No zcela upřímně, myslím že konkrétně zde bylo bývalo lepší nechat minci tak jak byla. Na tom vyčištěném vystoupily ty kazy (např. rýhy u Leopoldova čumáku).
Ale budeme platit ! Co je neseriozní cena ? Víte,když minci sběratel chce a pokud se jedná i o něco vzácnějšího,tak kolikrát minci přeplatí,i když třeba později ji sežene levněji a lepší.A nebo taky ne.Ty mince nejsou housky na krámě a nejsou vždy okamžitě k mání za cenu,která je třeba seriózní,ale většinou Vám jí nikdo nenabídne.I mince se řídí trhem. Pochopitelně pak ty skutečně špičkové a kvalitní většinou tu ,,normální"cenu předstihnou. Ten popis kvality beru jen jako průvodce celým nákupem,ale vždy se řídím sám sebou a ne co prodejce,nebo aukce uvádí.Buď minci chci i v té kvalitě jaké je,nebo ne.A jestli je to 1,nebo 1- je vždy relativní.Tuto kvalitu bez toho aby jste minci držel v ruce a v druhé měl dobrou lupu,těžko rozlišíte.
Ty rýhy byly bohužel vidět stejně.Na fotu ne,ale tam se dá skrýt lecos.Ty červené skvrny byly plastické.Vypadaly jako rez z něčeho jiného.A ta měděnka byla taky nepěkná.Minci jsem jen opláchl a použil slabší roztok citr.kyseliny.Kdyby mince byla v lepším stavu,tak bych na ní nešahal i takto mám výčitky.
Tak, tak.. Myslim, ze ked sa minca zbytocne nenablyska a neprecisti, tak je to ok. Ta tvoja nemala prirodzenu patinu, aku zvykne mat striebro, najprv som si myslel, ze sa jedna o postriebrenie/ dobove falzum. Myslim, ze po rokoch v zbierke chyti aj ta tvoja peknu sivu patinu🙂
satestsat12@gmail.com
Pokud se budeme bavit o šestikrejcaru 1669 KB, pak se jedná o jednu z nejtuctovějších mincí Leopolda I. Nedávno se rozprodával konvolut, který obsahoval přes tisíc luxusních kusů kremnických mincí tohoto nominálu, včetně velkého množství ražeb tohoto ročníku. Byl dokonce rozprodáván v lotech po sto kusech. Pak se nemá cenu bavit o nějakém chtění za každou cenu s následným přeplácením, protože pak každá mince horší než 1 je naprosto sběratelsky nezajímavá a navíc s velmi neseriozní cenou.
Něco jiného je v případě vzácných mincí a navíc v pěkné zachovalosti, které se moc často nevidí a tudíž určení ceny je velmi složité. Pak se vždy budeme pohybovat v rovině záliby, kdy každá tato konečná cena se stane zákonem pro budoucí dražby, nebo nabídky. Pak můžeme zaplatit například 300 % katalogu, aníž bycho minci přeplatili. Zde mluvím o nedávném případu, kdy na této ceně skončil obchodník Rauch. Z hlediska této informace je pak i 300 % katalogu velmi dobrá cena.
Něco jiného je v případě vzácných, ale kvalitou horších mincí. Zde je termín vzácný v mnoha případech velmi relativní.
Mince nejsou jako housky na krámě, ale musíme také hodně rozlišovat, protože spousta ražeb Leopolda I z kremnické, vratislavské , hallské a videňské mincovny, v horší zachovalosti, ty hosky na krámě někdy téměř připomínají. Něco jiného budou případy pěkných ražeb.
Každý sběratel má mince svého oboru dokonale nakoukané. Ví které detaily jsou nejvyšší a tedy nejnáchylnější na odět atd. a pak není problém podle kvalitní fotografie rozpoznat rozdíl mezi kvalitou 1 a 1-.
Koupím hezky zachovalé mince Františka II. Nabídky prosím zasílejte na email MERKUR1@o2active.cz
zde něco mezi 2 a 2- na pojem zbytky RL u této mince zcela zapomeň... 😕
Ten 15kr. předtím byl asi trochu lepší nečištěný, nebo ho chtělo čistil jen lehce a decentně a ne "až na kov"... 🙄
Od té doby co jsem přestal být namyšlený, tak jsem už bez chyby... ;)
Mince stará přes 300 let je vždy zajímavá! Každý nemá na sbírání mincí v té nejlepší kvalitě a sbírá třeba opravdu jen proto,že se mu mince líbí.Ona ta luxusní mince má také podstatně luxusnější prodejní cenu! A třeba i pro mě je velký rozdíl zaplatit za ten VI krejcar 500 Kč,nebo 1500 Kč. A jistě rozdílně pohlíží na minci sběratel,který má plné alba mincí,dle něho běžných a jinak sběratel,který většinu z těch mincí ani nezahlídl ! Určitě,každý má raději minci v lepší kvalitě,ale i mince v kvalitě 2 (300 letá) je zajímavá.Tak proč si ji nedat do sbírky.Pokud pak seženu,nebo budu mít na lepší,mince jde přece vždy vyměnit!Nepíši o bižuterii !Tam jiná kvalita než 1 skutečně nemá smysl.
Jinak na to posuzování dle fotografie-tak na to moc nevěřím.Pokud není skutečně kvalitní a to na většině aukčních serverů skutečně není,je to těžké..A jak rozdílné může být posuzování kvality dle fota(ne moc kvalitního),tak to mně dokázal dráček! Jinak já se nechci hádat,ale mám radost,když vidím,že se zase někdo našel,kdo má potěšení ze svého koníčka a jakkoliv obdivuji ty ortodoxní numismatiky,tak někdy zapomínají,že někdo může také jen sbírat pro potěšení ,a ne jen pro vědu !To možná přijde později.Tak proč mu neudělat radost.A zvláště když ten VI krejcar,byť možná dle finančního hlediska příliš vzácný není ,pěkný je!A bazírovat jestli mince je 1,nebo 1- je hloupost.Proč kazit radost.
paully napsal/a:
... A jak rozdílné může být posuzování kvality dle fota(ne moc kvalitního),tak to mně dokázal dráček! ...
foto je sice nekvalitní(na tom jediném se asi shodneme), ale i na té foto-bídě je jasně vidět, jak jsou potrét i orlice u toho 15kr96MMW celkem dost ohlazené a bez mnoha detailů reliéfu
ostatně pro horší fotku jsem psal pouze přibližné rozmezí zachovalosti a ne přesné označení...🙄
(pokud věříš sci-fi o RL na minci, je to Tvá věc i škoda) 😐
Od té doby co jsem přestal být namyšlený, tak jsem už bez chyby... ;)
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.