Moderátoři: smith, Wjem

Profilový obrázek
stajny

Uživatel

Zaregistrován:
20. 11. 2022

#1 20. 11. 2022, 18:23

Dobrý den,
omlouvám se, jestli je zde podobný dotaz, ale zběžným prohledáváním jsem nenašel. Jsem laik, který si občas zajde na výstavy známých umělců a zaujalo mě, že se grafiky či litografie menších děl autorů Dálí či Miró dají sehnat ve velké hojnosti. Nerozumím bohužel zcela tomu, jaké jsou "typy autenticity" těchto děl. Někdy je to jen obrázek, někdy má i podpis, pochopil jsem, že autor jich nechal vytisknout x a pak třeba 100 podepsal. Není k tomu nějaký článek či odkaz, jak se v tom zorientovat? Cílem je nějaké hezké dílo s originálním podpisem, nějak ověřeným. Vidím, že je jakýsi web Artbohemia, kde není asi možné autenticitu ani hlídat, pak jsou menší galerie, kde občas něco je (Platýz, galerie v Chrudimi atd..) . Vlastně nevím, kde to uchopit a začít studovat a pak v klidu vyčkat na pěkné dílo. Je zde někdo trplělivý, kdo by mi poradil? Děkuji a hezký den.

Profilový obrázek
nataradza

Uživatel

Zaregistrován:
29. 11. 2020

#2 20. 11. 2022, 19:43

Všechno jsou to podvody nebo mystifikace, nic nekupovat.

Profilový obrázek
stajny

Uživatel

Zaregistrován:
20. 11. 2022

#3 20. 11. 2022, 19:45

Děkuji natarazdo, lze tu odpověď nějak rozvést?

Profilový obrázek
Wjem

Moderátor

Zaregistrován:
20. 7. 2010

#4 20. 11. 2022, 20:04

Nejde o podvody ani mystifikace, ale většinou o pozdější vydání slavných grafických prací význačných umělců (Dalí, Picasso, Miró, Vasarely aj.)

Bývají to dost často limitované edice, ozvláštněné třeba vydáním na speciálním papíru atd. Vydavatelé to činí se souhlasem umělce (pokud je ještě naživu), anebo se souhlasem dědiců či vlastníků autorských práv.

Problém je, že těchto speciálních limitovaných edicí je již tolik, že v podstatě ztrácejí na vyjímečnosti a tomu obvykle odpovídá i cena, která dosahuje jen zlomek originálních grafických signovaných prací.

K nám se tyto "novotisky" dostávají také a díly neznalosti a naivitě kupců se často draží za mnohem vyšší cenu, než za jakou je lze získat v zahraničí...

Jinak, občas se samozřejmě v lepších aukčních domech objeví i originální grafická práce nějakého světového mistra. Ale cena rozhodně není zanedbatelná :-)

Profilový obrázek
nataradza

Uživatel

Zaregistrován:
29. 11. 2020

#5 20. 11. 2022, 20:07

Mystifikace v tom, že budí zdání, že to má takovou hodnotu. Vizte třeba https://www.artbohemia.cz/cs/grafiky-tisky/28616-persistance-de-la-memoire-stalost-pameti-mekke-hodinky.html
Uvedeno signatura tužka. Opravdu? Není to v tisku?
Je to u mě podvod, jako byl podvod prodávat předražené hrnce seniorům. Je to šmejdství.

Profilový obrázek
Wjem

Moderátor

Zaregistrován:
20. 7. 2010

#6 20. 11. 2022, 20:21
Mystifikace v tom, že budí zdání, že to má takovou hodnotu. Vizte třeba https://www.artbohemia.cz/cs/grafiky-tisky/28616-persistance-de-la-memoire-stalost-pameti-mekke-hodinky.html Uvedeno signatura tužka. Opravdu? Není to v tisku? Je to u mě podvod, jako byl podvod prodávat předražené hrnce seniorům. Je to šmejdství.

Ale tak, ART Bohemia je společnost "zvláštní" sama o sobě.
Většina jejich nabídky je totálně předražená, možná proto, aby mohli imervére pořádat velké slevové akce :-)
Na druhou stranu už jsem tam zaznamenal a koupil za hubičku pár kousků, o kterých ti dobří lidé vůbec netušili co mají v ruce (nabídce)...

Profilový obrázek
stajny

Uživatel

Zaregistrován:
20. 11. 2022

#7 20. 11. 2022, 20:22

Děkuji diskutujícím. Viděl jsem například Dalího jednoduchou litografii na výstavě věnované Salvatoru Dalímu ve Zlíně za 50 tis s podpisem, je možné obvykle naletět i na takové výstavě? Nebo třeba jsem našel toto. Jak moc je toto velký originál? Děkuji za trpělivost😮)

https://www.dorotheum.com/cz/l/8317274/

Hodiny od Dalího za 50 tis mi taky přišly nějak levné na to že to je TOP litografie

Profilový obrázek
nataradza

Uživatel

Zaregistrován:
29. 11. 2020

#8 20. 11. 2022, 21:35

stajny -- Mě vážně neberte, já tomu nerozumím, ale prostě bych do toho nešel. Taky nesbírám jména, ale jen to, co se mi líbí, a je za slušnou cenu. U velkých jmen je trh zaplevelený a člověk je jak myš mezi mlsnými kocoury.

Profilový obrázek
jazzdr

Uživatel

Zaregistrován:
23. 3. 2014

#9 21. 11. 2022, 17:52

Zakázal bych používat slovo litoofset nebo dokonce litografie, když jde o prachobyčejný rotační ofset (z hliníkové fólie).

Profilový obrázek
nin

Uživatel

Zaregistrován:
30. 5. 2018

#10 22. 11. 2022, 11:56

Dalí a hlavně Gala byli zdatnými obchodníky a pro prachy udělal Dalí téměř cokoli.
Ne nadarmo ho Breton nazval "dolarový hamoun" (avida dollars"), viz níže.

Obrázky:

Obrázek vložený uživatelem

Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.