Moderátoři: smith, Kucera, jan322

Profilový obrázek
oliver

Moderátor

Zaregistrován:
15. 7. 2007

Vytvořeno:
3. 8. 2013, 11:28

uprimne - ale opravte mne - si neumim predstavit, ze by v mincovne nekdo doryval nedorazena pismena a nominal. kdyby pouze nominal (XV), tak snad jeste ano, tam bych vahal, ale pismena? pravda je, ze moje predstavivost jeste vubec neznamena, ze to tak byt nemohlo.

snad bych to pochopil u tolaru nebo u mince zlate, pripadne dodatecne upravy v mincovne bych chapal u omezene emise (nejake darovaci kusy apod.) z duvodu odstraneni nedokonalosti apod.

uvedomme si, jak masivni tehdy jiz mincovni produkce byla, podle mne sice byla provadena kontrola, ale pouze stylem "hoden obehu" nebo "zmetek" - ktery sel na premincovani. jedna mince tehdy v tom mnozstvi nic neznamenala (tudiz premincovani bylo levnejsi a rychlejsi) a pokud zmetku vzniklo vic, tak to uz byl vubec duvod je znovu premincovat, nez rucne doryvat (uvedomme si rovnez, ze premincovani jelo ve vetsich mincovnach mozna i nonstop kvuli stahovani starsich nominalu apod. - zkusenejsi necht promluvi).

coz neznamena, ze to nemuze byt dobove. mohl to byt nejaky hracicka klidne, ktery si z nudy dal tu praci. podle vzhledu a otreni (pokud tomu nekdo samozrejme nepomohl) to vypada, ze hrany puvodni jsou otrele lehce vic nez u doryti, tedy ze mince byla v obehu nejakou dobu nedorazena, pak ji nekdo doryl a obihala dal (i to doryti je celkem otrele). jen napr. mozne, ze ten nekdo nosil tu minci s ostatnimi pro stesti ci na pamatku a kdyz se mu po par letech na hure dorazenych mistech osoupala, trosku ji doryl.

no, a ted si rad poslechnu jine teorie a napady🙂

jano7B9

Uživatel

Zaregistrován:
26. 7. 2007

Vytvořeno:
3. 8. 2013, 12:38

mna napadlo to iste ako olivera, niekto si to sam doryl , aby sa mu ta minca pacila, alebo bola citatelnejsia ked ju pustal do obehu😃

... Som tu deň a noc ...
Historické pohľadnice, dobové dokumenty a predmety z mesta Sereď
http://sered-city.blogspot.com

Kucera

Moderátor

Zaregistrován:
6. 7. 2009

Vytvořeno:
3. 8. 2013, 14:49

Když se dívám na detailní fotky od penca888 tak bych to na žádné dodatečné dorývání neviděl. Kolem tzv.dorývaných pismen opisu jsou vidět zvýšené plošky (markantně třeba u pismen R, I, a O). Dle mého názoru se jedná o ražbu opotřebovaným a zejména korozí napadeným razidlem.

Profilový obrázek
oliver

Moderátor

Zaregistrován:
15. 7. 2007

Vytvořeno:
3. 8. 2013, 15:06

to si nemyslim. tedy samozrejme jsem uvazoval i nad tim, ze raznici opravovali, ale zavrhl jsem to. vezmeme napr. to pismeno N a predstavme si profil raznice. musel by z ni vycnivat uzky ostry obrys pismenka. to netusim, jak by vzniklo.

pro objasneni prikladam rychly nacrtek. predpokladany rez (cervene) mistem na predlozene minci (pokud mne foto neklame, obrys jde na prave strane pod uroven roviny raznice !!!). na raznici, pokud by mela vytvorit takovy obraz, by situace musela vypadat jako na obrazku - prohluben A (to je normalni), B (take), C - vystupek, aby vznikla vedle pismene N prohluben (to nevim, jak by rezac dodatecne udelal):

Obrázky:

Obrázek vložený uživatelem

Kucera

Moderátor

Zaregistrován:
6. 7. 2009

Vytvořeno:
3. 8. 2013, 15:42

to si nemyslim. tedy samozrejme jsem uvazoval i nad tim, ze raznici opravovali, ale zavrhl jsem to. vezmeme napr. to pismeno N a predstavme si profil raznice. musel by z ni vycnivat uzky ostry obrys pismenka. to netusim, jak by vzniklo. pro objasneni prikladam rychly nacrtek. predpokladany rez (cervene) mistem na predlozene minci (pokud mne foto neklame, obrys jde na prave strane pod uroven roviny raznice !!!). na raznici, pokud by mela vytvorit takovy obraz, by situace musela vypadat jako na obrazku - prohluben A (to je normalni), B (take), C - vystupek, aby vznikla vedle pismene N prohluben (to nevim, jak by rezac dodatecne udelal): Obrázky: ...

To si nemyslím, domnívám se že úroveň roviny plochy je tam původní, přesně posoudit to může asi jen penco888.
Pro svou argumentaci bych já zase použil situaci kolem písmen G.R.I. kde pokud by to mělo být dorývané tak je to jaksi nedokončené. Žádnou dodatečnou úpravu razidel tedy nepředpokládám, pouze očištění plochy razidla kovovým kartáčem od zkorodovaných míst které obnažilo vzniklé prohlubně a způsobilo vyvýšení ploch na minci.

Obrázky:

Evropa1

Uživatel

Zaregistrován:
22. 7. 2011

Vytvořeno:
3. 8. 2013, 16:18

Pokud se opravdu jednalo o výsledek původní výrobní operace a mince v této podobě opustila mincovnu, můžeme ještě zmínit tuto možnost.
V tomto případě mohlo dojít výrobním postupem k zalisování části plastiky pod úroveň plochy. Oběhem se mince odírala, písmo bylo stále čitelné, i když se již začala odírat i plocha. Daná písmena nám pak připomínají situaci, jako by byla ve vaničce. Na mnoha hezky zachovalých mincích můžeme například pozorovat prolisování části líce na rubní stranu atd.

Koupím hezky zachovalé mince Františka II. Nabídky prosím zasílejte na email MERKUR1@o2active.cz

Profilový obrázek
oliver

Moderátor

Zaregistrován:
15. 7. 2007

Vytvořeno:
3. 8. 2013, 16:42

uvidime, co nam majitel mince rekne. fotka muze leckdy klamat, teorie mame a ted to bude muset nekdo rozseknout😃

penco888

Uživatel

Zaregistrován:
3. 9. 2012

Vytvořeno:
3. 8. 2013, 19:52

Neviem, či to rozseknem, ale súhlasím s teoriou Evropa1 a Kucera. Naozaj aj písmená, ktoré nie sú až tak opotrebené majú akoby hlbší okraj. Pri určitom opotrebení plochy teda vznikne obrys. (zaujímavé je, že na portréte tento jav nie je). Navyše obrys pokiaľ by bol rytý je až pozoruhodne presný (žiadne prekrytie línií, žiadne škrabance po rydle)

Obrázky:

penco888@gmail.com

nerva81

Uživatel

Zaregistrován:
7. 6. 2007

Vytvořeno:
3. 8. 2013, 20:00

Pokud mne mé chabé numismatické vědomosti neklamou, tak mince byly válcovány a následně vysekávány průbojníkem. Tato "vada" připomínající dorývání může být způsobena tím, že část vyraženého reliéfu byla posunutím razidel "podjetí jedné z rolen s mincovním obrazem" "zamáčkunuta" zpět do plochy mince.

Pecunia non olet
http://moneta-augusta.net/

Profilový obrázek
oliver

Moderátor

Zaregistrován:
15. 7. 2007

Vytvořeno:
3. 8. 2013, 20:12

o valcovani neni pochyb, ale tak nejak mne to proste nepresvedcilo (napr. pismeno R v G.R.I. mi tak nejak nepasuje do zadne z teorii, kterou jste naservirovali). pokud jste ale vysvetlenim uspokojili alespon ostatni, nechme to tak byt🙂

Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.