Takáto situácia, kedy mincovým obrazom na averze bola len značka komorského grófa nastala len počas medzivládia (K-kríž/R, n-S) a bolo to z objektívnych príčin. Skrátka nebolo panovníka...
Keď to porovnám so Zrínyim, Štefanom Zápoľským alebo Grittim (a tí mali veľké vojenské zásluhy), tak im bolo dovolené umiestniť na mince len maličký erb pod hlavný štít alebo pod madonu.
Ak by to bolo ako sa všeobecne predpokladá, tak to by chlapci Saracéni mali "kurva" vplyv alebo zásluhy. No možno ho mali...ako píše Oliver, v roku 1374 usporiadal Ľudovít výpravu a zvíťazil nad tureckým sultánom Muradom I.
...samozrejme toto berte len ako blábolenie 🙂
Nemám veľa času, čo je horšie chýba mi doma základná literatúra, lebo ju má požičanú jeden žiak na SOČ-ku. Osobne si však myslím, že hlava saracéna je skutočne Saracenova značka, nič iné by som v tom nehľadal. Pán Pohl vychádzal z dobových dokumentov a listín, ktoré my bohužiaľ nemáme k dispozícii, predpokladám však, že by nepublikoval niečo, čo by bola úplná blbosť. Ja sa k tejto téme ešte vrátim, pokúsim sa zohnať zaujímavé veci (len trošku času potrebujem, makám na inom). Vo všetkých na Slovensku vydaných kronikách k danému obdobiu ktoré mám doma nie je o tejto záležitosti ani zmienka, musím zapátrať hlbšie. Ani Čepela vo vojenskej herldike sa o saracénskej záležitosti nezmieňuje, skúsim ešte Perniša, to je podľa mňa najväčší znalec anjouovskej problematiky na Slovensku.
Myslím, že na saracénskych denároch sa jedná výlučne o značku Jacoba Saracena. Teraz nebudem brať do úvahy to, či podľa Pohla boli razené skôr saracénske, alebo svätoladislavské denáre (táto problematika je však pre daný problém zásadná).
Saracénovu značku (resp. hlavu saracéna ako značku) sledujeme už od roku 1353 na Ľudovítových dukátoch, Pohl ich výrobu radí do Budína, alebo Pécsu, kde Saracenus pracoval ako komorský gróf. Saracenus je doložený na veľa listinách ako komorský gróf v Pécsi (1353, 1358-82), teda až do kráľovej smrti (pred ním bol v Pécsi a v Srieme Mikuláš Satumarský). Je zaujímavé, že nové emisie Ľudovítových dukátov, razených po roku 1375 (teda po smrti Jacoba Saracena) majú značku hlava saracéna obrátenú opačným smerom a v tom období (v Budíne, alebo Pécsi - podľa Pohla) pracuje Jacobov brat Johannes, tiež Saracenus. Je teda viac než isté, že hlava saracéna-maura je skutočne značka týchto dvoch komorských grófov.
Potom sa (podľa Pohla) začali raziť (od roku 1373 ?) saracénske denáre. Môžeme usudzovať, že Jacobus Saracenus naozaj bol jedným z najvýznamnejších komorských grófov v Uhorskom kráľovstve, nevieme však, prečo si túto výsadu u kráľa získal. Môžu to byť vojenské zásluhy, ale skôr zásluhy hospodárske. Podľa Pohla boli jedny z prvých týchto denárov razené práve v Pécsi, kde Saracen zastával svoj úrad, preto na nové denáre dal svoju značku ako ústredný motív. Prečo sa tak stalo sa môžeme len domnievať. Treba si však uvedomiť, že panovník s týmto počinom mohol súhlasiť a nemusel byť "vytočený"😉 že na minci nie je jeho portrét, išlo predsa o mincu s jeho menom (nie menom Saracena) a portrétne mince z tohto obdobia v Uhorsku nepoznáme (netreba zamieňať s podobizňou kráľa v majestáte - to nie sú portréty ako ich poznáme z rímskeho, alebo neskoršieho európskeho prostredia).
Práveže by bolo čudné, keby sa ústredným motívom denárov stala značka niektorého komorského grófa bez toho, aby emisiu denárov značil sám komorský gróf. Vtedy by mohli nastať skôr problémy, ale ak by bol Saracen prvým, v "ktorého" mincovni sa tento typ denárov razil, tak ostatní grófi skôr tento stav akceptovali a pridávali na stranu dvojkríža svoje vlastné značky.
Ak by sme zobrali hypoteticky do úvahy, že svätoladislavské sa razili až po saracénskych (čo samozrejme nie je isté, je to len teória - ešte nepodložená), tak by takisto bolo čudné, aby si komorský gróf za svoju značku vzal ústredný motív mince, ktorá bola razená predtým. No a keď sa pozrieme globálne na svätoladislavské denáre a umiestnenia značiek mincovní (a kom. grófov), tak hádam nemôže nikto pochybovať o tom, že hlava saracéna jednoznačne značkou komorského grófa je.
Samozrejme je to debata a som rád každej diskusii, ako hovorím, chýbajú mi nejaké podklady, tak som tiež len tak "haluzil", ale naozaj predpokladám (som si skoro istý), že hlava saracéna na saracénskych denároch je skutočne značka komorského grófa Jacoba Saracena.
Uf, vyčerpávajúce a dobré čítanie. Každopádne, ja vlastne nespochybňujem, že hlava saracéna na týchto denároch je značkou Saracénov, ale možno to tak vyznelo. Nám (minimálne teda mne) len nešlo do hlavy, ako sa mohla ocitnúť ako ústredný motív mince. No a potom zapájame fantáziu...😃 Ok, už ťa teda nebudeme otravovať a vyčkáme😈 😉
Archyho zhrnutie je nateraz najkomplexnejsie a najviac pravdepodobne, vychadza z doterajsich zisteni a logickych uvah, zial mozeme sa opriet len o velmi malo faktov, kedze doteraz sa v tomto moc nebadalo. Uz po kratkom nahliadnuti do listin regestarov, diplomatarov... z daneho obdobia (14. pripadne aj 15. storocie) - dostupne napr. aj v Madarskom krajinskom archive arcanum.hu/mol je zrejme, ze rod Saracen (nielen Jacob a Iohannes) zastaval iste funkcie nielen v 14. ale aj 15. storoci. Z roku 1381 pochadza listina pojednavajuca o majetkoch, kde bola udana aj hodnota, konkretne 60 "monetae Saracenalis".
Archy ďakujem za vysvetlenie, zo Sigurom máme v tomto rovnaký názor. Chápeme že hlava saracéna je značkou Saracenov, len nám nešlo do hlavy či komorský gróf mohol mať takú výsadu, že ovplyvnil ikongrafiu mince.
Teraz ťa fakt už nebudem otravovať, skúsim pohľadať niečo o význame rodu Saracénov v Uhorsku.
Mám mincu, ktorá teoreticky potvrdzuje Archyho hypotézu o tom, že svätoladislavské sa razili až po saracénskych, resp. v posledných rokoch Ľudovítovej vlády.
Na druhú stranu rešpektujem pána Pohla, ktorý do tohto obdobia datuje len saracénske. Takže stále v kútiku duše dúfam, že sa mohli raziť súčasne.
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.