sigur: prispevek 2084 a dalsi:
https://www.sberatel.com/diskuse/sberatel/pozadavky-na-oceneni-minci_post_-424030#post424030
numismat@seznam.cz
Fidzi a mitom007 moc děkuji.
Doporučenou literaturu se pokusím sehnat, v mé num. knihovně snad ještě nějaké volné místo najdu.
Jestli jsem to pochopil správně, v žádné této publikaci přímo originál foto nenajdu. Odkazují se navzájem na sebe, nebo ještě na starší literaturu. Dále mě zaujaly odkazy na muzea ve Vratislavi a Vídni. Hmm to zní slibně, tam se se mnou asi bavit nebudou co? Rád bych je viděl na vlastní oči, aspoň fotku. Dokud neuvidím neuvěřím.😃
Nechci z toho dělat velkou vědu, jen jsem si v tom chtěl udělat jasno. Je nesmysl snažit se do sbírky dostat minci kterou nikdy nikdo neviděl, možná ani neexistuje a nebo ano, ale jeden dva kusy. Ty bych stejně nezískal.
Každopádně jedná se o mince velice vzácné, mohl bych si je označit cca RRR?
novotny-zdenek@seznam.cz
Kenedz, bohužiaľ pokiaľ niekto pri zapisovaní súhrnu zbierky urobil chybu, tak tá chyba bola citovaná v odkazoch ďalších 100 rokov. Taktiež je tu názor Dula77, že sa pri týchto nezvyčajných ročníkoch a razbách mohlo jednať o dobové falzá, ktoré vtedy nedokázali odlíšiť od originálnych razieb. A ja mu v niektorých prípadoch dávam za pravdu.😉
Processed coin catalogs 4.152 Auctions / 35.000 Lots
Všetko o bankovkách www.mojazbierka.sk :)
Sent from my ZX Spectrum
I když nemám takové zkušenosti, viděl bych to podobně. Asi bych to uzavřel takto:
Z těchto pěti ražeb bych reálnou existenci přisuzoval pouze VI: 1690 SHS.
4 kusy ve Vratislavi a 1 kus ve Vídni. Možná se mi to podaří někdy ověřit.
Ty ostatní si rozhodně do chyběnky dávat nebudu. Zapíšu si je pouze do poznámek o možné existenci a budu doufat v zázrak. 😉
Ještě jedno moc děkuji za pomoc a čas strávený nad tímto dotazem.
novotny-zdenek@seznam.cz
Nevím jak ve Vratislavi, ale z Uměleckohistorického muzea ve Vídni lze kvalitní fotografie mincí z jejich sbírky získat. Není to ale zadarmo, musíte minci "adoptovat" zaplacením poplatku 25 € za jednu minci. Po zaplacení obdržíte emailem kvalitní fotky s metrologickými údaji a mince bude také zařazena do jejich online katalogu s vaším jménem jako patrona mince (vlastní zkušenost). Zde základní info:
http://www.ikmk.at/sponsorship?lang=en
Aha, to je zajímavé. O tom by se dalo uvažovat. Hned jsem se koukl, jestli ten můj ročník náhodou někdo neadoptoval, ale ne. Uvidíme jestli zbydou nějaké peníze po Vánocích.
Ze strany muzea to není špatný nápad. Nafotit všechny mince co mají v depozitáři a vyvěsit je na webu by bylo báječné pro badatele, ale chápu, že by to nebylo zadarmo a toto je cesta. Trochu odbočím, jak je to v Praze? Jsou tam dvě mince, které by mě zajímaly.
Teď to vypadá, že bych chtěl adoptovat celou Evropu. 😃
novotny-zdenek@seznam.cz
Národní muzeum má mince uloženy v depozitáři v Terezíně, takže pokud se Ti podaří někoho z pracovníků numis. oddělení přesvědčit, aby Ti minci vyfotil, budeš si muset počkat, než někdo z nich pojede do toho externího depozitáře. Dá se domluvit i varianta, že Ti jí přivezou do Prahy, kde se na ní můžeš přijet podívat. Nevím, jestli to tak funguje běžně, ale mě takto několikrát něco nafotili nabo přivezli do Prahy, když jsem to potřeboval pro badatelské a publikační účely.
sigur napsal/a:
Používalo sa to aj na Leopoldových drobákoch (násobky grajciarov) razených v uhorských mincovniach?
Latinská skratka "9" sa používala napr. pri bratislavských 3.grajciaroch 1695 a 1696
Processed coin catalogs 4.152 Auctions / 35.000 Lots
Všetko o bankovkách www.mojazbierka.sk :)
Sent from my ZX Spectrum
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.