Moderátoři: Archypov, facctory, smith

l_m_2009

Uživatel

Zaregistrován:
20. 9. 2011

Vytvořeno:
28. 11. 2012, 23:24

___

Uživatel

Zaregistrován:
24. 3. 2010

Vytvořeno:
28. 11. 2012, 23:43

:mrgreen: ...týpek si všimol, že namiesto jednej bodky tam má dve, čo inde nevidel, ale že má rozdielne fonty a štít, to si nevšimol...tak si to myslel? 😉

l_m_2009

Uživatel

Zaregistrován:
20. 9. 2011

Vytvořeno:
28. 11. 2012, 23:55

Asi to nebude až taká rarita, keď mi ho Gooogle hneď ponúkol. Na stránke sú 4 odkazy na 542-ku, z toho jediný na typ Pohl 79-9b (ľalia + hlava saracéna) a je to tiež "hybrid".
Archy videl 500 kusov s takou značkou? Dosť o tom pochybujem.

___

Uživatel

Zaregistrován:
24. 3. 2010

Vytvořeno:
28. 11. 2012, 23:55

A čo tak napríklad jednostranný kruhový peniaz s levom? Mne laikovi do bohemiky sa všetky zdajú rovnaké. Viem, že je tam X variant ale nechápem,ako ich niekto vie rozoznať...mesiačik, pazúry, jazyk leva....teda viem, má to skrátka napozerané...podobne je to s tvarom koruny na PG...a podobne je to so štítom...dobrú noc 😎

___

Uživatel

Zaregistrován:
24. 3. 2010

Vytvořeno:
29. 11. 2012, 00:08

Asi to nebude až taká rarita, keď mi ho Gooogle hneď ponúkol. Na stránke sú 4 odkazy na 542-ku, z toho jediný na typ Pohl 79-9b (ľalia + hlava saracéna) a je to tiež "hybrid". Archy videl 500 kusov s takou značkou? Dosť o tom pochybujem.

Zatiaľ mi z toho vyplýva, že sa tento hybrid razil asi v jednej mincovni a pravdepodobne v 2 emisiách. To si myslel? 😉

Btw. môj hybrid je na nete minimálne 3-krát a ďalší mám v albume a pritom je stále považovaný za vzácny (aj cenovo).

Archypov

Moderátor

Zaregistrován:
10. 6. 2006

Vytvořeno:
29. 11. 2012, 00:31

Neviem o čom sa tu stále hovorí. Ja som tu publikoval zaujímavosť, nič viac. Nehovorím že sa jedná o unikát, ani raritu, hovorím, že som sa s niečim podobným stretol prvýkrát. Archy nevidel 500 denárov s touto značkou, ale 500 svätoladislavských denárov, kde bolo pár variantov s touto značkou, prosím nevkladať mi do úst slová, ktoré som nepovedal.
Zaujímavá a vzácna minca to určite je. Aj pražský groš Václava II. s malým levom je vzácna minca a na googli ich aj tak nájdeš dosť, to nič nemení na fakte, že sú tieto mince vzácne. Dovolím si povedať, že týchto hybridných razieb o ktorých hovoríme bude oveľa menej ako grošov s malým levom...
Tak to zhrňme:
Je tu minca, ktorá má znaky H 542 a 543, jedna strana je typ 542 a druhá strana 543 - zatiaľ chápeme, áno? To, že averz a reverz majú iný typ písma asi tiež chápeme a rozumieme aj tomu, že je to výlučne na tejto minci (resp. na týchto denároch s hlavou saracéna a ľaliou - POZOR - nie však na všetkých týchto typoch). Ja som vyslovil názor, že sa môže jednať o hybridnú razbu, kde boli použité razidla z dvoch sád, ktoré k sebe nepatrili - dôvodov môže byť viacero a nemá význam ich tu teraz skúmať.
Tvrdenie kolegu že Huszár a Pohl nerozoznávali typy podľa tvaru štítu a písma je síce správny postreh, ale v numizmatike 21. storočia neobstojí. Nemôžeme teraz Huszára a Pohla považovať za svätých a nerozoberať ich závery. Do Hánu ani pri grošoch Václava IV. sa nerozlišovalo tak striktne podľa mnohých detailov na grošoch Václava IV., budeme teda Hánu považovať za šarlatána, ktorý sa papral v nezmyselných detailoch? Trochu ma prekvapuje prístup zopár ľudí, ktorí nevidia a keď sa im niečo ukáže, tak ako by vidieť nechceli.😉
Ja tu neobhajujem svoju mincu ktorú mám u seba, teda mi na tom tak veľmi nezáleží, len som chcel poukázať na veľmi zaujímavú mincu, ktorá je aj vzácna čo sa výskytu týka. Vyzerá to skutočne na hybrid medzi 542 a 543, poprípade nový variant v rámci typu.
Garantujem vám, že po publikovaní celého nálezu vyjde na "svetlo Božie" viacero variantov, ktoré Pohl nepoznal...

l_m_2009

Uživatel

Zaregistrován:
20. 9. 2011

Vytvořeno:
29. 11. 2012, 00:34

Ak chceme hovoriť o pomernom zastúpení "hybridov", asi by bolo dobré pozerať len denáre Huszár 542, Pohl 79-9b, (t.j. so značkou ľalia + Saracén) z mincovne Pécz.

Obrázek vložený uživatelem

Potom môžeme hovoriť o pomernom zastúpení "obyčajných" a "hybridov".
Z týchto som tu videl zatiaľ len 2 fotky a na oboch sú "hybridy" 🙂 😳

tocomabyt

Uživatel

Zaregistrován:
30. 9. 2010

Vytvořeno:
29. 11. 2012, 01:17

odvolavat sa do nekonecna na Pohla a Huszara dnes uz nema zmysel.
to co oni poznali, daj im PanBoh lahku zem, dnes nieje podstatne.
zo zeme sa odvtedy vyrojilo tolko novych kuskov, ze oni, pri vsetkej ucte,
to jednoducho nemohli podchytit. nebolo ako.

jacisin76@yahoo.com

Archypov

Moderátor

Zaregistrován:
10. 6. 2006

Vytvořeno:
29. 11. 2012, 07:45

To l_m_2009: Súhlasím, pozrime sa teda len na denáre typu Pohl 79-9b, ak si ich viac nevidel, ponúkam pár obrázkov. Čo myslíš, ako vyzerajú?😉

Obrázky:

___

Uživatel

Zaregistrován:
24. 3. 2010

Vytvořeno:
29. 11. 2012, 07:58

l_m_2009: A keď sa objaví pri iných značkách, tak budeme počítať vážené priemery? 😆 To bolo zatiaľ najlepšie, čo si tu dal...ani kávu nepotrebujem

Ok, pre mňa stačí...odteraz reagujem len na argumenty. Riešiť plky typu "asi...keď" pre mňa nemá žiadnu pridanú hodnotu...

Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.