To je otázka. Práveže neviem zohnať žiadnu literatúru k mincovaniu v Košiciach (aspoň niečo od E. Petácha).
Myslím, že Košice boli vôbec prvé mesto na Slovensku, ktoré dostalo svoj vlastný erb. Bolo to za zásluhy resp. pomoc Karolovi Róbertovi v boji o uhorský trón. A ľalia sa do erbu dostala už vtedy. Myslím, že mám od Archyho niekde článok o heraldike Anjouovcov. Idem pozrieť...
Od clena tohto fora som kupil krasny ludovitov svatovladislavky denar, podla literatury je to Pohl 79-8 Szekes-Fehervar paci sa nom mincova znacka A s ciarkou, Pohl pozna len bez ciarky. A pridam aj jednu otazku, na Archyho a Sigura, mam pocit ze zo Stolicneho Belehradu som vela tychto denarov nevidel, a vy?
Obrázky:
vo svete numizmatiky sa rad naucim nieco nove od skusenejsich.
Tak tak, Ľudovítov svätoladislavský mám s driekom na A. Ale pozrel som aj Máriin svätoladislavský denár, no ten je bez drieku.
Napadli ma zaujímavé skutočnosti:
1) Predpokladáme, že Ľudovítových denárov sa v Stoličnom Belehrade nevyrazilo veľa, keďže je táto značka výskytom vzácnejšia. Na druhú stranu je to jediná mincovňa, ktorá razila tento typ denára aj pre Máriu (iba v roku 1382, podľa Pohla). Skôr by som čakal, že tieto Máriine denáre začne raziť niektorá významnejšia mincovňa.
2) Je zaujímavé, že počas ďalších 4 rokov tu mala byť nulová produkcia mincí. No a od roku 1386 sa tu začali raziť denáre s korunnou a značkou A a tie sú podľa mňa ďaleko najčastejšie sa vyskytujúce denáre tohto typu. Takže produkcia bola zrazu obrovská?
3) Pred typom s korunou sa razili denáre s korunovaným M a to vo veľkom. Najčastejšie sa vyskytuje s 2 ľaliami, potom s ľaliou naľavo a potom s ľaliou napravo (môj približný odhad na základe pozorovaní). Ostatné značky sú pomerne vzácne a denár bez značky je nepriradený.
Pohl tie ľaliové priraďuje Košiciam (s otáznikom). V tom prípade by to bola obrovská produkcia a nepomer k ostatným mincovniam.
Takže okľukou sa dostávam k tomu čo načrtol Archypov. Niektorá z ľalií teda teoreticky mohla byť napr. značkou Stoličného Belehradu (?). (Archy mi asi naloží, čo to tu tlápem za blbosti, ale keď ja sa dnes tak nudím 😈 )
dakujem sigur nemyslel som ako ciarku driek na Acku ale ciarku v pravo hore, pozries sa prosim na svoj denar ci ju tam ma tiez, dik. Inak s tym ze na anjuovskych razbach lalia nemusi vobec suvisiet s kosicami suhlasim.
Obrázky:
vo svete numizmatiky sa rad naucim nieco nove od skusenejsich.
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.