No, koukni schválně na saracény, jaké máš doma, i tento tvůj to má krásně vidět- ten podivný zásek na svislé příčce. Kdyby to bylo jen u několika kousků, myslela bych si, že je to jen nějaká vada, ale mám to skoro u všech. Jako by ta svislá příčka byla ze dvou částí... ale třeba je to nesmysl. Fakt je ale také ten, že kolem právě tohoto mista jsou i nerovnoměrnosti, což by mohlo tuhle teorii potvrzovat.
Obrázky:
Nemám doma žiadne saracény, jeden mi má prísť, ale - že ty tam preboha vidíš pozostatok stopy po kružidle rytca? Myslím, že to by mohlo byť ono, skontroluj to doma a zistíš, že sa ten zárez môže podobať na polkrúžok, alebo celý krúžok a vždy je situovaný v strede perlovca, resp. kolopisu. Nehádam sa, ale toto by mohlo byť vysvetlenie.
Nojo, ale ten kroužek kružidlem tam byl podle mne vyryt jako první, ne? I tak mi ten střed kruhu připadá kousek vedle od toho záseku. Také jsem si teď všimla další věci, která by tu teorii potvrzovala- kříž, ta svislá příčka, je u některých zakřivená. To by se přeci při ražbě jednou příčkou, nestalo. Počkej, zkusím sem dát lepší foto.
.. to kružidlo udělá do razidla díru, ta se pak při oražení mince objeví jako "výstupek", ne? Už jsem z toho pitomá 😆
Co toto? Je už bohužel šero na focení a můj materiál bohužel je v žalostném stavu. Kdyby sem tak ještě někdo dal fotky svých saracénů. Určitě by pomohly i z boku. 😉
Obrázky:
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.