Ďalej samozrejme chápem tvoje námietky, v Lošonci som videl viacero variácií postavy a tváre sv. Ladislava, všetko boli mince pravé. Tá korunka je skutočne trochu iná, na pokuk sem hodím viacero fotografií, môžeme porovnať. Tá ľalia však pri štíte nechýba, len nie je dobre vyrazená, evidentne tam však bola. Budeme bádať ďalej, predbežne to však ako falzum nezapisujem.
Vrátim sa k tomu denáru s dvoma korunkami, začínam meniť názor a pripúšťam možnosť, že sa naozaj jedná o falzum - stále bádam a nedá mi to spávať.🙂 Vytiahol som ešte jedno falzum, ktoré je však evidentné a opisy (nezmyselné) a ikonografia je celkom odlišná, avšak postava sv. Ladislava vykazuje podobné črty. Takisto som nútený uvažovať o falze, lebo to rozdelenie LADISLAVS som takto naozaj ešte nevidel a práve som preskúmal 500 mincí. Tak bádam ďalej, má okrem sigura ešte niekto niečo k tomu?
Obrázky:
Nó pekná rodinka...🙂 Tiež očakávam jeden saracénsky obolus, už by mal byť na ceste.
Ja na tom svätoladislavskom vidím 3 zaujímavé veci:
- Značka - hlava saracéna je iná (detailnejšia) ako na iných denároch, kde je kombinovaná značka - hlava saracéna s niečim
- Averz - renesančné písmo (typické pre H-542), reverz - gotické písmo (typické pre H-543)
- Navyše, tento tvar štítu je typický skôr pre H-543.
Podľa mňa sa jedná o hybridnú razbu. Gratulujem, veľmi vzácna vec 😉
Môže byť?
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.