sigur napsal/a:
Svätoladislavské denáre sa razili pomerne dlhú dobu v nezmenenej podobe, no a akoby od jedného okamihu sa zmenili 2 podstatné detaily mincového obrazu na averze aj reverze (poloha ruky s jablkom, tvar štítu) a v tejto podobe pokračovala razba ďalších niekoľko rokov.
Tak ma napadlo, že jediná výnimka z tohto pravidla je svätoladislavský denár Márie. Ale inak sa sv.Ladislav ďalej v uhorskom mincovníctve zobrazuje už len s rukou vedľa tela.
K týmto "saracénom" som práve náhodne našiel zmienku v listine zoborského konventu z 15. marca 1375, ktorá sa týkala zálohovania časti Zamaroviec za 18 hrivien strieborných denárov. Hotovosť bola vyplatená v denároch s vyobrazením panovníka Ľudovíta (denariorum usualium moderno tempore currencium presidente domino nostro nostro imaginem) alebo s vyobrazením magistra(!) Saracheni (seu superscriptionem magistri Saracheni habencium) - vyzerá to, že to Saracheni je tu vnímané ako meno osoby - úradníka.
MAREK, Miloš (ed.). Archivum familiae Motešický. 2010, č. 108, s. 124 (DL 62523)
Comes toto DLko mi celkom pomohlo díky. Celkovo v listinách som moc nevidel presne zadefinované denáre s vyobrazením pána Saracéna. Pre zaujímavosť dávam to tu aj v originále. Vyobrazená časť je toto: seu superscriptionem magistri Saracheni ha -
Obrázky:
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.