Sigur, Archy, aj tu je jeden taký.
http://www.forumancientcoins.com/gallery/displayimage.php?album=2234&pos=21
Obrázky:
A čo tak napríklad jednostranný kruhový peniaz s levom? Mne laikovi do bohemiky sa všetky zdajú rovnaké. Viem, že je tam X variant ale nechápem,ako ich niekto vie rozoznať...mesiačik, pazúry, jazyk leva....teda viem, má to skrátka napozerané...podobne je to s tvarom koruny na PG...a podobne je to so štítom...dobrú noc 😎
Zatiaľ mi z toho vyplýva, že sa tento hybrid razil asi v jednej mincovni a pravdepodobne v 2 emisiách. To si myslel? 😉
Btw. môj hybrid je na nete minimálne 3-krát a ďalší mám v albume a pritom je stále považovaný za vzácny (aj cenovo).
Neviem o čom sa tu stále hovorí. Ja som tu publikoval zaujímavosť, nič viac. Nehovorím že sa jedná o unikát, ani raritu, hovorím, že som sa s niečim podobným stretol prvýkrát. Archy nevidel 500 denárov s touto značkou, ale 500 svätoladislavských denárov, kde bolo pár variantov s touto značkou, prosím nevkladať mi do úst slová, ktoré som nepovedal.
Zaujímavá a vzácna minca to určite je. Aj pražský groš Václava II. s malým levom je vzácna minca a na googli ich aj tak nájdeš dosť, to nič nemení na fakte, že sú tieto mince vzácne. Dovolím si povedať, že týchto hybridných razieb o ktorých hovoríme bude oveľa menej ako grošov s malým levom...
Tak to zhrňme:
Je tu minca, ktorá má znaky H 542 a 543, jedna strana je typ 542 a druhá strana 543 - zatiaľ chápeme, áno? To, že averz a reverz majú iný typ písma asi tiež chápeme a rozumieme aj tomu, že je to výlučne na tejto minci (resp. na týchto denároch s hlavou saracéna a ľaliou - POZOR - nie však na všetkých týchto typoch). Ja som vyslovil názor, že sa môže jednať o hybridnú razbu, kde boli použité razidla z dvoch sád, ktoré k sebe nepatrili - dôvodov môže byť viacero a nemá význam ich tu teraz skúmať.
Tvrdenie kolegu že Huszár a Pohl nerozoznávali typy podľa tvaru štítu a písma je síce správny postreh, ale v numizmatike 21. storočia neobstojí. Nemôžeme teraz Huszára a Pohla považovať za svätých a nerozoberať ich závery. Do Hánu ani pri grošoch Václava IV. sa nerozlišovalo tak striktne podľa mnohých detailov na grošoch Václava IV., budeme teda Hánu považovať za šarlatána, ktorý sa papral v nezmyselných detailoch? Trochu ma prekvapuje prístup zopár ľudí, ktorí nevidia a keď sa im niečo ukáže, tak ako by vidieť nechceli.😉
Ja tu neobhajujem svoju mincu ktorú mám u seba, teda mi na tom tak veľmi nezáleží, len som chcel poukázať na veľmi zaujímavú mincu, ktorá je aj vzácna čo sa výskytu týka. Vyzerá to skutočne na hybrid medzi 542 a 543, poprípade nový variant v rámci typu.
Garantujem vám, že po publikovaní celého nálezu vyjde na "svetlo Božie" viacero variantov, ktoré Pohl nepoznal...
Ak chceme hovoriť o pomernom zastúpení "hybridov", asi by bolo dobré pozerať len denáre Huszár 542, Pohl 79-9b, (t.j. so značkou ľalia + Saracén) z mincovne Pécz.
Potom môžeme hovoriť o pomernom zastúpení "obyčajných" a "hybridov".
Z týchto som tu videl zatiaľ len 2 fotky a na oboch sú "hybridy" 🙂 😳
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.