MisoPN napsal/a:
To Evropa1: Trošku sa pripojím do diskusie. Myslím, že máte absolútnu pravdu čo sa týka týchto odchyliek na minciach Leopolda I.. Dám sem foto mince zo svojej zbierky, dával som ho sem asi pred tromi rokmi ale dám to sem znovu.
Je to podľa mňa dosť zvláštna varianta, však posúďte sami. Všimnite si veľkosť madony s dieťaťom a porovnajte s inou mincou, samozrejme s ročníkom 1693 KB.
A podotýkam nehľadám variantu tam kde nie je🙂
Na tento 3 krejcar si pamatuji. V katalogu Herinek je tento ročník jako typ 1605 se 2 variantami (1605v + 1605vv). Rozdíly mezi nimi jsou v obraze aversu (tři různé) a obraze reversu s madonou (dva různé). Zde prezentovaná mince má avers jako základní typ 1605, revers ale není shodný s žádným vyobrazením u Herinka. Odlišnost reversu je poměrně zásadní, takže u Herinka by byl určitě uveden jako další varianta, a to 1605vvv. Při posouzení je-li to stejný typ, varianta, případně jiný typ je třeba vzít v úvahu zásady zpracovatele katalogu které mohou mít různí autoři nastavené odlišně. Například Halačka v MKČ klade důraz i na takovéto odlišnosti obrazu a u něj by to byl rovnou nový typ.
Jak poslední dobou pozoruji, někteří účastníci fóra preferují kupování mincí hlavně z internetových obchodů, i když, až na vyjímky, se zde prodává hlavně předražené zboží v nevalné zachovalosti. Myslím, že se nechá koupit na trhu mnoho mincí, které si můžeme prohlédnout, tedy nekupujeme zajíce v pytli. Když jsem sbíral já mince tohoto panovníka, poznal jsem několik obchodníků, kteří měli vždy něco na prodej zajímavého. I když bydlím v Čechách, chci na tuto možnost upozornit slovenské kolegy, protože někteří tito prodejci pocházejí právě od nich. Dále i v některých našich aukcích se nechají některé ročníky koupit. Tady bych docela doporučil, podívat se na nabídku budoucí pražské aukce, kde se zdá být docela slušná nabídka některých, i velmi zajímavých ročníků. Internet používám také, ale převážně k podávání limitů, nebo dražení v seriozních aukcích.
Trh je rozvrstven do mnoha forem a je na nás, jak mu porozumíme. Závěrem bych ještě zdůraznil možnosti nakupování od kolegů sběratelů, kteří prodávají svoje přebytky, nebo někdy i sbírky ruší. To je o získávání kontaktů, o dlouhodobých přátelstvích, které u počítače nezískáme.
Koupím hezky zachovalé mince Františka II. Nabídky prosím zasílejte na email MERKUR1@o2active.cz
To je Váš uhol pohľadu, človeka bývajúceho vo veľkomeste, s veľkou zberateľskou základňou a pravidelnými aukciami.
Ja bývam od Bratislavy 160 Km. NA získavanie nejakých kontaktou to nie je ideálne.
Väčšia burza býva v Trenčíne, kde cesta ma stojí 30 Eur a mincu kúpim cca každú piatu burzu. Pri položkách do 100 eur kupujem v podstate neskutočne predraženú mincu.
Predo si myslím že Váš pohľad na internetový nákup je iba subjektívny a nie objektívny.
Iné by to bolo pri položkách cca za 5000 Euro, kde samozrejme je potrebné ten stav vidieť osobne.
Moja zbierka pozostáva z mincí, ktoré som nakupoval napríklad za 30 eur a keď ich budem predávať tak ich bez problémov za tých 30 eur predám. Mne nevadí, že sa ich cena za dva roky nevzrastie o 100% ako čakáte u ražobných leskov.
Môže sa stať, že raz keď budete chcieť predať svoje preleštené ražobné lesky, tak za ne nedostanete ani to čo ste do nich investovali.
Numizmatický trh je rozkladaný kvalitnými falzami a dospejeme k tomu, že ivestory sa budú báť doň vkladať peniaze a nik si nebude istý originalitou, čo už teraz pri vzácnejších minciach je realita. Tým pádom sa znehodnotia dlhodobo budované zbierky exkluzívnych stavov mincí.
blasko.juraj.ml@gmail.com
Já bydlím na malé vesnici, více než 100 kilometrů od Prahy, ale když se člověk chce něco naučit, musí jedit tam, kde se něco naučit dá.
Na internetové obchody mám pohled objektivní, protože je sleduji.
Já jsem hlavně sběratel, tedy mince plní roli záliby, kde není místo sledovat zvyšování, nebo snižování hodnoty. Primární je radost.
Když jsem rušil sbírku Leopolda I. část mincí přešla do další, velmi kvalitní sbírky. Až budu za nějaký čas svoji sbírku prodávat, již je zamluvená a budoucího majitele učím tomuto období porozumět. Vychovávám si již svého nástupce. To semé obráceně, mám zamluvenou jinou sbírku, která bude na prodej a bude obsahovat velmi zajímavé mince a jsem rád, že budu osloven první.
Poslední odstavec je naprosto mimo realitu. Nedělejte ze zběratelů neznalé lidi.
Koupím hezky zachovalé mince Františka II. Nabídky prosím zasílejte na email MERKUR1@o2active.cz
Tak nad tým posledným odstavcom sa dobre zamyslite. JA osobne mám nemilú skúsenosť s falzom kde nebola šanca predávajúcemu dokázať, že sa o falzum naozaj jedná a niekde dávnejšie ste myslím sám písal skúsenosť s micou zakúpenou v aukcii a určenou ako falzum keď ste ju dávali do druhej aukčnej spoločnosti.
blasko.juraj.ml@gmail.com
Kucera: Presne tak určoval ste ho vy. Neviem či je rozumné to tu písať, ale minca pochádza z nálezu🙂
Bohužel falz je na trhu dost a asi jich bude přibývat. Nemilou zkušenost již také mám. Byla spíše moje chyba, ale to ještě neznamená, že se falšuje vše. Samozřejmě děje se tak v případě sběratelsky oblíbených mincí, které sbírá spousta začínajících a bohalších sběratelů. S nimi mám spíše negativní zkušenost z obráceného pohledu, když jim je naprosto jedno, že se jedná falzo, i když je na tuto skutečnost upozorníte. Tak jak jsou oni najivní a arogantní, netýká se to ale ve větší míře sběratelů.
Děje se tak už i u velmi vzácných mincí. Mohu zmínit třeba příklad 1/2 tolaru Leopolda I. z pražské mincovny který se objevil na aukci pražské pobočky ČNS cca před 2 lety. Vzhledem k nedostatku srovnávacího materiálu se jednalo o velmi nebezpečné falzum a bylo staženo z aukce až těsně před zahájením aukce na základě upozornění.
Dost rozšířené je falzum pražského tolaru s letopočtem 1702. Dále myslím, že i ročník 1696.
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.