Dnes vyrábané kópie sa vyrábajú
1.) z iného materiálu ako už napísal Otravnykomar. Takže podľa obsahu stopových prímesí sa dá určiť doba alebo oblasť, z ktorej pochádza použitý materiál.
2.) iným technologickým postupom. Averz a reverz mince je pravdepodobne skopírovaný podľa originálu. Takže by som sa zameral najmä na hranu, plochu, medzipriestory. Ručnú prácu nedokážu skopírovať strojom.
Pre takéto porovnanie potrebujeme porovnávací originálny materiál a hlavne nie lacné prístrojové vybavenie (XRF spektrometer, kvalitný mikroskop)
Processed coin catalogs 4.152 Auctions / 35.000 Lots
Všetko o bankovkách www.mojazbierka.sk :)
Sent from my ZX Spectrum
Dovolím si uzavřít diskuzí na toto téma, každý máme své názory a nemá smysl se dále přít...
Ostatně každý si sám zhodnotí doposud zjištěna fakta....
Neshodli se na tom jiní a to nejen ČR , SR a vytypadá to,že jse neshodnem ani my a je docela možné, že i v budoucnu se to znovu řešit bude ...
Mincí jsem vyhral v renomované známé aukční síni, vycházím s její serióznosti a uváděné správné a potvrzené metrologii a samozřejmě o této tvz. variantě jsem neměl ponětí.....
Po doposud zjištěných zajímavých okolnosti,si jí i přes pochybnosti některých ponechám a osobně ji považují za zajímavou a originální.....
Děkuji všem za rozbor tohoto tématu...
Konzultace a poradenství v oboru numismatiky
https://www.linkedin.com/in/milan-heczko-01291424b
https://pin.it/4kDaagI
milan.heczko@yahoo.com
Nevadilo by, kdybych trochu odbočil od tématu?
Tolary jsou na mě vysoká liga, patřím spíše do kategorie ,,plebs,, 😳 sbírám jen drobáky.
Před pár dny jsem tu dával dotaz na fota několika ročníků šestikrejcarů mincovny Vratislav. Od té doby jsem prošel obrovské množství již proběhlých aukcí u nás i zahraničních. V podstatě se v tom hrabu v kuse již několik dní a téměř nespím.
Podařilo se mi ovšem dohledat pouze jeden ročník.
Chtěl bych poprosit zkušenější kolegy o potvrzení existence/neexistence níže uvedených ročníků minc. Vratislav
VI. 1666 SH
VI. 1666 SHS
VI. 1690 SHS rozmazaná fotka v Herinkovi
VI. 1695 MMW
- 1695 MMW
Předem moc děkuji, už fakt nevím, kam se ještě kouknout.😞
novotny-zdenek@seznam.cz
Kenedz, trošku si nám tu pokazil zábavu, ale čo sa dá robiť...🙂
Okrem Herineka skús hľadať, či nenájdeš obrázky mincí v nasledovných publikáciách:
VI. 1666 SH - uvádza len Herinek 1200, takže možno ani neexistuje
VI. 1666 SHS - uvádza len Herinek 1201, takže možno ani neexistuje
VI. 1690 SHS - existuje; záznam č.575 vo Ferdinand Friedensburg: Schlesiens Münzen und Medaillen der neueren Zeit
VI. 1695 MMW pozri Corpus Nummorum Austriacorum, Band V.
- 1695 MMW - pozri Miller zu Aichholz: Österreichische Münzprägungen 1519-1938
Ferdinand Friedensburg: Schlesiens Münzen und Medaillen der neueren Zeit - na internete
Corpus Nummorum Austriacorum, Band V. - je dostupná
Österreichische Münzprägungen 1519-1938 - dá sa zohnať reprint
Sent from my ZX Spectrum
Ja by som mal otázku ohľadom Hollhubera. Mám kremnický XV grajciar 1664 s prerytým letopočtom 1663. Aj som našiel niekde na nete tento konkrétny reverz ale s neprerytou 3-kou.
Ako sa s týmto vysporiadava Mr.Hollhuber? Berie to ako samostatný typ reverzu alebo dáva odkaz na původné (sorry, ale na českej klávesnici nie je "uo" 🙂 ) razidlo ale napríklad s poznámkou, že je preryté?
Mr.Hollhuber nejde do hĺbky až na jednotlivé razidlá, ale snaží sa XV.grajciare rozdeliť na výraznejšie základné typy portrétu, madony, opisu,... preto tam nenájdeš všetky kombinácie Av + Rv. No pokiaľ sa tam nájdu dva rovnaké Av (v rôznych ročníkoch) alebo Rv, tak na to upozorňuje. Rovnako upozorňuje pokiaľ je letopočet prerývaný z predchádzajúcich rokov.
Sent from my ZX Spectrum
pro Kenedz: doplnim kolegu Fidzi ohledne katalogu CNA (Band V., vydalo Kunsthistorisches Museum Wien v roce 1975).
VI 1666 SH - CNA ho uvadi a odkazuje na Monatsblatt der numismatischen Gesellschaft in Wien, Wien 1893, str. 263.
VI 1666 SHS - CNA ho uvadi a odkazuje na katalog Friedensburga c. 455 - viz odkaz od Fidzi - (Friedensburg ale neuvadi zadny kus v muzeu ve Vratislavi, neni tedy jasne odkud o jeho existenci vedel).
VI 1690 SHS - CNA ho uvadi a odkazuje na sbirku Kunsthistorisches Museum Wien (kus s prerytym letopoctem z 1689). Dale jeste odkazuje na Friedensburga c. 575 (ten uvadi 4 ks v muzeu ve Vratislavi).
VI 1695 MMW - CNA ho uvadi a odkazuje na Jahrbuch für Altertumskunde, III Band, Wien 1909, str. 126. - viz zde odkaz (nalez Gomba z roku 1908 ):
https://archive.org/details/gri_33125006272070/page/n147
6 1695 MMW - CNA neuvadi.
Jeste uvedu ze v CNA neni od techto rocniku zadna fotka.
Ostatně soudím že EU musí být zničena.
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.