Moderátoři: numismat, smith

m1234

Uživatel

Zaregistrován
19. 4. 2014

#11 - 20. 1. 2015, 13:29

Prva rada.Na aukro a ebay zabudni tam si mozes kupovat LEN LITERATURU.A tou literaturou treba aj zacat

mamabc1234@gmail.com

Voloda16

Uživatel

Zaregistrován
17. 3. 2012

#12 - 20. 1. 2015, 15:12

filozofe odkud jste/si? knížek mám dost (některé i víckrát), možná bych (i kvůli přehledu), začal jednoduššími, ale nevím jak moc do základu je potřeba jít. ale obecně na aukru nebo v antiků se knihy sehnat dají.
replik zas tak moc není, určitě u běžnějších mincí FJ se jich bát není nutné. a když najdeš levnou vzácnou minci, tak víš, že asi není ok, i když bys to na prní pohled na ni neviděl (viz. i mé dotazy tady🙂)

jano7B9

Uživatel

Zaregistrován
26. 7. 2007

#13 - 20. 1. 2015, 15:42

Najlepsie je nezacinat zbierat a peniaze si uzit inym sposobom, lebo nakoniec zistis, ze denne surfujes po roznych strankach a zabijas cas hladanim chybajucich kuskov . tvoja zbierka sa ti zhodnoti minimalne a budes rad ked bude narast jej hodnoty aspon kopirovat narast spotrebitelskych cien. Ked uz aj budes mat zbierku, bud ta vykradnu alebo ti to deti predaju. Zbieranie minci je len iny druh sporenia do prasiatka. Ked ti nevadi v tom utopit volne peniaze , az potom sa mozes pustit do zbierania 😋

... Som tu deň a noc ...
Historické pohľadnice, dobové dokumenty a predmety z mesta Sereď
http://sered-city.blogspot.com

Pavel_III

Profilový obrázek
Moderátor

Zaregistrován
12. 6. 2012

#14 - 20. 1. 2015, 15:43

jano7B9 napsal/a:

Najlepsie je nezacinat zbierat a peniaze si uzit inym sposobom,

Třeba, jak to dělají mnozí, do jater!😈

Voloda16

Uživatel

Zaregistrován
17. 3. 2012

#15 - 20. 1. 2015, 16:07

s tím shodnocením... od mé mladosti šli ceny pěkně nahoru a to nejen u lepších mincí, díval jsem se např. na zlatníky FJ, které jsem koupil 5-8let zpátky, např. za 200-250kč, dnes se podobné prodávají za 500-600kč. Samozřejmě je to jak u akcií, nikdy nevím, které půjdou up a které nenávratně prodělají - ale dá se vsadit na "stálý" zájem, např. FJ

Evropa1

Uživatel

Zaregistrován
22. 7. 2011

#16 - 20. 1. 2015, 17:50

To Filozof.

Numismatika a sběratelství jsou dvě disciplíny, které jsou založeny na trochu jiných základech, ale mohou se náležitě doplňovat. Tento rozdíl si musíte uvědomit a rozhodnout se, jestli chcete pouze něco shromažďovat ( bez historických souvislostí), nebo chcete o těchto mincích také něco vědět a zasadit je do kontextu doby. Pak musíte znát historické souvislosti, monetarismus doby a ke zběratelké činnosti náležité obchodnické znalosti (bez nich nepochopíte institut odpovídající ceny).
Jestli máte zájem se v této zálibě něčemu naučit, buďte si vědom, že je to především závod na dlouhou trať. Pokládáte zde otázky, které jsou hodně složité a nikdy je nepochopíte ani z knížek, nebo veřejných diskusí. Chcete rady, ale vystupujete anonymně, bez možnosti kontaktovat Vás.

Koupím hezky zachovalé mince Františka II. Nabídky prosím zasílejte na email MERKUR1@o2active.cz

Filozof

Uživatel

Zaregistrován
19. 1. 2015

#17 - 20. 1. 2015, 20:34

1) tak nějak jsem zvyklý, že si všichni na netu tykáme - tady (nevím proč) se setkávám s tím, že mi někteří vykají. S dovolením bych navrhoval zůstat u tykání. Pokud někoho mate moje velké "V" u "Vás" - tak to je taková moje úchylka, že to píšu vždycky - i když oslovuju víc osob - neznamená to, že bych vykal.

2) S dovolením teda doplním - abych trochu vyjasnil:
Narodil jsem se takový, že když něco dělám, vždy pořádně. Jakýkoliv obor mne zajímá vždy bude znamenat, že mne zajímá i vše kolem a jsem ochoten do toho časi a energii věnovat, studovat atd. Jsem známý tím, že vždy o všem "hodně" vím. Proto mne neděsí představa, že se budu roky učit.
Omezení mám časové - jako všichni - a v prioritách, ale poslední měsíce jsou u me mince dost vysoko, takže zanedbávám jiné věci čas mincím věnuji.

Pokud jde o dlouhodobost - to mne také neděsí. Sice už mi není 20, ale snad tu ještě pár let pobudu. :-) A mince mám dlouhodobě "v sobě" - sbíral jsem jako klučina, pak to vše výhodně prodal v SRN (komický příběh :-)) ) a roky se tomu nevěnoval. Ale nevymřelo to ve mně ani za takovou dobu, tak už se to asi nezmění a umřu "omincován". :-) Takže ani z toho, že by šlo o náhlý a přechodný záchvat, není potřeba mít strach.

Komplexnost vědy kolem mincí (historie, zeměpis, metalurgie, hornictví, ekonomie, výtvarné umění, matematika) mne neodrazuje, naopak láká. Toho se rozhodně nebojím.
A pokud jde o narážku na moji "schopnost pochopit institut ceny", snad po 12 letech na různých VŠ od MFF po ekonomku nějaký základ mám.

Mimochodem - hned moje první semestrální práce kdysi v mikroekonomii - tam, kde spolužáci kopírovali trojstránkový výtah o monopolu z učebnice - byla o dějinách peněz. Dokonce s amatérským pokusem o jejich redefinici! :-)) A měla asi 30 (?) stran. Už z toho je vidět, že ty mince někde vevnitř mně pořád byly...

A pokud jde o možnost mne kontaktovat - to samozřejmě není problém - nechtěl jsem hned cpát svůj mail, když jsem nevěděl, zda se našel někdo, kdo by byl ochoten na něj něco napsat.
h.starecek(a)seznam.cz.
A jinak jsem Honza - pokud by někomu vadil můj nick jako anonymní - ale používám ho na netu 10 let a už se vžil. (Nehledě k tomu, že mne charakterizuje lépe. :-)

Filozof

Uživatel

Zaregistrován
19. 1. 2015

#18 - 20. 1. 2015, 20:44

jano7b9
no - já samozřejmě chápu, že sbírání je svým způsobem "utápění peněz". Ale já mám docela dobře rozmyšlené co chci.
I když zdánlivě člověk peníze nemá, ve skutečnosti skoro každý nějaké má, ale mnozí z nás je rozházejí za blbosti. A protože už nejsem nejmladší a je potřeba začít myslet na zadní kolečka, po zralém uvážení jsem se rozmyslel, že sbírat budu. Prostě proto, že peníze do mincí nejsou vyhozené a co jednou strčím do mince, už neutratím jinde. Pracně vydělané penízky pak v mincích "odpočívají" a hodnotu snad moc neztrácejí - minimálně zachovávají.
Výhodou je, že sbírka (či část) lze, v případě nouze, relativně rychle prodat (trh s mincemi je zjevně jeden z nejlikvidnějších v oblasti) a vedle toho dělají majiteli se vztahem ke sbírání i mincím radost.
No a po desítkách let buď pomůže sbírka přežít v důchodu nebo po mně něco zůstane dětem. Oboje mi přijde rozumnější, než vyhazovat peníze za jiné koníčky, kde se prostě časem vypaří (u mne např. hudba). Toť tedy jeden z prvků mé motivace a můj postoj.

___

Uživatel

Zaregistrován
24. 3. 2010

#19 - 20. 1. 2015, 20:46

No, človeče Honzo, entuziazmu máš na rozdávanie, tak nech ti vydrží 😉 Normálne som zvedavý, že čomu sa budeš v rámci numizmatiky venovať...

Filozof

Uživatel

Zaregistrován
19. 1. 2015

#20 - 20. 1. 2015, 20:56

Voloda16
Díky za nabídku (?) literatury - nebo jak to bylo myšleno.
Zatím mám
Atentáty na peníze (i když je to trochu o něčem jiném)
Peníze celého světa - což je slovníkově dělaná věc - pro mne velmi cenná
Mince a platidla (Vandas) - což je pro mne vynikající - přehledné, čtivé, ze všech hledisek - pro první úvod perfektní, byť samozřejmě jen "mělké".
No a pak 4 malé, základní katalogy oblasti mého zájmu (Novotný ap.)
Tohle jsem přečetl (i 2x) a teď určitě objednám ty 3 na trhu (Vorel - Od Tolaru..., Historie stříbra v ... a Petráň - Encyklopedie...).
K tomu čtu co kde najdu (v češtině) na netu - od stránek ČNS po historii kurzu zlata. :-).
Uvítal bych toho staršího Vorla - Od českého groše... a něco hlubšího k problematice FJI a mincovnictví/měnové politiky ap. té doby. Případně i novější doby - vlastně klidně dodnes.
A pokud jde o to, odkud jsem - no, v tom je trochu potíž. Jsem zdaleka, takže prostě bez zkoumání antikvariátů i obcházení burz se prostě nějak musím teď obejít - s tím nic nenadělám. :-(

Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.