Moderátoři: smith, Kucera, jan322

ferovyobchodnik

Uživatel

Zaregistrován
25. 11. 2016

#3961 - 7. 11. 2023, 21:48

dula to napsal dobře, způsob uložení je důležitý (a není to pak vlastně umělé?), zažil jsem již vyčištění mince/patiny jen kvůli tomu, aby mohla vzniknout jiná, kterou majitel preferoval.... mě osobně je to jedno, mám takové i makové, já su jen úchyl na koncové střížky😃

ferovyobchodnik@seznam.cz

Je cerstva

Uživatel

Zaregistrován
29. 11. 2020

#3962 - 7. 11. 2023, 22:19

Mince byly uloženy v dřevěném kabinetu. Jednalo se o 3 Krejcar, XV Krejcary a některé Tolary z období 17.-18. století.

kv444

Uživatel

Zaregistrován
7. 9. 2020

#3963 - 7. 11. 2023, 23:02

řekl bych, že je to spíš umělá patina. ale povedená a vkusná. dá se to udělat sirnými játry. když je mince v lesku, hraje po koupeli všemi barvami. ale asi budou i jiné způsoby...

OtravnyKomar

Uživatel

Zaregistrován
11. 2. 2016

#3964 - 7. 11. 2023, 23:44

Z fotky těžko říct ale asi, možná bych se přiklonil k umělé. Kv444, sirnými játry uděláš jen tmavou oxidaci. Cest k takové patine je mnoho. Poznal jsem Maďara co nosil mince do lázní a ty se mu tam po pár hodinách napatinovali a věru nevypadalo to zle. Vyzkoušel jsem mnoho způsobů patinovani, ať rychlých tak pomalých ale popravdě žádná umělá nebo rychle kvašená patinace kterou bych znal se nevyrovná pomalé a plynule oxidaci. To co sem dal publicista je zřejmý příklad pomalé oxidace. Jak správně poznamenal je čerstvá, tvoří se od krajů mince a reliéfů obrazu ke středu a od reliéfů. Znakem jsou pomalé a plynulé přechody mezi barevným spektrem, jednodušeji na rovnoměrném povrchu, u starších často neviditelné vykorodovanyxh mincích je to horší, to by myslím bylo slovo pro Olivera... Tak ci tak je to jen první část procesu ktera stejně vede k úplnému ztmavnutí stříbra. Dulo, to je můj případ. Po letech jsem dospěl k názoru že zřejmě nechci mít sbírku grošů co kus to úplně něco jiného. Podobně jako muzeum nález vyčistí než ho uloží, to zřejmě udělám taky a za roky, možná po me smrti budou mít všechny mince stejnou nebo podobnou krásnou patinu.

Najít dokonalý květ na rozkvetlé třešní není jednoduchý úkol, kdyby člověk strávil celý život hledáním dokonalého květu, nebyl by jeho život promarněn.
akolita@seznam.cz

gorila

Uživatel

Zaregistrován
27. 12. 2010

#3965 - 8. 11. 2023, 07:31

Sirných jater netřeba. Stačí si v lékárně koupit jodovou tinkturu.
Duhová patina je průvodní jev pomalé a nerovnoměrné oxidace. (nošení dříví do lesa)

Jedna dvě, Baba jde. Jde si Jaga pro tebe.

Guldiner

Moderátor

Zaregistrován
28. 10. 2015

#3966 - 8. 11. 2023, 10:01

OtravnyKomar napsal/a:

Z fotky těžko říct ale asi, možná bych se přiklonil k umělé. Kv444, sirnými játry uděláš jen tmavou oxidaci. Cest k takové patine je mnoho. Poznal jsem Maďara co nosil mince do lázní a ty se mu tam po pár hodinách napatinovali a věru nevypadalo to zle. Vyzkoušel jsem mnoho způsobů patinovani, ať rychlých tak pomalých ale popravdě žádná umělá nebo rychle kvašená patinace kterou bych znal se nevyrovná pomalé a plynule oxidaci. To co sem dal publicista je zřejmý příklad pomalé oxidace. Jak správně poznamenal je čerstvá, tvoří se od krajů mince a reliéfů obrazu ke středu a od reliéfů. Znakem jsou pomalé a plynulé přechody mezi barevným spektrem, jednodušeji na rovnoměrném povrchu, u starších často neviditelné vykorodovanyxh mincích je to horší, to by myslím bylo slovo pro Olivera... Tak ci tak je to jen první část procesu ktera stejně vede k úplnému ztmavnutí stříbra. Dulo, to je můj případ. Po letech jsem dospěl k názoru že zřejmě nechci mít sbírku grošů co kus to úplně něco jiného. Podobně jako muzeum nález vyčistí než ho uloží, to zřejmě udělám taky a za roky, možná po me smrti budou mít všechny mince stejnou nebo podobnou krásnou patinu.

Žádné pravidlo k tvorbě přirozeně atraktivní patiny neexistuje, pouze se doporučuje způsob skladování k dosažení kvalitních výsledků,ani žádné znaky jak píšeš viz pomalé přechody atd.nemusi být typické.
Atraktivní rovnoměrné rozložení patiny je hlavně o náhodě, můžeš skladovat mince kdekoliv a jakkoliv a není zaručeno, že budeš mít jednou nádhernou patinu s rovnoměrným duhovým přechodem,stejně tak to platí pro umělou patinu ať už sirnými játry, či jodové tinktury u jodové obzvláště, kdy ti to může hodit na jedné straně mince černotu jak bota na opačné nepřirozené výraznou duhu, jednoduše je to nevyzpytatelné,už dávno jsem se od těchto hlouposti odtrhnul.
Krásná mince s nádhernou patinou je vzácnost a tyto mince by měly být mezi sběrately vyhledávaný a ceněný.
Rektoruv krejcar je pěkný s docela hezkou přirozenou patinou, která se vytváří dlouhodobě a za určitých né zcela jasných podmínek, které můžou být u každé mince individuální,nejčastěji lze to vypozorovat na plochách ražebních lesků.
Pokud by to bylo umělé jako že není,byla by to zatraceně náhoda,nebo mistrovské dílo, což už naznačil Fidži.

Problém u každé atraktivní patiny je samozřejmě stálost, zajistit její neměnnost, často ony nenáviděné krabičky byly a jsou řešením..

Konzultace a poradenství v oboru numismatiky
https://www.linkedin.com/in/milan-heczko-01291424b
https://pin.it/4kDaagI
milan.heczko@yahoo.com

dula77

Uživatel

Zaregistrován
1. 8. 2010

#3967 - 8. 11. 2023, 11:58

Sekunda v sirných játrach. Každá minca reaguje inak, záleží na predchádzajúcom čistení, kvalite striebra.
Stačí sa pohrať, viackrát zopakovať ak sa to nepodarí.
A z času na čas sa naozaj niektorá vydarí.

Obrázky:

Obrázek vložený uživatelem

blasko.juraj.ml@gmail.com

dula77

Uživatel

Zaregistrován
1. 8. 2010

#3968 - 8. 11. 2023, 12:20

Prvé foto pred patinovaním. Na fotkebto nevyzerá, ale bola vyčistená na kosť. Mení farbu pod uhlom. Na živo to vyzerá celkom dobre.

Obrázky:

dula77

Uživatel

Zaregistrován
1. 8. 2010

#3969 - 8. 11. 2023, 12:25

Dúhová farbička

Obrázky:

rektor

Uživatel

Zaregistrován
28. 12. 2020

#3970 - 8. 11. 2023, 12:33

Ano to je ono. Jsem asi lama, ale ten pojem sirná játra slyším prvně. Díky za informace.

Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.