Ano,nejspíš je to tak.Pan Höllhuber se domnívá,že právě ten kombinovaný XV je právě proto vzácnější.Cituji-Beide Stücke sind sehr selten, das Stück WIE 62.4.1 ist wahrscheinlich noch seltener als WIE 62.8.1, weil es die Banderole und den normalen Typ kombiniert.
Musím se přiznat.že jsem s ním před koupením těch vídeňských XV ,celou věc prodiskutoval.Stejně tak s panem B.-Dulou,kterému tak děkuji za tehdejší pomoc.Pan Höllhuber mě trochu nabádal,že bych mohl cenu trochu srazit,stav přece jen není dokonalý,ale sám pak uznal,protože prodejce o žádném snížení slyšet nechtěl,že by to na mém místě vzal.Sám si dává za vinu,že svou knihou vyvolal přehnaný zájem o XV krejcary.Toto mně napsal v jiném dopise-es freut mich sehr, dass Sie sich immer wieder melden und das auch in
einer so persönlichen freundlichen Art. Bei dem Stück habe ich nicht
mitgesteigert, die Preise sind ja absolut verrückt. Wenn ich das mit den
Preisen vor 10 bis 15 Jahren vergleiche ... da waren XVer noch zu 5 Stück
im Lot für 20 Euro zu bekommen. Vielleicht hätte ich das Buch nicht
schreiben sollen ;-), das hat die Preise sehr angehoben. Ale to si myslím dělal též trochu legraci.Pan Höllhuber je o pár let starší jak já,je mu již 63 let a okolo numismatiky se pohybuje delší dobu.Stejně tak jako někteří zde na fóru.Proto si vždy vážím jakékoliv rozumné diskuse a uznávám názor druhého.A rady začínajícím sběratelům , které pramení z jejich zkušenosti,jsou tak obzvláště cenné.Není však dobré ty začínající hned zpražit,když to není nutné(někdy ano)ostatně on si časem každý vytvoří nějaké ty zkušenosti sám.
Moje články jsou pojednány v širší rovině, ale například termín přeplácení jste zmínil ve svém článku 1003. a na něj jsem také částečně reagoval.
Pro příklad můžeme zajít do některého obchodu, podívat se na ohodnoceníí materiálu a cenové relace, abychom pochopili, kolik musí budoucí majitelé přeplatit. Většina těchto mincí je dovezena z ciziny, kde jsou ohodnoceny přísněji a tedy jsou i lacinější. Pak stačí sledovat začínající sběratele s katalogy v ruce, kteří neznají základní stupně zachovalosti, jak si nechají vnutit mince ve stavu 2, za ceny jedničky. Příkladně majitel koupí minci ve stavu dvě za 40 €, aby ji vystavil ve svém obchodě v zachovalosti jedna za cenu 2000 korun. Přijde nováček, podívá se do katalogu na záznam ceny v kolonce jedna, kde je cena 100 €. Minci koupí a je šťastný, jak výhodně nakoupil. Že se to neděje? Naopak v dost masivním měřítku. Proto moje reakce na zde posuzované kvality. Pokud někdo koupí minci v zachovalosti 2 a dá cenu za tuto kvalitu, pak je vše v pořádku, ale pokud koupí mincí s vědomím kvality 1 a příslušnou cenou naležející této zachovalosti a skutečnost je v relacích stavu 2, pak to moc v pořádku není.
Proto jsem nejdříve pouze odpověděl na ohodnocení VI krejcaru 1669 KB, který majitel nadhodnotil o celý stupeň.
Koupím hezky zachovalé mince Františka II. Nabídky prosím zasílejte na email MERKUR1@o2active.cz
Myslím, že zde nikdo nikoho nechce zpražit. Pouze zde probíhá reakce na názory jiných a to, alespoň v mém případě, velmi slušnou formou. Pak záleží na každém, co si z oponentury vezme. Já se o sběratelství zajímám již nějaký pátek a i dnes zjišťuji, že toho mnoho nevím a proto jsem vděčný za každý námět. Pak bych předpokládal, že stejný zájem budou mít i ostatní, protože v numismatice platí nepřímá úměra.
Čím toho vím víc, tím zjišťuji, že po otevření dalších dveří detailů, toho zas tak moc nevím. Proto zde není místo pro osobní ješitnost.
Dále zde nikdo nenutí druhého přijmout jinou pravdu, ale podstatné je, aby se dotyčný nad oponentním názorem alespoň zamyslel.
Koupím hezky zachovalé mince Františka II. Nabídky prosím zasílejte na email MERKUR1@o2active.cz
To je vše v pořádku,ale majitel toho VI krecaru si ho koupil dle obrázku na nějaké aukci,byla to jeho vůle kolik za něj zaplatil.Zda moc nevím a nechci mu tak radit.Jinak jsem přece nepsal ,že píšete něco špatně! Jen na té kvalitě se asi neshodnem. Určovat minci jen dle špatného fota není objektivní.A tím jste možná majitele trochu zpražil !Pokud si myslíte,že jsem Vás nějak urazil,tak to určitě nebylo zamýšlené a omlouvám se.A tak si myslím ,že ten VI.krejcar je vyřízen.
Proboha, za co se omlouváte. Zde jste se ničeho nepřiměřeného nedopustil. Pouze zde vedeme polemiku s různorodými názory a pohledy a co je důležité, ve slušném tónu.
Já sbírám mince do stavu 1/1 a připouštím, že ve sbírce mám i několik kusů v zachovalosti 1-. Ono podle i kvalitních fotografií nejde například určit rozdíl mezi 0 a 0-, nebo 0- a 1 atd., ale v případě rozdílu v zachovalosti 1 a 1- je určitá hranice, která se dá již poměrně bezpečně určit.
Zachovalost 1 musí mít bezpodmínečně zachovalé všechny detaily.
Zachovalost 1- již má v některých detailech náznaky slabého setření. Pokud je mice odřená do plochy, pak se budeme bavit o zachovalosti 2- a horší.
To jsou indície, které nám hodně pomohou.
Zde uvádím odkaz na jednu velice vzácnou minci, kterou v této zachovalosti někteří sběratelé nezaregistrovali po celý život. Všimněte si popisu a skutečného stavu. Zde je vše v pravém souladu, jak by to mělo být.
I když se jedná o minci z jiného období, posuzování zachovalosti je věc všeobecně platná. Proto stejné kvality můžete vidět i u mincí Leopolda I atd.
No ,mince je to hezká,to je pravda.Ale kolik by bylo sběratelů,kdyby se do sbírky dávaly pouze takové mince ? Ono vysolit za 1 kousek 2500 Euro není zase taková sranda a ne každý si to může dovolit.
Pokud máte sbírku v kvalitě jak píšete,tak to je jistě nádhera.Možná by byl nějaký kousek na ukázku ? Já zdaleka nejsem tak úzkostlivý a dokonce mám ve sbírce XV s dírkou,který jsem dostal od kamaráda.Je to varianta ,kterou jsem zatím lepší nesehnal,ale myslím ,že ani potom minci nevyhodím.Třeba udělá radost zase někomu jinému.
Zde nešlo o cenu atd., ale tento odkaz jsem sem dal jako ukázku na potvrzení několika svých názorů.
Jedná se například o soulad mezi deklarovanou a skutečnou zachovalostí.
Ukázku, jak by měla vypadat strana mince označená jako 1. Z tohoto pohledu si může každy vydedukovat stavy svých mincí a zamyslet se nad chybami, které v hodnocení zachovalosti dělá. Je to velmi důležité, protože zvládnutí této problematiky má vliv i na zvládnutí cenové politiky.
Kvalitní fotografii, ze které musí každý alespoň trochu zkušenější sběratel poznat skutečný stav věci a může na jejím základě s klidným srdcem dražit.
Mince není čištěná, má původní patinu. Zde upozorňuji na chybnost neodborných zásahů čistících procesů, kterým se žádný začátečník nevyhne.
Cena je zde vyšší, ale s přihlédnutím ke vzácnosti a krásné zachovalosti se jedná o malou raritku. Na těchto stránkách se preferují spíše mince starších sběratelských období a proto připomenu cenové relace některých mincí. Kolik například stojí pražský groš Ludvíka ? Kolik stojí českobudějovický tolar Rudolfa II v pěkné zachovalosti? Kolik stojí štýrský dvoutolar Leopolda I? atd.
Vždy se bude jednat o mince za velmi vysoké ceny, které mají mnohem nižší sběratelskou hodnotu.
Zákony posuzování zachovalosti platí jak na drahé, tak stejným způsobem i na levné a běžné mince. Zde je mustr, jak k celé problematice přistupovat.
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.