Zaregistrován
19. 1. 2015
Přeji krásné numismatické odpoledne a dovoluji si položit svazek otázek, které trápí asi každého začínajícího sběratele/numismatika. MÁ TO SMYSL?
Pročetl jsem během posledních několika desítek hodin zde tisíce příspěvků. Během posledních měsíců stovky stran v literatuře i na netu. A bohužel musím říct, že moje nadšení pro numismatiku je na čtvrtinové úrovni, než když jsem s tím začal.
Jsem asi netypický případ. Nechci vydělat. Nechci obchodovat. jsem prostě již mnoho let srdcem tažen k mincím a duší jsem rozený sběratel. Proto jsem si řekl, že do toho zkusím jít. Jenže co jsem zjistil? Nikde žádní mně podobní - všude jen obchodníci, kšefty, plagiátoři, padělky, falza... věru nesmírně smutný obrázek "profi" světa numismatiky... :-(( Úplně mi to vzalo chuť. Vy zkušenější to už asi nevnímáte, případně v tom umíte chodit a vyděláváte na tom, ale my - začínající jsme otřeseni a znechuceni. Proto se ptám:
Je tu nějaký "srdcař" - zkušený kolega, který by poradil začínajícímu, aniž by se na něj díval svrchu?
Nakoupil jsem první mince, vím co pro skromný začátek chci a co si mohu dovolit, ale děsím se nakupovat dál, když se zdá, že na jednu dobrou mincí připadá jejich 24 dokonalých falz. A nikdo nechce radit, jak je poznat, aby nepomáhal falzifikátorům. OK, ale kdo poradí nám? Třeba i soukromě na mail - kam se dívat, co tak obecně hlídat u skupiny nejběžnějších mincí, které budu sbírat? Váha, rozměr, zvuk stříbra, nefalšovatelnost zlata - to už je mi jasné, ale jaké drobnosti v kresbách, na fontech, při prvním pohledu atd.?
A KDE nakupovat s minimalizováním míry rizika? Tady? Nebo je to zaplevelené už i tu? Na aukcích ČNS? Zahraničí? Kde je nejméně rizika? A má to vůbec ještě smysl, nebo se celý trh pod náporem falz zbortí?
A poslední otázka - jaký nejlepší katalog na FJI? Novotného mám, ale prý je mizerný.
Desítky dalších otázek jsem si už pomocí literatury, dotazů i netu odpověděl sám, ale na tyto bych ještě potřeboval odpovědi doplnit.
Děkuji za pomoc.
Zaregistrován
3. 2. 2011
Zaregistrován
12. 8. 2006
Podobne dotazy tady uz byly, takze doporucuji se podivat. Ve strucnosti ale:
nadsencu je nas stale dost, ale nekdy i z Vami zminenych duvodu se nekteri neukazuji, neprezentuji na webu a casto z casovych duvodu nechodi na zadne schuzky atd.
Co se rad tyce, verim, ze tu mnoho kolegu ochotne poradi. Zalezi ale v jake oblasti a s cim konkretne. Rady ohledne cen jsou asi zbytecne a doporucuji nejdrive prohledat vysledky drivejsisch aukci, u kazde mince odfiltrovat extremy a mate cenovy prehled hned.
Co se tyce falz, chce to divat se, divat se a divat se (a nekdy respektive nekomu to stejne nepomuze). Pro vyhnuti se falzum bych asi doporucil nakupovat na salovych aukcich nebo od overenych prodejcu a pro zacatek zadne drahe mince. Sice se padela i levne CSR, ale to aspon nebude tak bolet a falza to byvaji primitivni, takze pri trose porovnavani je poznate.
Zaregistrován
12. 1. 2010
Filozof napsal/a:
Přeji krásné numismatické odpoledne a dovoluji si položit svazek otázek, které trápí asi každého začínajícího sběratele/numismatika. MÁ TO SMYSL?
To si asi musí každý odpovědět sám na tuto otázku. Já si myslím že ano a stovky aktivních členů Sběratele zjevně také..
Filozof napsal/a:
Je tu nějaký "srdcař" - zkušený kolega, který by poradil začínajícímu, aniž by se na něj díval svrchu?
Určitě ano, ale záleží na zaměření. Pokud jsou to mince FJI, pak se tu určitě pár zkušených sběratelů najde.
Filozof napsal/a:
Nakoupil jsem první mince, vím co pro skromný začátek chci a co si mohu dovolit, ale děsím se nakupovat dál, když se zdá, že na jednu dobrou mincí připadá jejich 24 dokonalých falz.
Zase není potřeba takhle přehánět 😃
Filozof napsal/a:
A KDE nakupovat s minimalizováním míry rizika? Tady? Nebo je to zaplevelené už i tu? Na aukcích ČNS? Zahraničí? Kde je nejméně rizika? A má to vůbec ještě smysl, nebo se celý trh pod náporem falz zbortí?
Samozřejmě čím renomovanější aukční síň, tím menší riziko padělku a serióznější jednání (a pochopitelně většinou tím vyšší cena). Tady v ČR mám bohužel pocit, že všechny aukce upadají, pokud jde o kontrolu toho, co berou, ale třeba je to jenom tím, že je člověk čím dál víc zkušenější a víc si všímá podezřelých věcí..
Na tuto otázku už jsem viděl odpověď v jiném vlákně..
Zaregistrován
30. 9. 2010
ja by som si dovolil len malicku poznamku na okraj.
drviva vetsina zberatelov na tomto fore ma za sebou nejaky ten vyvoj,
od skromnych a zmatenych zaciatkov kedysi v detstve,
az po nejaky ten moment kedy si uvedomis, ze uz ubehla nejaka ta dekada
a mas pocit ze sem-tam niecomu aj rozumies : )
nezaobide sa to bez chyb a omylov, slepych uliciek, a momentov depresie.
ale kazdopadne to zmysel ma,
a to ti potvrdi snad kazdy.
proste neni to tak ze zacnes v pondelok a v nedelu je z teba numizmatik.
nema zmysel tlacit na pilu, u vetsiny je to beh na dlhu trat, snad na cely zivot.
jacisin76@yahoo.com
Zaregistrován
10. 12. 2014
Na tuto otázku si vždy budete muset odpovědět sám....prostě chca-nechca žijete v této době a je jen na vás jak si jí zpříjemníte, naplníte a popřípadě předáte něco dál (dětem, vnoučatům.....) a nemusí to být vždy statisíce na účtu(i když ty nikdy nikoho neurazí), ale už jen to, že až někdo někdy bude zjištovat, jakou to má reálnou cenu se bude muset prokousávat historii a tudíž bude poznávat dobu dávno minulou. Při této cestě určitě narazí na spoustu lidí "vyčůraných, zisku chtivých", ale i na spoustu lidí reálně poctivých (nikdo nechce prodělat), kteří to opět sbírají pro radost a chtějí něco předat dál . Pro sběratele začátečníka, to musí fakt být dilema se v této době nějak začít pohybovat, investovat do toho čas a především finance a nemít kvalitního poradce v zádech.....Pohled z druhé strany je stejný, pokud se chcete zbavit pozůstalosti ( opravdu není možné si vždy ponechat vše , jelikož už máte svým způsobem zařízený byt a ten většinou není nafukovací)opět narazíte na řadu lidí "vyčůraných, zisku chtivých, ale i na spoustu lidí reálně poctivých (nikdo nechce prodělat), kteří to opět sbírají pro radost a chtějí něco předat dál . A tak to půjde dokolečka dokola a jen na jednotlivci vždy bude záleže, zda se nechá lehce podvést a v podstatě okrást (bohužel šmejdi jsou vždy o krůček ve předu, proti málo znalým, poctivým, důvěřivým...) Možná se ted dostanu na černou listinu....ale jsem už ve věku, kdy vrstevník, mých (bohužel zesnulých) rodičů byl soudní znalec (známky, mince... ani on už nežije) a tak trošičku víc vím, jak se dá na tomto poli nepoctivě pohybovat.....ale to pole neprůhledné a nebezpečné je pro lidi historie neznalé (viz já) a ještě nebezpečnější pro lidičky toto vše neřešící. Smutné je,když tuto situaci využijí "šmejdi překupníci" na stařenku či staříčka, kteří se neumí bránit už jen tím....že to nepředpokládají.
Proto všem "zapáleným" SBĚRATELŮM držím palečky a mám dojem, že jich je na těchto stránkách dost a dost.
Většina je ochotná poradit, povzbudit (někdy až moc....ale ono fakt není možné sbírat a zachovat vše, co vám bylo odkázáno)...jen na Vás bude, jak se k tomu postavíte, kolik sám sebe do toho všeho budete investovat.
Zaregistrován
7. 10. 2006
Srdcařů je tu celkem dost. Toto fórum je zde právě proto, aby mohli sběratelé diskutovat, méně zkušení se ptát a ti zkušenější odpovídat. Funguje to tu takto už skorem 10 let ... Největší potíž je asi v tom, že všechny možné začátečnické dotazy už zde byly položeny mnohokrát a tak mnohé nebaví to stále dokola opakovat. Chce to najít si příslušná vlákna a samostudiem vše vstřebat, chodit na aukce, kde si můžeš veškeré nabízené mince prohlédnout in natura a získávat poznatky a jak už zde rovněž bylo řečeno, začít s levnějšími mincemi a naučit se je "nakoukat". Také to chce přečíst něco o technologii výroby mincí, aby Ti to pomohlo v odhalování případných falz ...
Zaregistrován
30. 5. 2009
Toto fórum je opravdu skvělá věc. Když jsem před lety hledal jakým směrem se budou sběratelké kroky ubírat, tak díky tomuto fóru jsem si utřídil myšlenky. Ze začátku jsme je tady bombardoval otázkami zdali je ta či ona mince v pořádku a zdali je ta cena reálná. No a časem, jakmile jsem si i něco nastudoval, se zde objevili další sběratelé - začátečníci, kterým jsem mohl zase radit já. Takže je to tady takový kolotoč a najde se zde spousta lidí, kteří budou ochotni pomoci. Takže když to zhrnu - Numismatika má smysl🙂
Když nejde o život, tak jde o h..no
http://cnspg.cz
Zaregistrován
19. 1. 2015
Děkuju všem za reakce.
Samozřejmě se snažím co nejvíc najít sám a neotravovat začátečnickými dotazy, už jsem přečetl 3 knížky o tématu, strávil stovky hodin na netu, teď právě už 10 hodin projíždím výsledky aukcí za loňský rok a vypisuji ceny - práce a investic času se nebojím. Ale přesto jsou věci, které nikde najít nemohu - například co konkrétně sledovat na mincích FJI, abych se vyhnul padělkům. Rád bych se učil sám, ale metoda koupit vždy jeden originál a jeden padělek, podrobně porovnat a padělek vyhodit, je na mne poněkud drahá. Je někdo ochotný mi k tomu něco napsat - třeba soukromě? Problém falz mne straší úplně nejvíc - děsí mne, že se falšují už i levné mince, které u mne zatím připadají v úvahu. Na Aukru jsem viděl už desítky fotek replik a pro laika jsou velice těžko rozeznatelné. :-( A samozřejmě je mi jasné, že tyto repliky jsou často nabízeny i neoznačeny jako repliky.
A dále - základem je jistě studium literatury. Na trhu vidím zajímavou "Encyklopedii č, m a sl numismatiky" (Petráň), ta jistě bude výborná a jistě velmi užitečné budou u 2 knížky od kolegova bráchy "Od českého tolaru ke světovému dolaru" a "Od pražského groše ke koruně české". Jenže ta druhá není nikde ke koupi. Neporadil by mi někdo, kde by se dala sehnat - nebo nemá někdo na prodej? Prolézat antikvariáty bohužel nemohu.
A bohužel nemohu ani "prolézat aukce" - alespoň ne osobně, takže jsou pro mne Vaše osobní zkušenosti velmi cenné.
Díky
Zaregistrován
19. 4. 2014
Numizmatika ma zmysel ak mas chut sa desiatky rokov ucit a venovat tomu nemalo casu.presne ako povedali v predoslych prispevkoch-numizmatikom sa nestanes za mesiac.Ak toto nie si ochotny podstupit tak nema zmysel.Ale poviem ti ten pocit ked zozenies mincu po ktrorei roky tuzis stoji za to.
mamabc1234@gmail.com
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.