Moderátoři: numismat, smith

Filozof

Uživatel

Zaregistrován
19. 1. 2015

#21 - 20. 1. 2015, 21:03

Sigur
Díky. .-) Jestli je to entusiasmus, tak jsem sám sebe překvapil. :-)
Věnovat se zatím budu jen tomu modernímu a levnému (vymezil jsem si to Ag 1848 - 2015 + výjimečně maličko Au). Na tom se trochu naučím a pokud mne to bude zajímat hlouběji, během let přejdu k něčemu "napínavějšímu". Ale chci začínat zlehka a taky na to mít - ono sbírání logicky moc netěší, když má člověk na jednu minci za rok...
Samozřejmě na mne sbírky starých tolarů nebo hluboké znalosti grošového období - mincmistři, odchylky, značky... dělají dojem, ale na to ještě nějaký čas mít nebudu ani znalosti, ani prostředky.

Lopez1506

Profilový obrázek
Uživatel

Zaregistrován
26. 8. 2012

#22 - 20. 1. 2015, 21:22

To Filozof:Musím říct že tvůj přístup je alespoň pro mne velmi sympatický.
Píšeš že už nejsi nejmladší,ale začít není nikdy pozdě.Já začal skoro před 40 lety,a drží mne to pořád,ba řekl bych že se to stupňovalo,protože pořád je co sbírat,a co se učit.
Měli jsme to jednodušší snad jen v tom směru,že nebylo zdaleka tolik padělků,jako po revoluci,kdy sem začali proudit padělky z čínských,indických,balkánských,polských a jiných dílen.
Zase na druhou stranu s nástupem internetu se nyní člověk dostane k informacím,a také num.materiálu které se dříve obtížně získávali..
Za sebe: HODNĚ ŠTĚSTÍ!

grofik

Profilový obrázek
Uživatel

Zaregistrován
23. 10. 2006

#23 - 21. 1. 2015, 10:57

to Filozof; Numizmatika je umenie zbieranie mincí a bankoviek ,ale to som nenapísal nič nové.😉
Úvodom začíname zbierať pre zábavu pokiaľ nás to drží naďalej prejdeme aj na vzdelávanie sa ,čítanie histórie, úzko špecializovanej literatúry , potom sa rozhodneme či budeme zbierať mince ,alebo bankovky a nakoniec nejeden z nás prejde aj do systému obchodovania rekreačného ,alebo profesionálneho.

Veľa zberateľov sa prihlási za člena niektorej numizmatickej spoločnosti a každé dva týždne obetuje dopoludnie na stretnutie s ľuďmi podobného koníčka.

Pokiaľ má veľa " anjelov strážnych" môže sa dostať za svojho života ku nejakému celosvetovému unikátu , pokiaľ má nadpriemer voľných zdrojov je to istota .

Moja skúsenosť z numizmatiky je , dlhodobo ostane členmi pobočiek len určitá vzorka ľudí čo pri poľovníckom a rybárskom hobby sa povedať nedá...

Múdry sa teší objaveniu pravdy, hlupák falošnosti.

Filozof

Uživatel

Zaregistrován
19. 1. 2015

#24 - 21. 1. 2015, 17:35

Lopez1506
Díky za povzbuzení. :-)

Filozof

Uživatel

Zaregistrován
19. 1. 2015

#25 - 21. 1. 2015, 17:37

grofik
No - já už na ČNS napsal. :-) Ty členské příspěvky snad ještě nějak utáhnu (před manželkou zatajím). Snad mi odtud poradí, zda má členkství smysl i pro začátečníka, který ještě dlouho nebude mít ostatním co nabídnout.

kacuro

Uživatel

Zaregistrován
7. 10. 2006

#26 - 21. 1. 2015, 17:42

Členství v ČNS Ti umožní navštěvovat mnohé aukce jejích poboček, kde máš kromě vlastní dražby možnost každou minci si prohlédnout, což je pro studijní účely to nejlepší, co může být. Můžeš studovat i mince, na které nikdy nebudeš mít a jinak než takto se k nim nedostaneš. Pokud nemáš zájem chodit na aukce a nechceš navštěvovat ani pravidelné schůze v místě bydliště, nemá cenu vstupovat do ČNS, byly by to jen vyhozené peníze.

grofik

Profilový obrázek
Uživatel

Zaregistrován
23. 10. 2006

#27 - 21. 1. 2015, 18:14
grofik No - já už na ČNS napsal. :-) Ty členské příspěvky snad ještě nějak utáhnu (před manželkou zatajím). Snad mi odtud poradí, zda má členkství smysl i pro začátečníka, který ještě dlouho nebude mít ostatním co nabídnout.

Každý nejako začínal .😉

Múdry sa teší objaveniu pravdy, hlupák falošnosti.

tenzor

Moderátor

Zaregistrován
12. 1. 2010

#28 - 21. 1. 2015, 19:56
Členství v ČNS Ti umožní navštěvovat mnohé aukce jejích poboček, kde máš kromě vlastní dražby možnost každou minci si prohlédnout, což je pro studijní účely to nejlepší, co může být. Můžeš studovat i mince, na které nikdy nebudeš mít a jinak než takto se k nim nedostaneš. Pokud nemáš zájem chodit na aukce a nechceš navštěvovat ani pravidelné schůze v místě bydliště, nemá cenu vstupovat do ČNS, byly by to jen vyhozené peníze.

Tuhle větu nechápu, prosím objasnit..
Mince můžu studovat v muzeu, pokud mi k nim umožní přístup.. to že budu členem ČNS nemusí vůbec nic znamenat (a ani by nemělo, protože přístup k muzejním sbírkám, pokud tomu nebrání provozní důvody, by měl mít ze zákona každý badatel).
Nebo je to myšleno tak, že se na schůzkách různí lidé chlubí mincemi, které by jinam než na schůzky ČNS nedonesli? Z různých, byť kusých zpráv od různých kolegů numismatiků mám odlišný dojem.
Vážně nechápu.

jv64

Moderátor

Zaregistrován
15. 5. 2009

#29 - 21. 1. 2015, 21:06

Kromě výše uvedeného, tedy možnosti účastnit se pobočkových aukcí ČNS, které pořád ještě představují podstatný segment v nabídce mincí u nás (pro tenzora : na těch aukcích, nejen na schůzkách je možnost si prohlédnout mince reálně, nejen ve virtuální podobě, a to pravidelně - nesrovnatelné s možnostmi muzejních sbírek vzhledem k počtu numismatiků, tak hádám to myslel i kacuro) je třeba zmínit, že součástí toho, co ČNS v rámci ročního členského příspěvku poskytuje - je bezplatný odběr dvou členských časopisů, a to Numismatických listů, vydávaných ve spolupráci s Národním muzeem a Numismatického časopisu, vydávaného vlastní ČNS. Myslím, že málokterý z numismatiků zde na fóru alespoň NL v knihovně nemá a uměl by se bez nich obejít.
Za další : ČNS má skvělou knihovnu (kromě knihoven, které si budují pobočky), budovanou po generace, seznam je dostupný na internetu a pro členy je opět její užívání včetně výpůjček zdarma. Že toho málo lidí využívá je jiná věc a jejich velká škoda.
Takže toho, co členství v ČNS nabízí, je pořád ještě dost. Tím nijak nesnižuji přínos setkávání se na interentovém diskuzním fóru, naopak, obojí se, aspoň podle mě, skvěle doplňuje.

tenzor

Moderátor

Zaregistrován
12. 1. 2010

#30 - 21. 1. 2015, 21:33

Na aukcich samozrejme, ale jsou i aukce mimo CNS, kde se na drazene mince muzu podivat, navic i na aukce CNS muzu v doprovodu clena CNS (jen nemuzu primo drazit) a predpokladam, ze se pak na mince take muzu podivat.
NL jsou dobry argument, ale nemusim byt nutne clen CNS, muzu si je koupit, coz take delam.
Nicmene na ten seznam knih se podivam, pokud tam budou i takove, co jsem k nakouknuti marne shanel v knihovnach numismatickych oddeleni, pak uznam, ze je to silny argument pro (a znamka moji ignorance)🙂

Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.