Moderátoři: Akir, smith, ikanek, regula_jan, Pavel_III
Zaregistrován
23. 3. 2009
To si dokážu představit. Chybí mi ve sbírce nějaké varianty úplně laciných rakouských známek, ale prostým pohledem je nedokážu s jistotou určit, když nemám vedle vzory na porovnání. Když to vypadá, že by to mohla být hledaná varianta, tak ji vezmu, protože je to levné, a až doma zjistím, jestli půjde do sbírky nebo do přebytků.
Teď jsem objevil web popisující průsvitky na maďarských známkách.
Zaregistrován
21. 7. 2007
Tak jsem si prošel svoje zásoby Maďarska a doplatní malý formát mám zastoupené celkem dost. Pokud by byl zájem, můžu nabídnout přebytky:
4 f - 3 ks
10 f - 1 ks
20 f - 7 ks
30 f - 1 ks
50 f - 2 ks
60 f - 3 ks
Zaregistrován
12. 6. 2012
30 a 60 f už mám (jak vidno), ale klidně vezmu všechno! 😎
A jedna číslice na 400 známek, jestli jsem to správně pochopil. A to ještě kdoví jestli.
Zaregistrován
23. 3. 2009
No a já tam vyčetl, že na průsvitce XII je hvězda protáhlá a cípy má ostřejší, kdežto na průsvitce XIII je hvězda pravidelná a cípy má tupější.
Zaregistrován
12. 6. 2012
Jo, takhle v ideálním stavu namalované se to pozná dobře a snadno. Realita mi však dělá problémy! Obzvlášť, když se známka "trefí" mezi hvězdy. A ono taky, ne každá hvězdička je zrovna vzorováa na těch "malých sviních", kterých jsou metráky ... Teď jste mi dali impuls, mám tu asi 3000 neprobraných známek (2000 jsem už probral - hlavně psaníčka a turuly) a ze 200 těch malých moderních staveb jsem našel jednu se stojatýma hvězdičkama a žádnou IV (nevěřím, že tam bude jedna a když, ztratí se ten kousíček v zoubkách).
Zaregistrován
23. 3. 2009
Nákres průsvitky XIII
Zaregistrován
12. 6. 2012
Dyť říkám, že to není úplně jednoduchý, obzvlášť na malých známkách. Ale našel jsem i jednu vysloveně šikmou hvězdičku (ani nahoru ani vodorovně). Podle nákresu v černém katalogu by to mohla být průsvitka XII, i když na to ta hvězdička tak úplně nevypadá, ale tam jedna vysloveně našikmo byla. Ještě by tam taky měla být hvězdička obrácená, čili v poloze tete-beche (dvě horníma špičkama k sobě). Je to práce a bádání na dlouhé zimní večery, když není jiné činnosti.😉
Zaregistrován
12. 6. 2012
Takže, pokusil jsem se naskenovat průsvitku a krapet (krapet dost) upravit obrázek aby byla trochu vidět. To nahoře je podle mne malá hvězdička nastojato, i když trošku drclá, ale všimněte si té dole -> je našikmo! A je malá nebo velká? Podle obrázku (detail d) v katalogu by mělo jít o průsvitku XII, tedy velkou.
Obrázky:
Zaregistrován
23. 3. 2009
Ta horní je jasně na svislá a je trochu nakřivo. Podle mě ta spodní je vodorovná a úplně stejně nakřivo.
Obrázky:
Zaregistrován
23. 3. 2009
Ta otočená (protichůdná) hvězda se mi líbí, to je jasná chyboprůsvitka.
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.