Moderátoři: smith

Engurru

Uživatel

Zaregistrován:
19. 8. 2012

Vytvořeno:
4. 12. 2012, 22:57

Dobrý večer,

Nikdy jsem mince ani nic podobného neprodal - hodnotné dal do muzea, ty o které nemělo zájem dal do skříně. Vetšinou budou mít hodnotu pár desítek czk ale stejně i do budoucna mě napadlo:
Pokud se rozhodnu někdy nějakou tu minci nebo odznáček prodat:
Můžu svým počínáním při prodeji takové "starožitnosti" porušit nechtěně nějaký zákon? (neberu v úvahu finanční úřad, spíše zákony o archeologii se kterými skutečně nejsem moc obeznámen a prohlížení internetu mě nijak chytřejším neučinilo)

Pokud zakládám duplicitní vlákno, prosím o vložení odkazu na originál do komentáře a na druhý den smazání tohoto vlákna. (vyhledávač jej ale nenašel)

Díky

kekule

Uživatel

Zaregistrován:
19. 1. 2008

Vytvořeno:
4. 12. 2012, 23:25

zkusím odpovědět co nejjednodušeji ..... pokud neprodáváte mince, ke kterým se vážou nálezové okolnosti (nález pokladu) a neprodáváte mince do zahraničí ..... tak památkový zákon neporušujete ..... a pokud mince vlastníte déle než 5 let, tak nevyplývají povinnosti ani daňové .......

Engurru

Uživatel

Zaregistrován:
19. 8. 2012

Vytvořeno:
4. 12. 2012, 23:45

Děkuji, to je dostatečné vysvětlení.

Eliot

Uživatel

Zaregistrován:
30. 5. 2012

Vytvořeno:
4. 12. 2012, 23:55

Ja tu doplnim - nalezy se oficialne prodavat nesmi za zadnych okolnosti. Nicmene i mnoho odborniku rika, ze kdyz nalezce minci/mince da ke zdokumentovani vcetne nalezovych okolnosti, pak (pokud to neni neco extra a muzeum o to ma zajem) je uz jim celkem jedno, co se s minci stane dal. Kez by to bylo alespon tak, vetsina minci se bohuzel proda bez radneho zdokumentovani.

Engurru

Uživatel

Zaregistrován:
19. 8. 2012

Vytvořeno:
5. 12. 2012, 00:08

Souhlasím. Nicnéně netuším, které muzeum by se dokumentovalo s krabicí různě zachovalých mincí od r. 1900 nahoru. Pro ty starší tady máme obecní muzeum, kde si je můžou házet do kýblíku. Ale ty novější? Říkal jsem si že až jich bude krabice od bot, dám je na aukro jako konvolut, ale zase se za těch 500.- nechci nechat zavřít :-D

Voloda16

Uživatel

Zaregistrován:
17. 3. 2012

Vytvořeno:
5. 12. 2012, 08:04

zkusím odpovědět co nejjednodušeji ..... pokud neprodáváte mince, ke kterým se vážou nálezové okolnosti (nález pokladu) a neprodáváte mince do zahraničí ..... tak památkový zákon neporušujete ..... a pokud mince vlastníte déle než 5 let, tak nevyplývají povinnosti ani daňové .......

v jiném vlákně (jen k prodeji) jsme se bavili, že není nutná žádná doba - rozhodující je záměr (prodej přebytků/živnost)

kacuro

Uživatel

Zaregistrován:
7. 10. 2006

Vytvořeno:
5. 12. 2012, 09:04

v aukci nepiš, jak jsi mince nabyl a máš klid. ti trotlové, co tam píšou, že jsou věci v aukci z nálezu, jen zbytečně upozorňují na detektoráře a dělají jim negativní reklamu, která se hodí jako argument mnohým archeologům, kteří brojí proti nim.

na druhou stranu, i když také občas chodím hledat, poslední dobou se přikláním k názoru, že by se hledání mělo postavit mimo zákon, alespoň to hodně lidí odradí a zbyte toho více pro "noční" hledače a ty, kteří i ve dne zůstávají skryti😃

Stredo

Uživatel

Zaregistrován:
17. 9. 2009

Vytvořeno:
5. 12. 2012, 09:06

A co v pripade predaja minci do cudziny, nakup z Polska, zo SLovenska, pre nas Slovakov na fore z ciech a podobne

vo svete numizmatiky sa rad naucim nieco nove od skusenejsich.

gorila

Uživatel

Zaregistrován:
27. 12. 2010

Vytvořeno:
5. 12. 2012, 11:43

Stredo: To se vždy řídí zákonem země odkud probíhá vývoz. Co se týče Česka, vše co je starší 50 let nebo cenově vyšší jak 30000Kč (nebo 50000Kč), musíš mít povolení příslušného úřadu (dle typu předmětu) a je jedno estli je to mince, bankovka, obraz, socha, šperk nebo šicí stroj.

Jedna dvě, Baba jde. Jde si Jaga pro tebe.

Serge Nubret

Uživatel

Zaregistrován:
3. 12. 2011

Vytvořeno:
5. 12. 2012, 11:48

v aukci nepiš, jak jsi mince nabyl a máš klid. ti trotlové, co tam píšou, že jsou věci v aukci z nálezu, jen zbytečně upozorňují na detektoráře a dělají jim negativní reklamu, která se hodí jako argument mnohým archeologům, kteří brojí proti nim. na druhou stranu, i když také občas chodím hledat, poslední dobou se přikláním k názoru, že by se hledání mělo postavit mimo zákon, alespoň to hodně lidí odradí a zbyte toho více pro "noční" hledače a ty, kteří i ve dne zůstávají skryti😃

Jo, jo, skryti😃 Tos mi připomněl, jak jsem šel před pár dny po lesní pěšince a proti mě šel pomalinku hledač s detektorem. Já už jsem ho viděl z dálky, ale on si mně všimnul teprve když jsem byl asi 5 metrů před ním. Měl na uších sluchátka a hlavu skloněnou k zemi. Asi si taky myslel, že je skrytý, protože to bylo v místě, kde skoro nikdo nechodí a navíc již za šera po západu slunce. Když mně uviděl, tak "nenápadně" odbočil rychlým krokem do lesa, kde se schoval než jsem přešel. Hned jsem si říkal, jestli to nebyl někdo z vás...😈
Bylo to na pěšince mezi Lubnem a Frýdlantem n. O.

Kdo zná všechny odpovědi, tomu nebyly položeny všechny otázky.
http://www.youtube.com/watch?v=4T2ptyJE4f4

Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.