Ty mince z mincovny Hall jsou skutečně moc pěkné a zajímavé.U XV krejcaru 1687 Hall jsou známy jako u jediného ročníku(zatím)dva typy.Jeden má hodnotu mince uvedenou na aversu a druhý opačně.Ročník 1690(Dulovo obrázek)je zatím znám pouze s XV na reversu.Další následující ročníky mají hodnotu mince opět spořádaně na aversu.
Mincovna Hall měla oproti jiným mincovnám vždy nějakou zvláštnost.Byla vyjímečná a to především svým kvalitnějším vybavením,pracovníky a velmi přísnou organizací práce.Za časů Leopolda I.hrála tato mincovna jistě velmi významnou roli.Velký důraz bych přikládal i tomu,že od svého založení(1477)nebyla oproti jiným mincovnám nikdy pronajata a za mincovnu odpovídala a také ji řídila pomocí svých úředníku přímo zemská knížata.Když jsme tu naposledy probírali jistě velmi zajímavý ročník W 1663 mincmistra Andrea Cetta,musíme si uvědomit ,že to byl pouze jeden z velmi úspěšných nájemců vídeňské-a to bych zdůraznil mincovny!
Jinak mincovna Hall,díky svému kvalitnímu vybavení a též jistě perfektní organizaci celé výroby mincí ,patřila k nejmodernějším v Evropě! Proto možná na některých mincích můžeme vidět určité znaky,které si jinde většinou nedovolili.Třeba nedatování mince,nebo právě změna polohy u hodnoty mince.Ale toto je pouze můj názor,který je možná chybný!Dovolím si zveřejnit obyčejné mince z mé sbírky právě ročníku 1687.Docela bych uvítal,kdyby někdo mohl přidat obrázek stejného ročníku,ale s hodnotou na aversu.
Obrázky:
To já mám uplně jiný názor než dula 77, Hall je naprosto bomba...
Koupil bych tohodle Tiroláka - katalog Höllhubera ho popisuje HAL94.1.2
Pokud někdo máte kousek navíc v lepším stavu než tenhle, tak mám zájem na odkup/výměnu (tenhle je též na prodej-nýbrž Dráčekovu radu, ať sbírám lepší zachovalost jsem si vzal k srdci) 😉
Obrázky:
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.