Moderátoři: Akir, smith, ikanek, regula_jan, Pavel_III
Zaregistrován
23. 3. 2009
U těch budov jsou některé známky svým rozměrem obrazu prostě na pomezí. Kam je zatřídit se pak se rozhodnu podle vzhledu. Malé mají většinou vyšší kontrast a písmo s názvem budovy je většinou poměrně tlustší, jakoby se šířka tahů nezmenšila. U jedné ale stejně nevím, vypadá divně.
Obrázky:
Zaregistrován
12. 6. 2012
A na výšku je taky větší? Já to teda až takto detailně nikdy neměřil. jsem se spokojil s "menší a větší".
A jinak jo, vzhledem k miliardovým nákladům (katalog neuvádí) tam lze najít značné odchylky v tisku, sytosti, papíru a tak. Ty naše výplatní (lidové stavby) jsou na tom podobně, jen jinak. Zajímavé taky je, že značný rozdíl v ceně známek ** a o. Zřejmě se z toho obrovského počtu vytištěných známek vyfrankovala převážná většina. Anebo je to dáno tím, že se to blbě kompletuje.
Zaregistrován
6. 11. 2008
rozměr má cenu porovnávat pouze u známek s lepem, jinak to nic nedokazuje...
Od té doby co jsem přestal být namyšlený, tak jsem už bez chyby... ;)
Zaregistrován
19. 1. 2011
Teď možná plácnu hloupost, ale dle mě i u vykoupaných známek má smysl rozměr měřit, ale musí se měřit poměrově vůči rozměru papíru známky. Z dědkovy fotky je patrné, že známka nejvýš je nejmenší, tudíž je nejmenší logicky i obraz známky...
Zaregistrován
6. 11. 2008
to možná také, ale všeobecně cokoliv ze známek které lze beze stop namočit do kapaliny, nelze brát moc věrohodně v potaz při definování rozměrů...
Od té doby co jsem přestal být namyšlený, tak jsem už bez chyby... ;)
Zaregistrován
12. 6. 2012
Zase bych to kvůli 0,2 mm tak nedramatizoval.
Ale větší a menší obecně jsou snadno rozlišitelné i po trojnásobném koupání ... pokud tu menší někdo nenatáhne uměle.
Zaregistrován
23. 3. 2009
Yrjo, máš úplnou pravdu. Zkoušel jsem u těch známek udělat nějaký přepočet podle zoubkování, ale nedostával jsem dobré výsledky, protože zoubky také nejsou úplně pravidelné. Složitěji se mi to nechce měřit, tak jen porovnání pohledem: Ta červená 12 f je opravdu natažená do šířky o těch 0,2 mm, ostatní tři jsou stejně velké.
Domnívám se, že jaké řekněme normální rozměry má malý a velký obraz, se liší u různých hodnot a kreseb. Tady jsem schválně porovnával čtyři různé známky.
Celé to neberu jako vědeckou práci ani se tím nesnažím něco dokázat. Je to jen takové hraní si vyprovokované tím, když katalog jednoduše rozlišuje dva typy podle velikosti obrazu 22 × 18 mm a 21 × 17 mm a já před sebou mám známku s obrazovým rámečkem 21,5 × 17,5 mm, která není ani roztáhlá ani smrsklá.
Zaregistrován
12. 6. 2012
dědek napsal/a:
a já před sebou mám známku s obrazovým rámečkem 21,5 × 17,5 mm, která není ani roztáhlá ani smrsklá.
Rozhodně zajímavé. Která to je?
Zaregistrován
23. 3. 2009
Je to 60 f Csepeli postahivatal. Pro porovnání 8 f Sztálinvárosi iskola. Obě jsou myslím menší formát.
[
[
Já zase tolik těch známek nemám a tak by mě zajímalo, jestli jsou všechny 60 f Csepeli postahivatal větší než 8 f Sztálinvárosi iskola menšího formátu.
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.