Moderátoři: smith, Kucera, jan322

paully

Uživatel

Zaregistrován:
13. 5. 2013

Vytvořeno:
9. 7. 2013, 23:19

Není moc podstatné ,čemu věřím,ale s tímto popisem byla zakoupena na velice renomované aukci.Líbila se mně a já ji chtěl.A jak jsem psal,popis beru vždy jen jako orientační.Ta šedivá plocha na mé minci je patina.A pod ní je skutečně zrcadlový lesk,ostatně ten je místy prosvítá. V roce 1696 se ve Vratislavě používaly kapsové(taškové) razící stroje a počítám,že pokud razidlo totálně neodešlo,tak se razilo pořád a nikdo ho neměnil.Domnívám se po podrobném zkoumání mince,že se jedná spíše o ,,únavu" razidla ,jak o otěr. Ale již dopředu vím,že těžko budu přesvědčovat o tomto mém, možná chybném názoru.Přikládám obrázek podobné mince, ta je sice popsána jako -1/1-a já bych řekl,že některé chybové rysy mají obě mince společné.A jistě ty první ražené kousky vypadají trochu jinak,než ty xté!

Obrázky:

Obrázek vložený uživatelem

Profilový obrázek
oliver

Moderátor

Zaregistrován:
15. 7. 2007

Vytvořeno:
10. 7. 2013, 00:19

osobne se (vyjimecne 😁 ) priklanim spise k nazorum skeptiku. nicmene pokud zde nemame kvalitni fotky obou minci vyfocene pri stejnem nasviceni, navrhuji nezabredat do zbytecnych diskusi. fotograf, ktery foti mince do aukci dobre vi, jak mince "vylepsit" a na strane druhe tu mame naprosto tragickou fotku fotografa laika. o nadhodnocovani kvality minci napric ceskymi aukcemi se take dobre vi, takze argumentace, co a jak vypada a co cemu odpovida (ci nikoliv) je zavadejici.

nechme tedy stastnemu kupci pocit z dobre koupe (ktery zde stejne vyvratime ci potvrdime bez fotodokumentace jen stezi) a omezme se na informaci, ktera tu spravne padla mezi radky a to je:

ze tyto mince (VI a XV krejcary) byvaji i v pripade beznych rocniku a mincoven velmi casto cenove naprosto zbytecne vyrazne nadhodnocovany i v horsich stavech a jejich kupci zbytecne plati za neco, co tuto kvalitu nema. pricemz vsichni jiste pevne verime a doufame, ze v pripade uzivatele paullyho tomu tak nebylo.

uprimne - nemohu se ubranit dojmu, ze situace je velmi podobna tomu, co v poslednich letech probihalo u prazskych grosu. tam mam pocit, ze pomalu ale jiste dochazi na trhu k jiste stagnaci a mozna i snizeni zajmu o prazske grose a dost lidi uz (bohudik !!!) prestalo bavit vyhazovat penize za ruzne drahe varianty a jejich sbirani na varianty se drzi spise skalni jedinci (take nabidka grosu je v posledni dobe vyrazne slabsi). pomerne dost sberatelu se ted vrhlo na obecne lepe dostupneho Leopolda (stale to ma jeste oproti mladsim razbam zavan "historie"), ceny na nasem trhu jsou (stejne jako drive u grosu) nebojim se rici az hystericky tlaceny nahoru. v tomto ohledu si vsimejte chovani nekterych prodejcu/prekupniku a sledujte, za co nakupuji oni. mimochodem, propad ceny stribra se u beznych razeb neprojevil? mozna by nebylo od veci poucit se z chyb grosaku a zbytecne neblaznit (tedy pokud nemate vyrazne nadprumerny plat a naka tisicovka sem tam mesicne vas netlaci).

paully

Uživatel

Zaregistrován:
13. 5. 2013

Vytvořeno:
10. 7. 2013, 06:53

Pokusím se vložit lepší foto.Původně jsem mince skenoval,nyní je fotím.Celou svojí sbírku mám tak na PC.Minci nafotím ,zvážím před ,,zabalením".Proto nyní foto již v rámečku.Fotoaparát vlastním celkem obyčejný,spíše vhodný pro turistiku a sám nejsem žádný velký fotograf,ale snad ta mince je vidět lépe.
Ceny i stříbrných mincí určitě padají směrem dolů,ale kvalitních věcí se to zatím netýká.

Obrázky:

paully

Uživatel

Zaregistrován:
13. 5. 2013

Vytvořeno:
10. 7. 2013, 07:19

Ještě k příspěvku Oliver-velice pěkně napsáno!
Nabízím pohled na dva XV 1662 W,které jsem nedávno získal do své sbírky.Je to myslím typický příklad,který jsem popisoval.Přestože kvalita není zvláštní,tak mince jsou natolik zajímavé a dovolím si řící,že i vzácné,že jsem je vzal i zapoměrně vyšší cenu..Nevím zda cena byla v limitu,nebo ne,skutečně se však často nenabízejí,tak možná došlo k ,,zatmění"mozku a já to koupil.
Jedná se o dva XV,které Höllhuber zařazuje pod vídeňskou mincovnu,přestože nesou jasné znaky mincovny kremnické.Je to určitě záhada,která se dnes bude objasňovat těžce.Stejně tak jsou známé XV 1659 Vratislav,které zase naopak nesou znaky vídeňské mincovny.A myslím,že i ten XV 1669 KB,který tu prezentoval Dula,je něco podobného.Ten rovněž svojí podobou do mincovny Kremnice skutečně moc nezapadá.Jsou to všechno velmi zajímavé mince,které podněcují tu správnou zvědavost,která je i v numismatice žádoucí.

Obrázky:

dula77

Uživatel

Zaregistrován:
1. 8. 2010

Vytvořeno:
10. 7. 2013, 07:49

Jedná sa naozaj o vzácne varianty, ktoré by ma v zbierke určite potešili. Sú to jediné viedenské xv grajciare s opisom v stuhe a kombinácia razidla. Myslím že to bol vtedy dobrý kup.

blasko.juraj.ml@gmail.com

Evropa1

Uživatel

Zaregistrován:
22. 7. 2011

Vytvořeno:
10. 7. 2013, 09:52

Mince stará přes 300 let je vždy zajímavá! Každý nemá na sbírání mincí v té nejlepší kvalitě a sbírá třeba opravdu jen proto,že se mu mince líbí.Ona ta luxusní mince má také podstatně luxusnější prodejní cenu! A třeba i pro mě je velký rozdíl zaplatit za ten VI krejcar 500 Kč,nebo 1500 Kč. A jistě rozdílně pohlíží na minci sběratel,který má plné alba mincí,dle něho běžných a jinak sběratel,který většinu z těch mincí ani nezahlídl ! Určitě,každý má raději minci v lepší kvalitě,ale i mince v kvalitě 2 (300 letá) je zajímavá.Tak proč si ji nedat do sbírky.Pokud pak seženu,nebo budu mít na lepší,mince jde přece vždy vyměnit!Nepíši o bižuterii !Tam jiná kvalita než 1 skutečně nemá smysl. Jinak na to posuzování dle fotografie-tak na to moc nevěřím.Pokud není skutečně kvalitní a to na většině aukčních serverů skutečně není,je to těžké..A jak rozdílné může být posuzování kvality dle fota(ne moc kvalitního),tak to mně dokázal dráček! Jinak já se nechci hádat,ale mám radost,když vidím,že se zase někdo našel,kdo má potěšení ze svého koníčka a jakkoliv obdivuji ty ortodoxní numismatiky,tak někdy zapomínají,že někdo může také jen sbírat pro potěšení ,a ne jen pro vědu !To možná přijde později.Tak proč mu neudělat radost.A zvláště když ten VI krejcar,byť možná dle finančního hlediska příliš vzácný není ,pěkný je!A bazírovat jestli mince je 1,nebo 1- je hloupost.Proč kazit radost.

Respektuji názor, který zastává hledisko individuálního samostatného rozhodnutí, ale zároveň říkám, že každý oponentní pohled je ku prospěchu nás všech.
Napsal jste, že přeplácení je běžná součást sběratelské vášně a i já částečně s tímto názorem souhlasím, ale znovu opakuji pouze částečně. Každý sběratel, který má již nějaké zkušenosti, si dokáže vytvořit od mincí určitý zdravý odstup. Za svoji praxi již poznal, které mince jsou běžné, které zajímavější a které vzácné. Přesně zná nabídku, ví kterou minci viděl mnohokrát, kterou pouze párkrát a kterou maximálně jednou, nebo nikdy. Pak z tohoto pohledu přesně zareaguje. Ví, že běžnou minci, kterou vidí nyní a nelíbí se mu cena, dnes kupovat nemusí, protože si jí s určitostí koupí možná zítra, nebo za měsíc, rok atd. Když uvidí zajímavější ražbu, pak zde nemusí hrát roli přeplácení v řádu jednotek procent. Pokud narazí na vzácný exemplář, s velmi dlouhou dobou návratu, pak může v klidu zaplatit i cenu budoucnosti, protože si dobře spočítá, že i když dnes možná přeplatil cenu o 15, nebo 20 %, oproti dobovým zvyklostem, pak si nikdu nemůže být jist, jestli mu osud dopřeje druhou šanci, nebo pokud ano, pak to může být například za deset let a to s cenou v úplně jiných cenových hladinách.
Takže rozlišujme hledisko, kdy si můžeme dovolit minci přeplatit a kdy to je pouze hazard s neopodstatněným dotováním prodejců. Bohužel v případě zde uváděných mincí v této zachovalosti, není na místě zástávat názor přeplácení.
Tak jako pokročilejší sběratelé již mají v této otázce více méně jasno, bohužel začínající sběratelé jsou naopak na přeplácení velmi náchylní, protože jejich malý přehled je staví do role kupce, který se snaží získat něco, co si myslí, že již nikdy neuvidí a proto jsou pro zdar věci ochotni udělat cokoli. Tedy i přeplácejí, protože neznají základní atributy posuzování zachovalosti, nemají přehled o nabídce a tudíž se nechají zmanipulovat. Pak kupují něco, co si mohou koupit možná na následující sběratelské akci a to pravděpodobně za mnohem příznivějších podmínek.
Bohužel neplatí, že každá mince, stará 300 let, musí být sběratelsky zajímavá. Vždyť existuje spousta mincí starých 500, nebo i 2000 let, které se na trhu přehazují vidlemi a nikdo je nechce. Pak nevidím důvod je kupovat, protože stačí pouze chvíli čekat a koupit si hezkou.

Koupím hezky zachovalé mince Františka II. Nabídky prosím zasílejte na email MERKUR1@o2active.cz

Evropa1

Uživatel

Zaregistrován:
22. 7. 2011

Vytvořeno:
10. 7. 2013, 13:31

Ještě k příspěvku Oliver-velice pěkně napsáno! Nabízím pohled na dva XV 1662 W,které jsem nedávno získal do své sbírky.Je to myslím typický příklad,který jsem popisoval.Přestože kvalita není zvláštní,tak mince jsou natolik zajímavé a dovolím si řící,že i vzácné,že jsem je vzal i zapoměrně vyšší cenu..Nevím zda cena byla v limitu,nebo ne,skutečně se však často nenabízejí,tak možná došlo k ,,zatmění"mozku a já to koupil. Jedná se o dva XV,které Höllhuber zařazuje pod vídeňskou mincovnu,přestože nesou jasné znaky mincovny kremnické.Je to určitě záhada,která se dnes bude objasňovat těžce.Stejně tak jsou známé XV 1659 Vratislav,které zase naopak nesou znaky vídeňské mincovny.A myslím,že i ten XV 1669 KB,který tu prezentoval Dula,je něco podobného.Ten rovněž svojí podobou do mincovny Kremnice skutečně moc nezapadá.Jsou to všechno velmi zajímavé mince,které podněcují tu správnou zvědavost,která je i v numismatice žádoucí. Obrázky: ...

Toto jsou zajímavé typy, které pokud by byly ve stavech, byly by velice vzácné.
Většinový názor na uvězněné opisy v bandelore je takový, že se s tímto postupem začalo v kremnické mincovně a v tomto konkrétním případě je vídeňská mincovna k části ražby přebrala. Existuje ale i jiný názor, který prapůvod ozdobného bandelore přičítá právě do vídeňské mincovny, od kud se rozšířil do Kremnice, kde zdomácněl.
Kde je skutečná pravda, to už se asi nedozvíme.

Koupím hezky zachovalé mince Františka II. Nabídky prosím zasílejte na email MERKUR1@o2active.cz

Profilový obrázek
oliver

Moderátor

Zaregistrován:
15. 7. 2007

Vytvořeno:
10. 7. 2013, 14:44

nemohu se ubranit dojmu, ze revers je z tychz raznic, je to tak?

Evropa1

Uživatel

Zaregistrován:
22. 7. 2011

Vytvořeno:
10. 7. 2013, 15:02

nemohu se ubranit dojmu, ze revers je z tychz raznic, je to tak?

V této době bylo k ražbě například kremnických a vídeňských XV krejcarů potřeba spousta razidel, proto mnoho typů a nepřeberné množství variant.
Pak mohlo docházet k hybridním ražbám uvnitř jedné mincovny-obrázek číslo 1, nebo i pravděpodobně hybridních ražeb s kolky například ze dvou mincoven-obrázek číslo 2, kde líc zapadá do kremnických a rub do vídeňských ražeb.

paully

Uživatel

Zaregistrován:
13. 5. 2013

Vytvořeno:
10. 7. 2013, 15:33

Respektuji názor, který zastává hledisko individuálního samostatného rozhodnutí, ale zároveň říkám, že každý oponentní pohled je ku prospěchu nás všech. Napsal jste, že přeplácení je běžná součást sběratelské vášně a i já částečně s tímto názorem souhlasím, ale znovu opakuji pouze částečně. Každý sběratel, který má již nějaké zkušenosti, si dokáže vytvořit od mincí určitý zdravý odstup. Za svoji praxi již poznal, které mince jsou běžné, které zajímavější a které vzácné. Přesně zná nabídku, ví kterou minci viděl mnohokrát, kterou pouze párkrát a kterou maximálně jednou, nebo nikdy. Pak z tohoto pohledu přesně zareaguje. Ví, že běžnou minci, kterou vidí nyní a nelíbí se mu cena, dnes kupovat nemusí, protože si jí s určitostí koupí možná zítra, nebo za měsíc, rok atd. Když uvidí zajímavější ražbu, pak zde nemusí hrát roli přeplácení v řádu jednotek procent. Pokud narazí na vzácný exemplář, s velmi dlouhou dobou návratu, pak může v klidu zaplatit i cenu budoucnosti, protože si dobře spočítá, že i když dnes možná přeplatil cenu o 15, nebo 20 %, oproti dobovým zvyklostem, pak si nikdu nemůže být jist, jestli mu osud dopřeje druhou šanci, nebo pokud ano, pak to může být například za deset let a to s cenou v úplně jiných cenových hladinách. Takže rozlišujme hledisko, kdy si můžeme dovolit minci přeplatit a kdy to je pouze hazard s neopodstatněným dotováním prodejců. Bohužel v případě zde uváděných mincí v této zachovalosti, není na místě zástávat názor přeplácení. Tak jako pokročilejší sběratelé již mají v této otázce více méně jasno, bohužel začínající sběratelé jsou naopak na přeplácení velmi náchylní, protože jejich malý přehled je staví do role kupce, který se snaží získat něco, co si myslí, že již nikdy neuvidí a proto jsou pro zdar věci ochotni udělat cokoli. Tedy i přeplácejí, protože neznají základní atributy posuzování zachovalosti, nemají přehled o nabídce a tudíž se nechají zmanipulovat. Pak kupují něco, co si mohou koupit možná na následující sběratelské akci a to pravděpodobně za mnohem příznivějších podmínek. Bohužel neplatí, že každá mince, stará 300 let, musí být sběratelsky zajímavá. Vždyť existuje spousta mincí starých 500, nebo i 2000 let, které se na trhu přehazují vidlemi a nikdo je nechce. Pak nevidím důvod je kupovat, protože stačí pouze chvíli čekat a koupit si hezkou.

Já s Vámi celkem souhlasím,není nutné přeplácet každý kousek který chci.Ale proč píšete o přeplácení? Vy víte kolik stál ten kremnický VI.krejcar? Majitel si chtěl pouze ověřit kvalitu a já si možná nevšiml,ale nenašel jsem žádný údaj o ceně.A že je mince ve slušném stavu a může jí směle zařadit do sbírky je myslím pravda.A ani já si nemyslím,že jsem svoje mince které jsem zde nabídl na ukázku zase nějak strašně přeplatil.A také ještě k tomu přehazování starých mincí vidlema-pokud je nabídnete za rozumnou cenu,tak se jistě prodají.Pokud jsou to předražené běžnější věci ,tak asi ne.Ale mince se sbírají po celém světě.Takže o mince o které není u nás zájem,je zájem jinde a opačně.

Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.