebou chtěla srovnávat 😆 😆 😆

:oops: 😳 😳

Kucera

Moderátor

Zaregistrován
6. 7. 2009

#45 - 2. 10. 2012, 22:24

Priznam se ze otazka byla trochu provokativni protoze pouzivani tohoto terminu nemam zrovna v lasce. Kdyz jsem se podival na odkazy ukazujici prvni dve poltury M.T. tak napriklad ja osobne bych dal zarazeni do sbirky prednost spise te druhe "horsi" a na rovinu musim rici ze nizsi cena v tom nehraje roli. Kdyz se podivam na tu prvni tak je sice stavem skoro jako by vysla z mincovny, ale napravo v plose a v dekoltu je videt mnozstvi uhozu a skrabancu ktere jsou k celkove zachovalosti jako pest na oko. Naopak ta druha, horsi, mi pripada svoji zachovalosti i s otrelymi detaily vyvazenejsi a memu oku prijemnejsi. Na tomto prikladu chci ukazat ze nazory na jednu a tutez minci mohou byt ruzne protoze kazdy preferuje ve svem pohledu neco jineho.

Dracek

Uživatel

Zaregistrován
6. 11. 2008

#46 - 2. 10. 2012, 22:50

Sbírková kvalita je dost relativní pojem i podle způsobu výroby.
U moderny posledních cca 200 let je to u běžných ražeb jen stav cca do 0-, u vzácnějších cca do stavu 1až 1- a hodně vzácných cca do stavu pěkná 2. Vše bez vad materiálu. U starších cca o půl až stupeň směrem dolů a rozhodující je celkový vzhled mince. 😉
To ale neznamená, že se mi vždy podaří vlastni vše pouze ve sbírkovém stavu. Rozdíl je také zda jde o 15. nebo 18.století i z jaké mincovny a v neposlední řadě na materiálu. Taková měď nebo bilon z 16.století je zcela jiná situace než polovina 18.století atd... 🙂

http://digi.ceskearchivy.cz/

Od té doby co jsem přestal být namyšlený, tak jsem už bez chyby... ;)

korunka

Uživatel

Zaregistrován
28. 6. 2008

#47 - 3. 10. 2012, 08:36

kucera- tak přesně tohle mne napadlo, když jsem si mince prohlížela. Ta druhá byla pro mne hezčí a osobně si moci vybrat, zvolila bych také tu druhou.
K tomu pojmu sbírková mince- také už nad tím nějakou dobu přemýšlím a zastávám názor, že to, co je sbírková mince opravdu záleží na úhlu pohledu každého sběratele. Na druhou stranu ale také zjištuji, že čím délé sbírám mince, tím chci mít ve sbírce hezčí. Takže je to vše určitě hodně relativní.

Evropa1

Uživatel

Zaregistrován
22. 7. 2011

#48 - 3. 10. 2012, 08:45

Smyslem mého přehledu jedné mince, stejného ročníku, v různých kvalitách, bylo hlavně upozornění na fakt, že mince, nazvaná průměrná, je ve své podstatě ještě velmi hezká. Co je ale podstatné, to je závěr, kterým si máme uvědomit, že tato mince stojí pouze pár procent ceny ražby luxusní. Tedy pak nevidím důvod slevovat z určité zachovalosti ještě hlouběji, protože tuto průměrnou minci si snad již může koupit skoro každý.
Dále v příštím článku odpovím na některé otázky, zde položené.

Koupím hezky zachovalé mince Františka II. Nabídky prosím zasílejte na email MERKUR1@o2active.cz

oliver

Profilový obrázek
Moderátor

Zaregistrován
15. 7. 2007

#49 - 3. 10. 2012, 08:52

myslim, ze kazdy chce mit ve sbirce co nejhezci mince. i ja, byt si to o mne mozna nekteri nemuseji myslet. pokud ale vezmu v potaz svuj plat a pokud se nechci vzdat nejakeho obdobi (a to zcela svobodne rikam, ze nechci) a chci mit mince z obdobi celeho, nebudu kupovat minci Marie Terezie ve stavech, abych dal za medak nekolik tisic (promin Marysko😃). Je mozne, ze casem nekde narazim na nejakou za velmi vyhodnou cenu, tu vezmu, jinak necham byt.

Ano, neco jineho bude, pokud se clovek soustredi jen na habsburky nebo jen na nejake vybrane panovniky. Pak muze svuj zajem a predevsim finance soustredit na mince uvedenych kvalit.

Jenze sberatelstvi je o tom, ze sbiram co chci a jak chci. Takze sice beru na vedomi existenci stupnu zachovalosti. Beru na vedomi i pojem sberatelska kvalita, byt mi vubec nic nerika. Ale uprimne - je pouze na me samotnem, co si ja za svoji sberatelskou kvalitu urcim. A ze se to jinemu nebude libit? Nemusi. Je to jeho problem, ne muj - pokud je ta mince v me sbirce.

Myslim, ze toto jsou typicke hovory, ktere nikdy nikam nevedou a spis jen otravi obycejne lidi, kteri za mince proste mohou utracet radove stokoruny a ne tisice a desetitisice. A jak tu nekdo spravne poznamenal, nekdo bude mit radeji 200 prumernych minci nez 2 spickove. A jiny to ma presne naopak. Takze budme k soudum toho, co je vhodne pro sberatele spise shovivavejsi. Neni nic horsiho, nez kdyz profesionalni spickovy sberatel udava tempo amaterum a zacatecnikum. Ja sbiram uz skoro 30 let, ale jako zacatecnik se vnimam stale. U slabsich povah by to mohlo zkoncit defenestraci jejich sbirky a to by byla skoda...

Evropa1

Uživatel

Zaregistrován
22. 7. 2011

#50 - 3. 10. 2012, 09:54

Malá poznámka.
Já jsem se zde zabýval tématem zachovalosti v dřívější době dost podrobně a někdy se to nesetkalo u některých diskutujících s porozuměním, ale v poslední době jsem byl požádán, abych v tom pokračoval, protože to dokáže začátečníkům hodně pomoci.
Nabiflovat teorii nám nezabere moc času, pochopení logiky vývoje historických etap zvládneme také poměrně brzy, ale pokud se budeme věnovat sběratelství, pak věci spojené s cenami, kvalitou, výskytem atd, nám dají zabrat, protože to je o získávání kontaktů a zkušeností v horizontu několika let.
Pamatuji si, jak jsem kupovat na konci osmdesátých let minulého století v Praze, v numismatickém obchodě, v Celetné ulici. Tehdy jsem byl ještě začátečník a koupené mince asi moc nespňovaly daná tržní kriteria. Za mnou stál jeden obyčejný člověk, který mě sledoval. Z obchodu jsme vyšli společně a venku si mě vzal stranou, dal mě některé rady a ukázal mince, které měl u sebe. Nejednalo se o žádné běžné kousky, ale o opravdu vzácné ročníky. Najednou jsem poznal, že existuje určitá kvalita mincí, která je naprosto diametrálně odlišná od toho, co jsem sbíral já. V té chvíli pro mě udělal strašně moc, najednou jsem pochopil spoustu věcí, které bych jinak pochopil s velkým spožděním a za tu dobu bych udělal spoustu kopanců.
Myslím si, že nějaké znalosti o naší historii mám, líbí se mě spousta věcí, které jsem chtěl kdysi dělat. Přitahuje mě doba dlouhé mince Ferdinanda II, přitahuje mě sbírání dopisů a výstřižků známek I emise 1850, přitahují mě české tisky od konce patnáctého, až do začátku sedmnáctého století, hlavně bible Kralická atd. Prostě mám vztah k naší historii, ale rozhodl jsem se, že budu dělat pouze jednu etapu, ale pořádně. Proto jsem vše ostatní musel opustit, i když se k nim vracím, ale pouze v poloze získávání vědomostí. Prostě se řídím podle hesla, hodně zajíců, myslivcova smrt.
Každý kdo začíná sbírat mince, může zjistit, že cena a kvalita jsou spojené nádoby. Proto je v našem zájmu, co se za jakým hodnocením skrývá, jaké náležitosti musí obsahovat. Dost často navštěvuji různé obchody a tak vidím, jak obchodníci okrádají začátečníky. Není nic lehčího, než v cizině nakoupit mince v zachovalosti 2, o které tam je nižší poptávka, tady je přemalovat na jedničkové a samozřejmě prodávat za cenu, odpovídající vyšší kvalitě. Pak se nemůžeme divit, že vlastně tyto mince stojí v závislosti ke své kvalitě absolutně nesmyslné ceny a náš trh má hanlivý název odpadkového koše. Většina mincí v našich aukcích pochází buď z Rakouska, nebo z Německa. Stačí se do některých aukčních katalogů podívat, jak jsou hodnoceny tam a jak u nás. Stačí se také podívat na cenové hladiny.
Nechci zde dělat nábor na sbírání pouze takové a takové kvality, ať si každý sbírá co chce, ale je zde i část začínajících sběratelů, kterým se líbí pouze hezky zachovalé mince a ti chtějí co nejrychleji proniknout do tohoto problému. Nechtějí stále do nekonečna měnit hezčí mince za horší. Chtějí zístak nějaký základ, kde by již byly určité postupy, na kterých mají získávat svoji tržní zkušenost.
K tomu směřovalo i zveřejnění různých cenových hladin, v závislosti na zachovalosti jednoho ročníku mince.
Toto fórum je velmi obsáhlé a vejdou se sem snad i zájemci o diskuzi tohoto druhu tématu. Asi se nezůčastňujete aukcí, ale kdo se na trhu pohybuje, má nějaké základy, ten ji nemůže považovat jako zbytečnou. Já si myslím, že zde jsou tolerovaná témata, která nemají se sběratelstvím naprosto nic společného a některým lidem také velmi vadí, ale určitě se shodneme, že ceny, kvalita, sběrateský trh nám dá mnohem více, než hudba, vtipy atd.

Koupím hezky zachovalé mince Františka II. Nabídky prosím zasílejte na email MERKUR1@o2active.cz

Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.