..tak na tohle znám dobrou radu- tmavá barva podkladu, např. černá dokáže minci "odpatinovat". Funguje to i u stříbrných mincí s černou patinou vyfocených na tmavém povrchu- jsou krásně stříbrné. Naopak světlá barva podkladu minci sice nepatrně ztmaví, ale ukáže její skutečnou barvu, tedy i pokud má patinu. Jinými slovy- mince focené na světlém podkladu jsou věrohodnější. V tomhle je výhoda sbírání středověkých ražeb, protože většina je jich stříbrná a zjistí-li se, že mají nežádoucí patinu, lze je většinou bez poškození, úspěšně vyčistit. (apropo, ta má M.T. bude určitě také s patinou, ale na druhou stranu, pokud je patina pěkná, mám pro ni slabost, takže ji nevnímám jako nutné zlo, ale je mi jasné, že náročný sběratel v tomto období bude mít naprosto jiné hodnoty, než laik, který si koupí minci jen jako ukázku ražby s panovnickým portrétem)
pekne šušníky , aj take stavy som videl par krat na aukre predavat.
co to kostuje?
... Som tu deň a noc ...
Historické pohľadnice, dobové dokumenty a predmety z mesta Sereď
http://sered-city.blogspot.com
Hmmmm... to sou kousky. Z tech nekolika malo minci Marie Terezie co mam ve sbirce se tady muzu stezi vytahnout jen s touto a to jeste s vedomim, ze z toho, co se tu ukazalo je to to nejhorsi 😳
Obrázky:
Olivere, buď v pohodě, je také pěkná...🙂
Od té doby co jsem přestal být namyšlený, tak jsem už bez chyby... ;)
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.